Explicații studiu biblic 23 iunie

Tema: Când ni se pare că Duhul Sfânt ne restrânge libertatea (Coborârea Duhului Sfânt)

Text biblic: 2 Corinteni 3:1–18

Verset cheie: 2 Corinteni 3:17

Ideea centrală: Duhul Sfânt nu restrânge libertatea, El este cel care aduce adevărata libertate.

Scopul lecției: Să te ajute să înțelegi libertatea pe care Duhul o aduce celor ce sunt în Hristos și să trăiești mulțumitor și cu îndrăzneală în această libertate.


Introducere

Libertatea spirituală în Hristos este o realitate spirituală care ușor poate fi denaturată atât în ce privește semnificația ei, cât și în ce privește aplicarea ei. Putem fi ușor ispitiți să vedem lucrarea Duhului ca una împovărătoare și restrictivă, în loc să o vedem ca eliberatoare și productivă. 

Este fundamental să înțelegem adevărul despre libertatea spirituală pe care am primit-o în Hristos (Galateni 5:1) și este fundamental să știm să păstrăm această libertate și să o folosim pentru binele spiritual al bisericii (Galateni 5:13). De asemenea, este crucial să înțelegem că libertatea spirituală în Hristos, prin Duhul, nu înseamnă libertinism, adică, nu putem face orice vrem și orice ne place (Galateni 5:17). Duhul ne eliberează aplicând harul lui Hristos, însă tot Duhul preia autoritatea asupra vieții noastre și începe să ne conducă viața și noi trebuie să ne supunem conducerii și călăuzirii Duhului. 

Explicații

Problema legată de libertatea spirituală a fost una reală și în Biserica din Corint, dacă ne amintim și texte din prima epistolă, spre exemplu: 1 Corinteni 6:12–20; 8:1–13; 10:23–31. În toate aceste texte apostolul Pavel îi învață să își folosească libertatea pentru slava lui Dumnezeu, pentru edificarea fraților în credință și pentru cercetarea și mântuirea celor necredincioși.

Această problemă a libertății spirituale este vizată și în a doua epistolă a lui Pavel către Corinteni, cel puțin în parte în textul de față. Problema libertății aici este în relație cu Legea Vechiului Legământ, cu ritualismul și pretențiile ceremoniale impuse de Lege. Printr-o comparație directă și clară Pavel arată într-un mod măreț și provocator superioritatea Noului Legământ și a lui Hristos în fața Vechiului Legământ și a lui Moise. 

Capitolul 3 din 2 Corinteni, în special versetele 6 la 18, sunt un comentariu concentrat al Epistolei către evrei. Prin faptul că în acest Nou Legământ noi primim Duhul într-un mod diferit și special de Vechiul Legământ, primim o libertate pe care cei din Vechiul Legământ nu au avut-o, doar au sperat-o. Însă, din păcate de multe ori nouă ni se pare că Duhul ne restrânge libertatea, chiar dacă nu este așa. El ne aduce libertatea și ne împuternicește să trăim libertatea în Hristos, apropiindu-ne de El și privind la slava Lui (v. 18). Aș vrea să privim în această lecție la două aspecte fundamentale în privința libertății pe care o aduce Duhul. 

1. Cauzele pentru care ni se pare că Duhul Sfânt restrânge libertatea

De ce ni se pare uneori că nu este libertate în Duhul? De ce credem că Duhul ne restrânge libertatea? Sunt mai multe cauze. Enumerăm câteva, unele au fost deja indicate. 

a. O înțelegere greșită a libertății spirituale

Din păcate suntem tentați și mulți cad în această ispită de-a înțelege libertatea spirituală prin prisma mediului și societății în care trăim. O înțelegem de multe ori prin prisma democrației politice, sau a sistemului de guvernare sub care trăim. Credem că libertatea înseamnă drepturi și putere. Pe când libertatea spirituală pe care Duhul o oferă înseamnă că am fost eliberați din robia păcatului. Este o libertate în ce privește stăpânirea noastră spirituală. Nu mai suntem sub tirania păcatului, nu pentru că ne-am răsculat noi și am obținut libertatea, ci pentru că Hristos ne-a izbăvit de sub puterea și domnia păcatului prin puterea și prețul sângelui Său (Romani 6:18, 22). 

De asemenea, aceasta este o libertate în ce privește sfera noastră spirituală în care trăiam, am fost izbăviți din împărăția întunericului și am fost transferați în Împărăția Fiului dragostei lui Dumnezeu (Coloseni 1:13). 

Libertatea pe care noi am primit-o este și o libertate în ce privește scopul nostru. Noi am fost eliberați să trăim cu un nou scop, de fapt, cu scopul adevărat al vieții, să trăim pentru slava lui Dumnezeu, pentru Hristos. Din păcate și în cazul celor din Corint și de foarte multe ori în cazul creștinilor de azi, încă avem o înțelegere greșită a libertății și de aceea, ni se pare că Duhul Sfânt ne restrânge libertatea. Noi am vrea o libertate în care să facem ce vrem noi, dar nu prin Duhul, ci ceea ce vrem noi prin noi înșine. 

O a doua cauză este, 

b. Impactul Legii și al Vechiului Legământ asupra noastră (vs. 14–15) 

Chiar dacă nu suntem evrei Legea are un impact colosal asupra noastră. Legea dată prin Moise este de la Dumnezeu, de aceea ea are o influență atât de puternică. Legea este slăvită, sfântă, bună și dreaptă. Este de la Dumnezeu. Ea exprimă standardul lui Dumnezeu de sfințenie, ne referim aici la Legea morală. Însă Legea nu eliberează, ea înrobește, ea nu luminează, ea păstrează vălul peste ochii celor ce sunt sub influența ei. 

Nu putem înțelege libertatea în Hristos prin Duhul, pentru că ne lăsăm influențați de Lege și, prin analogie, credem că și Duhul lucrează asemenea Legii. Credem că lucrarea lui Hristos și cea a Duhului sunt doar o altă formă a Legii. Sunt tot un fel de Lege, dar mai bună. Nu, nu este așa. Duhul nu este Legea, spune versetul 17, ci este libertate. Hristos este Marele Eliberator și Duhul aduce libertate în Hristos. 

O altă cauză pentru care credem că Duhul ne restrânge libertatea este…

c. Influența firii pământești 

Noi încă trăim în firea pământească, chiar dacă avem Duhul; și pentru că trăim în firea pământească, așa cum spune Pavel în Galateni, Duhul și firea sunt în conflict, este o împotrivire, o antiteză, un antagonism. Și noi, în calitate de credincioși, resimțim aceasta și ne influențează înțelegerea libertății Duhului. 

Această luptă între fire și Duh și această separare între fire și duh o înțelegem bine dacă citim și Romani 8:5–14. Chemarea noastră este să ascultăm și să urmăm îndemnurile Duhului și să umblăm în Duhul! Din aceste cauze ni se pare uneori că Duhul ne restrânge libertatea. 

2. Calea prin care putem trăi cu adevărat libertatea Duhului (vs. 3–18) 

Această cale prin care primim și putem practica libertatea Duhului cu adevărat include următoarele lucrări fundamentale, nenegociabile. 

a. Înnoirea (regenerarea) spirituală dată de Duhul în noi (v. 3c)

Analogia din versetul 3 cu scrierea unei epistole este una foarte frumoasă. Credincioșii sunt epistola scrisă prin Duhul Sfânt în inimi de carne, nu pe table de piatră. O trimitere la Lege și la superioritatea lucrării Duhului în credincios prin nașterea din nou. Nu putem vorbi despre nicio libertate în Duhul, fără regenerarea lucrată de Duhul. Trebuie mai întâi și mai presus de orice să fii născut din nou! 

b. Împuternicirea spirituală dată de Duhul (vs. 4–6) 

Duhul ne abilitează, ne împuternicește să slujim Domnului într-un nou legământ, într-o nouă relație și relaționare la Dumnezeu prin Hristos. O relaționare lucrată de Duhul dincolo și mai presus de Lege, pentru că Legea ucide, iar Duhul dă viață. 

c. Înțelegerea spirituală dată de Duhul asupra Noului Legământ (vs. 7–17)

Aici, printr-o comparație atentă și un contrast uimitor, Pavel ne arată măreția și superioritatea Noului Legământ și a lucrării Duhului în Noul Legământ. Slujba, lucrarea Duhului este cu mai multă slavă, aduce viață nouă din Dumnezeu în Hristos; Legea a adus moarte (vs. 7–8). Lucrarea Duhului aduce neprihănire, îndreptățire în Hristos; Legea a adus condamnare, osândă (vs. 9–10). 

De aceea, când apare Noul Legământ, Legea își pierde slava și puterea. Lucrarea Duhului este permanentă, netrecătoare, lucrarea Legii a fost temporară (v. 11). Lucrarea Duhului aduce nădejde și îndrăzneală, Legea a adus disperare și frică (v. 12). Ea aduce lumină și claritate, Legea a adus obscuritate (vs. 14–15). Ea îl are în centru pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Legea era intermediată de Moise, un om (v. 14). Ea aduce libertate prin Duhul, în timp ce Legea duce la robie datorită firii (v. 17). 

d. Înlesnirea dată de Duhul (v. 17)

Duhul aduce adevărata libertate, libertatea față de Lege, față de păcat, față de diavolul, față de firea pământească, față de lume. Duhul ne face liberi în Hristos, făcându-ne robii lui Hristos, pentru că adevărata libertate este să fii robul lui Hristos, să te întorci la Domnul Isus cu pocăință și credință. 

e. Înălțimea spirituală dată de Duhul (v. 18)

Duhul dă o înălțime spirituală vieții în Noul Legământ care nu era niciodată posibilă în Vechiul Legământ. Anume, aceea de a privi la fața lui Hristos în oglinda Scripturii și a de a fi schimbat în același chip al Lui din slavă în slavă prin Duhul Domnului. 

Aplicații:

  • Nu există viață mai măreață decât aceea în Hristos prin Duhul. Este o viață schimbată, înnoită, este o viață sub autoritatea lui Hristos, într-o libertate dată de Duhul pe care nu o poți trăi nicidecum în alt fel. Este viața cea mai frumoasă și minunată pe care o poate avea cineva. Tu ai această viață? Dacă nu, întoarce-te la Domnul Isus și încrede-te în El! El îți dă această viață.
  • Dacă ești credincios și mai ești ispitit să crezi că Duhul îți restricționează libertatea, privește mai atent în Scriptură. Îndepărtează prejudecățile și influențele greșite și gândește mai profund la aceste lucruri și acceptă adevărul deplin revelat de Duhul, privește la Hristos și urmărește să fii transformat în asemănarea Lui!

Întrebări pentru discuții: 

  • Ce cauze crezi că te fac pe tine și pe alți creștini să vă pară viața și slujirea creștină restrictive?
  • Cum ai putea defini libertatea dată de Duhul Sfânt celor credincioși?
  • Cum poate cineva trăi cu adevărat în libertatea Duhului? Este posibil așa ceva? 

autor: Ilie Bledea, păstor, Biserica Creștină Baptistă „Emanuel” Arad


Revista Crestinul Azi