Din 2014, controlul asupra regiunii Donbas din sud-estul Ucrainei este deținut de separatiștii pro-ruși. Alianța Evanghelică Europeană a declarat că Donbasul este acea „zonă a Europei în care Biserica suferă cel mai mult”. Conflictul militar existent aici a răpus până în prezent 14 mii de vieți și a provocat migrația a 2 milioane de persoane din cele 5 milioane de locuitori ai zonei.
După declararea așa-numitelor Republici Populare Donețk și Lugansk, creștinii baptiști, creștinii după evanghelie și cei penticostali s-au numărat printre grupurile considerate o amenințare pentru securitatea noii enclave pro-ruse. Unii pastori și credincioși și-au văzut viața în pericol, alții au suferit persecuții, multe biserici au fost închise sau expropriate. Sub pretextul instaurării unui nou climat de libertate de conștiință și de întrunire, separatiștii au obligat legislativ bisericile din regiune să se reînregistreze.
Alături de bisericile evanghelice, considerate pro-americane sau pro-europene, sunt și bisericile ortodoxe ucrainene sau cele catolice/greco-catolice. Procesul de reînregistrare este foarte greoi, uneori imposibil, confesiunilor locale reproșându-li-se faptul că au relații de colaborare cu capitala Kiev, văzută ca pro-occidentală.
Toate bisericile neînregistrate au fost sau urmează să fie deconectate de la rețeaua de utilități (electricitate, gaze naturale). Unele încă mai folosesc aceste utilități, dar fără aprobare, funcționând practic în ilegalitate. Iarna și frigul sporesc dificultățile acestor comunități de credincioși ucraineni.
Peste toate acestea planează și umbra întunecată a războiului. Rusia a masat peste 100 de mii de soldați cu armament, tehnică de luptă și muniție covârșitoare la frontierele estice ale Ucrainei.
„Rugăciunea este arma noastră spirituală”, recunoaște Igor Bandura, vicepreședintele Uniunii Baptiste din Ucraina, referindu-se la zilele de post și rugăciune ale baptiștilor ucraineni care au avut loc între Crăciun și Anul Nou, în toată țara. „Dumnezeu poate anula ceea ce planifică politicienii”, este de părere pastorul Bandura.
Într-o chemare la rugăciune lansată recent de Thomas Bucher, secretarul general al Alianței Evanghelice Europene, alianța invită creștinii din toate țările să se unească în rugăciune pentru frații și surorile lor din estul Ucrainei: „Să ne rugăm pentru frații și surorile noastre de acolo: pentru speranță și pace, înțelepciune și ocrotire, libertate și bucurie și pentru ca Vestea cea Bună a lui Isus să fie proclamată și auzită; să ne rugăm pentru cei care lucrează pentru a întări pacea și reconcilierea și pentru a reda speranța. Fie ca Dumnezeu să multiplice impactul eforturilor creștine locale în a arăta dragoste și purtare de grijă față de toți locuitorii regiunii; să ne rugăm pentru o schimbare a inimii celor care controlează regiunea Donbas din estul Ucrainei, astfel încât libertatea religioasă, drepturile de întrunire pașnică, de exprimare și de mișcare să fie pe deplin respectate. Să ne rugăm să se petreacă o schimbare radicală în atitudinea și viziunea politicienilor, astfel încât climatul de pace să se reinstaureze.”
Fiind cea mai mare grupare evanghelică din Ucraina, „Uniunea Bisericilor Evanghelice Creștine Baptiste este constituită în jurul bisericilor locale, 2 284 de unități de cult înregistrate în toată țara, grupate în 25 de asociații regionale ale bisericilor baptiste. În total, Uniunea Baptistă are peste 2 600 de biserici, organizații și puncte misionare care cuprind peste 114 000 de membri, 1 844 de pastori și aproape 2 000 de case de rugăciune în care aproximativ 400 000 de persoane participă în mod regulat la serviciile de închinare publice”, precizează Valeriu Antoniuk, președintele Uniunii Bisericilor evanghelice ale creștinilor baptiști ucraineni, pe site-ul oficial al Consiliului Bisericilor și Organizațiilor religioase din Ucraina (VRCIRO).
În Peninsula Crimeea, anexată de Federația Rusă, în 2014, există 44 de biserici baptiste cu peste 2 mii de membri. În teritoriile ocupate din regiunile separatiste Lugansk și Donețk există 86 de biserici baptiste, cu peste 4 600 de membri. Numeroase biserici din zonele de conflict sunt lipsite de păstori și de slujitori duhovnicești pregătiți academic, chiar dacă în Uniunea baptiștilor ucraineni este slujită de 6 seminare, 4 institute și 11 colegii regionale (cifre din 2018). Peste 1 500 de membri ai bisericilor din estul Ucrainei, care au migrat în vremea conflictului separatist spre regiuni pașnice, doresc să se întoarcă acasă la bisericile lor.