Tema: Evanghelia și echipa de evanghelizare
Text biblic: Faptele ap. 18:1–10, 18–28
Verset cheie: Faptele ap. 18:26
Ideea centrală: Mandatul de a face evanghelizare a fost îndeplinit, încă din vremea Domnului Isus, sub forma unei echipe, ucenicii fiind trimiși doi câte doi. Textul din Faptele apostolilor capitolul 18 accentuează nevoia formării unor astfel de echipe pentru a răspândi mesajul Evangheliei în mod eficient, utilizând darurile fiecărui membru, cu scopul lărgirii Împărăției.
Scopul lecției: Să ofere o perspectivă corectă asupra felului în care putem forma o echipă de evanghelizare și a modului în care aceasta acționează în diferite contexte, susținându-i și ajutându-i pe membrii ei să împlinească Marea Trimitere.
Introducere
Orașul Corint se află pe un istm foarte îngust (cu o lățime de numai 5,5 km) care leagă peninsula Peloponez de Grecia continentală din partea de nord, aflându-se atât în centrul rutei comerciale de pe axa nord-sud, dar și al celei dinspre est spre vest. Mărfurile erau aduse într-un port aflat la est de Corint și transportate pe uscat câțiva kilometri până la un alt port aflat la vest, ceea ce scurta transportul cu 320 de km, fără a mai înconjura sudul peninsulei cu vaporul. Drept urmare, Corintul s-a dezvoltat ca un centru comercial foarte important. La fel ca multe centre urbane bazate pe afaceri și bogăție, Corintul a devenit curând, faimos pentru nivelul extraordinar de corupție și imoralitate, extrem până și pentru lumea antică. În greaca clasică, „korintheazdo” („a corinteniza”) a devenit sinonim pentru desfrânare. Acesta era situația pe care Apostolul Pavel a găsit-o la sosirea în Corint, odată cu încheierea misiunii sale în Tesalonic, Bereea și Atena. Cu toate că se afla într-un context ostil predicării Evangheliei, chemarea lui Dumnezeu era cât se poate de clară (v. 9–10).
1. Formarea echipei de evanghelizare
Relatarea despre misiunea lui Pavel în Corint, din Faptele apostolilor, capitolul 18, ilustrează modul în care se formează și începe să opereze o echipă de evanghelizare. După plecarea din Atena, Pavel își începe misiunea în Corint unde, a identificat o familie de evrei convertiți la creștinism: Aquila și Priscila, care locuiseră în Roma dar fuseseră expulzați de împăratul Claudiu. Pentru a-și asigura mijloacele necesare traiului zilnic și a predica Evanghelia între corinteni, Pavel a început să lucreze împreună cu aceștia în cadrul micii lor afaceri de familie de confecționare a corturilor, meserie ce-i era deja cunoscută. Această formă de organizare asigura atât nevoia de subzistență dar și cooperarea cu o familie din localitate. Mai mult, ea a condus la creșterea spirituală a familiei lui Aquila și Priscila care, datorită timpului petrecut cu Pavel, îl vor învăța mai târziu pe Apolo, acesta devenind indirect, un ucenic al lui Pavel.
Cooperarea, atât profesională cât și în slujire, i-a asigurat lui Pavel o bază, o comuniune, o sursă de venit și un mijloc de interacțiune cu societatea din Corint. Toate acestea au facilitat prezentarea Evangheliei și convingerea corintenilor cu privire la credința în Isus. În acest context Pavel nu a fost doar un propovăduitor ci și un membru activ al comunității, ceea ce a ușurat înțelegerea nevoilor și a situației locale. Pavel a început cu cele mai abordabile locuri și persoane, mergând în fiecare sâmbătă la sinagoga locală și discutând acolo cu iudeii și cu grecii interesați de iudaism.
Întâmplările ulterioare au, de asemenea, un impact semnificativ asupra echipei de evanghelizare, sporindu-i adaptabilitatea în diferite situații, la fel cum adăugarea unor noi persoane transformă dinamica lucrării. Pavel le scrie lui Timotei și lui Sila care se aflau în Macedonia să îl ajute și, odată cu sosirea acestora, modul de funcționare al echipei de evanghelizare se schimbă. După venirea lor, Pavel începe să se concentreze exclusiv pe predicarea Evangheliei. Aceasta demonstrează că sprijinul oferit de cei doi (atât material cât și spiritual) i-au permis lui Pavel să își dedice tot timpul evanghelizării. De multe ori privim simplist evanghelizarea, ca actul de propovăduire în sine însă, acest text ne arată cum susținerea de care a beneficiat Pavel a reprezentat o parte esențială în asigurarea eficienței sale și în succesul misiunii din Corint.
Pavel a fost, unul dintre cei mai mari lideri și predicatori din istoria Bisericii și, totuși, observăm că el nu ar fi putut duce la bun sfârșit misiunea în Corint doar pe cont propriu, fără o echipă și o comunitate care să îi ofere sprijin. Uneori, confruntându-ne cu dificultăți în lucrarea de evanghelizare, refuzând să căutăm ajutor sau să împărțim responsabilitățile, afirmăm că „ar trebui să pot face toate aceste lucruri doar cu ajutorul lui Dumnezeu” însă, în realitate acesta ascunde, de multe ori, teamă sau mândrie.
2. Echipa de evanghelizare formează liderii de mâine
Slujirea de un an și jumătate în Corint a consolidat o relație durabilă între Pavel, Aquila și Priscila, fapt demonstrat de continuarea colaborării și după plecarea apostolului. Deși Pavel intenționa să ajungă la Ierusalim trecând prin Efes, el realizează că și acest oraș are mare nevoie să audă Evanghelia lui Hristos. Aceasta îl determină să lase în urmă o echipă care se facă întocmai această lucrare. Astfel, Aquila și Priscila ajung să fie principalii lucrători din Efes, învățați și împuterniciți de Pavel. Echipa de evanghelizare care timp de un an și șase luni a slujit în Corint ajunge să se divizeze pentru a sluji alte comunități în care nevoia de evanghelizare era urgentă, urmând ca această echipă să se reîntregească cu ocazia ultimei călătorii misionare ale lui Pavel.
În contextul în care Aquila și Priscila se aflau in Efes, iar Pavel își continua slujirea prin ținuturile Galatiei și Frigiei, apare Apolo, un om plin de râvnă pentru Evanghelie, cu o bogată cunoaștere a Scripturilor. La începutul slujirii sale, în lucrarea de evanghelizare printre iudei, el mergea singur fiind plin de entuziasm și de încredere dar, în scurtă vreme va fi abordat de Aquila și de Priscila care, plini de smerenie și înțelepciune, îi vor corecta unele greșeli, dar cu ânțelepciune – în casa lor și nu într-un mod public. Astfel, Apolo ajunge să fie ucenicul acestei minunate familii. În felul acesta echipa de evanghelizare și-a continuat activitatea în mai multe locuri, prin noii membri care s-au adăugat și care au reprezentat o mare binecuvântare datorită darurilor cu care fuseseră înzestrați.
Era important și ca această echipă să nu fie total dependentă de un singur om, ci să-și poată continua activitatea și să formeze, la rândul ei, alți lideri care să ducă mai departe lucrarea de evanghelizare inițiind un proces de ucenicizare și multiplicare. Trimiterea lui Apolo cu sprijinul lui Aquila și al Priscilei dar și al fraților arată succesul pe care lucrarea de ucenicizare desfășurată de aceasta familie l-a avut în viața lui, ceea ce a reprezentat o mare binecuvântare pentru toate bisericile în care a ajuns acesta.
Capitolul 19 relatează întoarcerea lui Pavel în Efes și subliniază impactul lucrării de evanghelizare desfășurate de echipa pe care Pavel a lăsat-o acolo și anume ucenicii pe care Pavel i-a găsit și pentru care s-a rugat. Urmărind desfășurarea acestor întâmplări înțelegem impactul pe care un lider este chemat să îl aibă în lucrarea de evanghelizare, dar și infrastructura pe care el trebuie să o creeze pentru ca lucrarea să fie multiplicată atât în biserica unde ea a început dar și în alte zone, formând noi ucenici care vor putea sa facă același lucru în comunitățile unde vor ajunge.
Suntem chemați, la fel ca Aquila și Priscila, să observăm darurile și chemarea pe care Dumnezeu a pus-o în oamenii din jurul nostru și să îi încurajăm, echipăm și responsabilizăm în cadrul unei echipe, ca împreună să putem împlini Marea Trimitere.
3. Pași pentru formarea unei echipe de evanghelizare
Pasul 1: Începeți prin dedicarea unei perioade de rugăciune pentru formarea echipei de evanghelizare. Chiar dacă Scriptura nu ne oferă direct, un exemplu al lui Pavel rugându-se în acest sens în Faptele apostolilor cap. 18, episoadele din această carte și epistolele sale sugerează că apostolul era profund ancorat în rugăciune, conștient de nevoia călăuzirii lui Dumnezeu și de nevoia contribuției altor credincioși la lucrarea de evanghelizare.
Pasul 2: Identificați și chemați oamenii care au o pasiune pentru evanghelizare. În procesul formării echipei de evanghelizare, acordați o atenție deosebită celor deja implicați în această lucrare, din cadrul bisericii. Aceasta include persoane care au obiceiul de a invita oameni la evenimentele de evanghelizare, care sunt deschiși să participe activ la împărțirea invitațiilor pentru evenimente și care manifestă dorința sinceră de a comunica Vestea Bună a lui Isus Hristos cât mai multor persoane care nu Îl cunosc.
Pasul 3: După ce ați constituit echipa, concentrați-vă pe stabilirea unor legături cât mai strânse cu acești oameni. Încercați să-i cunoașteți foarte bine, să înțelegeți ce îi motivează și să identificați darurile specifice pe care le-au primit de la Dumnezeu. Alocați timp pentru pregătirea lor în evanghelizare și încurajați-i periodic. În timpul discuțiilor din echipă, căutați să înțelegeți împreună nevoile comunității voastre, ale orașului și chiar ale întregului județ.
Pasul 4: Petreceți timp în rugăciune împreună cu membrii echipei, pentru biserica voastră, pentru localitate și, cu umilință, cereți lui Dumnezeu să vă descopere modalități, acțiuni sau proiecte specifice prin care puteți aduce Vestea Bună a Evangheliei cât mai multor oameni. Împărtășiți gândurile pe care le aveți și ideile de proiecte care pot fi implementate în viitorul apropiat dar și pe termen lung.
Pasul 5: Împărțiți responsabilitățile și solicitați susținere în rugăciune dar și financiară din partea întregii biserici pentru implementarea acestor proiecte. Furnizați rapoarte periodice despre progresele realizate și încercați să implicați cât mai mulți membri ai bisericii în aceste inițiative. În cadrul programelor de duminică, includeți mărturii despre evoluția proiectelor și subliniați nevoile actuale ale acestora.
Pasul 6: Mențineți legături strânse cu toți membrii echipei și încurajați-i să participe din ce în ce mai activ, oferindu-le îndrumare și sprijin continuu. Identificați posibili lideri noi care să preia inițiativele și să coordoneze echipe suplimentare pentru proiecte adiacente celor deja demarate, astfel încât să puteți atrage și membri ai bisericii care nu s-au implicat anterior. Extindeți și implementați evanghelizarea la toate nivelurile, între tineri, în lucrarea cu copii, cu seniorii sau în grupurile de familii tinere.
Pasul 7: Sărbătoriți și bucurați-vă de fiecare eveniment reușit dar și de fiecare încercare de a face evanghelizare. Îndemnați cu căldură toți membrii bisericii să împărtășească experiențele lor și felul în care au reușit să facă evanghelizare, atât în cadrul programelor dar și în discuții private.
Aplicații:
- Trebuie să înțelegem că lucrarea de evanghelizare este prea mare ca să o putem face singuri.
- Suntem chemați, asemeni lui Pavel, să implicăm oamenii din jurul nostru în lucrarea pe care Domnul ne-a dat-o, știind că aceasta va duce la creșterea lor spirituală.
- Trebuie să avem ochii deschiși la darurile și chemarea pe care Domnul a pus-o în cei din jurul nostru și să investim în acești oameni înțelegând că Dumnezeu i-a așezat în biserica Sa pentru a sluji și a face ceea ce noi nu putem.
- Suntem chemați să corectăm și să încurajăm, într-un duh al dragostei și smereniei, nu în public pentru a dezonora, ci într-un cadru intim, dorind să construim relații care vor duce la edificare și maturizare.
Întrebări pentru discuții:
- De ce crezi că unii evangheliști aleg să facă o lucrare solitară când, în mod evident, nu acesta fost modul în care Hristos și-a trimis ucenicii și nici felul în care a funcționat lucrarea Bisericii primare?
- Care sunt oamenii din biserica ta în care ai văzut darurile pe care Dumnezeu le poate folosi pentru creșterea lucrării de evanghelizare ?
- Dacă nu ai descoperit astfel de oameni, uitându-ne la acest pasaj, care e modul în care poți ajunge să cunoști astfel de oameni, să vezi darurile și chemarea lor ?
- Cum schimbă acest pasaj felul în care privești lucrarea de evanghelizare din biserica ta și ce crezi că poți să faci tu pentru a fi un împreună lucrător cu Hristos pentru lărgirea împărăției Sale ?
autor: Marius Sabou, Centrul de Misiune și Evanghelizare din cadrul Comunității Bisericilor Creștine Baptiste Cluj