Explicații studiu biblic 9 martie

Tema: Isus Hristos, Mijlocitorul celor credincioși

Text biblic: 1 Timotei 2:1-7

Verset cheie: 1 Timotei 2:5

Ideea centrală: În prezența lui Dumnezeu și în părtășie cu El nimeni nu poate intra în nume propriu, fără mijlocitor. Dumnezeu a stabilit să fie un singur mijlocitor: Omul Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

Scopul lecției: Să te ajute să înțelegi mai bine necesitatea și valoarea mijlocirii Domnului Isus pentru noi, credincioșii.


Introducere

După căderea în păcat niciun om nu poate veni și sta înaintea lui Dumnezeu singur, în numele Lui, prin meritele Lui. Între Dumnezeu și om trebuie să fie un mijlocitor. 

Ce este un mijlocitor? Conform DEX, mijlocitorul este o persoană care mediază o relație, o afacere, o persoană care intermediază. 

Biblia afirmă foarte clar că noi, oamenii, nu ne putem relaționa la Dumnezeu și intra în legământ cu El fără mijlocitor și, de asemenea, Biblia afirmă clar și categoric că este un singur mijlocitor între Dumnezeu și oameni. Aducând asta în contextul cultural și religios în care trăim, unul în care relativismul este promovat ca absolut și pluralismul religios este învățat ca o cale spre Dumnezeu, afirmația Scripturii și a creștinismului cu privire la exclusivitatea Mijlocitorului între Dumnezeu și oameni este provocatoare și uneori scandaloasă și deranjantă. De aceea, subiectul acesta este foarte important și va fi subliniat în acest studiu despre mijlocitorul între Dumnezeu și oameni, despre mijlocitorul celor credincioși. 

Textul biblic ne învață să acordăm prioritate rugăciunii și să mijlocim pentru toți oamenii, pentru cei așezați în poziții de autoritate și pentru alții, în vederea trăirii unei vieți liniștite și pașnice, cu evlavie și cinste. Și ne arată apoi motivația, de ce trebuie să ne rugăm. Pentru că acest lucru este ceva bun și primit bine de Dumnezeu, care este Mântuitorul nostru și vrea ca toți oamenii să fie mântuiți și să vină la cunoștința adevărului (v. 4). Și apoi întărește cu un alt argument în versetul 5, care prezintă adevărul pe care Dumnezeu vrea să îl cunoască toți oamenii, și acesta este adevărul la a cărui cunoștință ar trebui să vină toți oamenii, că există un singur Dumnezeu și un singur mijlocitor între Dumnezeu și oameni: omul Isus Hristos. 

Deși Îl cunoaștem pe Domnul Isus ca Mântuitor, ca Domn, ca Împărat sau ca Mire, în studiul acesta ne vom uita la El ca Mijlocitorul nostru. Vom examina câteva aspecte legate de ideea de mijlocitor: 

1. Necesitatea Mijlocitorului

Înaintea lui Dumnezeu nu se poate ajunge fără mijlocitor. Este imposibil. Dumnezeu locuiește într-o lumină și o sfințenie de care nimeni nu se poate apropia. De aceea, avem nevoie absolută de cineva să mijlocească prezența lui Dumnezeu față de noi și apropierea noastră de El. De ce avem nevoie de mijlocitor? Două motive majore: 

a. Perfecțiunea și măreția lui Dumnezeu

Dumnezeu este infinit și perfect în toate atributele Sale, în sfințenie, în dreptate, în adevăr și dragoste. Dumnezeu este sfânt, sfânt, sfânt! (Isaia 6:3) Ochii Lui sunt așa de curați că nu pot să vadă răul! (Habacuc 1:13) De aceea, niciun om nu poate veni singur înaintea Lui, fără mijlocitor. De aceea, avem nevoie de mijlocitor. Al doilea motiv: 

b. Păcătoșenia și micimea oamenilor. 

Oamenii sunt păcătoși și mici, neînsemnați, stricați și supuși blestemului păcatului. Nu este niciun om neprihănit, curat, niciunul măcar (Romani 3:9–11). Cum ar putea sta ei în fața unui Dumnezeu sfânt? De aceea, avem nevoie de mijlocitor. Cum am putea veni noi, fără mijlocitor, în fața lui Dumnezeu, care este perfect? Avem nevoie fundamentală de mijlocitor.

2. Numărul Mijlocitorului (v. 5) 

Biblia afirmă foarte clar aici că, așa cum este un singur Dumnezeu, în același fel există doar un singur mijlocitor. Biblia precizează unicitatea, ca să ne fie foarte clar: unul singur. Cât de clară este Scriptura! De ce? Iată și aici câteva motive: 

  • Unul singur îndeplinește condițiile: este una cu Dumnezeu (Ioan 10:30) și una cu oamenii. Este numit aici „omul”. A fost un om asemenea nouă (Filipeni 2:7–8). Este bun, ascultător, credincios și împlinește voia Tatălui. Dumnezeu Își găsește toată plăcerea în El! (Marcu 1:11). Este fără de păcat. Dacă este cineva păcătos, nu-l ascultă Dumnezeu (Ioan 9:31). 
  • Unul singur are baza mijlocirii (v. 6) – jertfa Lui! El S-a adus jertfă pe Sine odată pentru totdeauna (Evrei 7:25–27).
  • Unul singur are garanția acceptării înaintea lui Dumnezeu și ascultării din partea lui Dumnezeu – pe unul singur Îl ascultă Dumnezeu! Dumnezeu totdeauna Îl ascultă! 

Nimeni nu poate ocupa acest loc, nimic nu poate fi adăugat acestui număr. Numărătoarea mijlocirii se oprește la unu! Da, este un singur Mijlocitor! 

3. Natura mijlocitorului (v. 5) 

Deși am sugerat ideea și în comentariul anterior, aici vom insista mai mult asupra faptului că natura mijlocitorului înaintea lui Dumnezeu trebuie să fie dublă. 

a. Umană – Omul Isus Hristos – trebuie să fie om cu adevărat, pentru că omul are nevoie de mijlocire, de mântuire. Domnul Isus a fost om cu adevărat ca și noi, cu natura noastră (Ioan 1:14), dar fără păcat. El S-a născut ca om din fecioara Maria, El a trăit ca om cu toate necesitățile și provocările umanității. El a murit ca om, a înviat ca om și mijlocește ca Om pentru noi oamenii cu care a împărtășit natura, substanța umanității. 

b. Divină – trebuie să fie Dumnezeu adevărat, pentru că mijlocirea este înaintea lui Dumnezeu, mijlocitorul trebuie să fie acceptat de Dumnezeu și să ne introducă, să ne așeze și să ne stabilească înaintea lui Dumnezeu, în părtășie cu Dumnezeu. Și Domnul Isus este Dumnezeu, Ioan 1:1–2, 14; 14:9; 1 Ioan 5:20. 

Mijlocitorul trebuie să fie om și Dumnezeu! Și Domnul Isus a fost și este Dumnezeul-om pentru noi! Următorul aspect care merită privit: 

4. Numele Mijlocitorului – Isus Hristos (v. 5) 

Cât de clară este Biblia și în această privință? Nu Pavel, nu Petru, nu Maria! Când Pavel a scrie aceste lucruri nu a spus: eu sunt un mijlocitor pentru voi. Nu a menționat‑o nici pe Maria, mama Domnului, ca fiind și ea o mijlocitoare. Nu, el spune doar că avem un singur mijlocitor și Îi spune numele, ca să nu fie nici o confuzie. Câteva indicații cu privire la Numele Lui: 

  • Numele Lui trebuie cunoscut: Isus – Salvatorul; Mântuitorul (Matei 1:21), Hristos – Unsul, Mesia, trimisul divin, Împăratul (Faptele ap. 4:12). Este singurul Nume prin care suntem mântuiți! 
  • Numele Lui trebuie crezut (Ioan 1:12)
  • Numele Lui trebuie cinstit (Filipeni 2:9–11)

Crezi în Numele Lui? Cinstești numele Lui? Un alt aspect important aici este: 

5. Natura mijlocirii Sale

Mijlocirea Lui este completă și complexă încât acoperă tot ce avem nevoie. Suntem asigurați de mijlocirea Lui. De aceea, nu avem nevoie de alți mijlocitori în sensul mântuirii și asigurării veșniciei noastre. Iată cele două componente complete și complementare ale mijlocirii Lui: 

  • Mijlocirea Sa pe pământ – prin viața Sa perfectă, prin rugăciunea Sa (Ioan 17) și prin jertfa Sa ispășitoare (Luca 23:34)
  • Mijlocirea Sa în ceruri – eternă, permanentă (Evrei 7:24–27). Sigură, eficientă pentru eternitate. 

Ar trebui să fim încrezători și ancorați în mijlocirea Lui! În final, un ultim aspect legat de mijlocirea Domnului Isus. 

6. Nemărginita binefacere a mijlocirii Lui

Aceasta constă în câteva beneficii unice și incomparabile cu nimic din ce ne oferă oricine altcineva. 

  • Salvarea veșnică (Evrei 5:9)
  • Siguranța veșnică (Evrei 7:25)
  • Satisfacția veșnică (Psalmul 16:10–11)

Aplicații: 

  1. Noi trebuie să credem din toată inima, să fim convinși și capabili să mărturisim cu îndrăzneală, clar, fără dubii că există un singur Dumnezeu și un singur Mijlocitor între Dumnezeu și oameni: Omul Isus Hristos. 
  2. Numai prin acest mijlocitor poți intra în relație cu Dumnezeu și poți avea viața veșnică! (1 Ioan 5:11–13) 
  3. Îl cunoști tu pe El? Crezi în El cu adevărat? Nu există altă cale spre Dumnezeu; dacă vrei să fii cu El trebuie să o accepți pe cea hotărâtă de El! (Ioan 14:6)

Întrebări pentru discuții: 

  1. De ce este importantă ideea de mijlocitor între Dumnezeu și oameni și de ce avem noi oamenii nevoie de mijlocitor?
  2. De ce Domnul Isus este singurul mijlocitor? Care sunt argumentele și motivele biblice?
  3. Ce beneficii ne aduce mijlocirea Domnului Isus?
  4. Cum trebuie să ne raportăm noi la El ca mijlocitorul nostru?

autor: Ilie Bledea, păstor, Biserica Baptistă „Emanuel” Arad; e-mail: iliebledea@gmail.com 


Revista Crestinul Azi