Päivi Räsänen este medic și deputat din partea creștin-democraților finlandezi în Parlamentul Finlandei unde conduce grupul parlamentar al acestui partid politic. În vârstă de 62 de ani, căsătorită, mamă a 5 copii și bunică pentru 7 nepoți, doamna Räsänen este o creștină activă în cadrul Bisericii Luterane din Finlanda. Între anii 2011 și 2015 a ocupat funcția de ministru de Interne în guvernul finlandez. A fost președinta creștin-democraților finlandezi până în 2004.
Pe 4 noiembrie 2019, procurorul general al Finlandei Raija Toiviainen a anunțat public că va cere o anchetă preliminară pentru publicarea și distribuirea în anul 2004 a unei broșuri intitulate „Creați bărbat și femeie” scrisă de Päivi Räsänen, după ce cu câteva zile înainte fusese deja interogată de poliție timp de 4 ore pentru o postare pe internet din iunie 2019 (vezi imaginea de mai jos), în care cita Biblia (Romani 1:24-27) în legătură cu subiectul homosexualității și pentru opiniile exprimate despre același subiect într-un interviu la radio, ambele considerate „discurs instigator la ură împotriva homosexualilor”.
Deși broșura fusese tipărită cu 15 ani în urmă, ea a fost inclusă în dosarul de anchetă deschis împotriva doamnei Räsänen pentru că materialul publicat încă mai este „disponibil online”.
Potrivit ADF International, un grup juridic creștin care îi acordă sprijin, doamna Räsänen ar putea primi o pedeapsă de doi ani de închisoare sau o amendă pentru mesajul postat pe internet, după ce procurorul general finlandez a depus acuzații penale împotriva ei pe 29 aprilie 2021, fiind acuzată de incitare la adresa unui grup minoritar, susținând că declarațiile sale „pot provoca intoleranță, dispreț și ură față de homosexuali”.
Curtea districtuală din Helsinki a stabilit ca dată a audierilor pentru ancheta care o implică pe Päivi Räsänen ziua de 24 ianuarie 2022.
Alianța Evanghelică Spaniolă a formulat o scrisoare de protest pe care a înmânat-o ambasadorului Finlandei la Madrid afirmând că procesul intentat deputatei Päivi Räsänen trece limitele unui simplu proces penal, devenind un proces împotriva libertății de conștiință și de exprimare, doamna Räsänen urmând a fi judecată pentru opiniile religioase și pentru libertatea de a le exprima. „Credem că sistemul democratic”, afirmă scrisoarea de protest, „garantează libertatea de exprimare, apărând totodată demnitatea oamenilor. Declarațiile doamnei Räsänen respectă cu scrupulozitate ambele principii.” (https://alianzaevangelica.es/carta-embajador-finlandia/)
Un protest similar adresat guvernului Finlandei a formulat și Alianța Evanghelică Europeană (AEE) sub semnătura lui Thomas Bucher, secretarul general al AEE. În scrisoarea trimisă, Alianța își arată „consternarea” față de felul cum a fost construit și se derulează „cazul Päivi Räsänen”. AEE, care are la Bruxelles un reprezentant permanent pentru Uniunea Europeană, subliniază că „planul de acțiune Rabat al Națiunilor Unite a stabilit anumite criterii pentru definirea discursului instigator la ură. În toate cele trei situații pentru care este judecată, acțiunile lui Päivi Räsänen nu încalcă pragul Rabat al discursului instigator la ură”. (https://www.europeanea.org/eea-statement-on-paivi-Räsänen-may-2021/)
În ultimii doi ani, după cum declară într-un interviu recent, Paivi Rasunen a fost audiată timp de circa 13 ore de poliția finlandeză”, unele dintre interogatoriile la care a fost supusă fiind de-a dreptul absurde. Le consideră totuși un privilegiu, declarând că a avut astfel ocazia să prezinte celor din Poliție „ce spune Biblia despre valoarea ființei umane, despre faptul că toți oamenii sunt creați după chipul lui Dumnezeu și că orice ființă umană este valoroasă.” La un moment dat, „poliția m-a întrebat și dacă sunt dispusă să renunț la cele scrise și să le șterg de pe rețelele de socializare și de pe site-uri web. Dar am răspuns că rămân fermă pe ceea ce cred și voi vorbi și voi scrie și despre aceste lucruri, pentru că sunt o chestiune de convingere, nu doar o opinie”.
Cu o săptămână înainte de data procesului, Räsänen spune că are o „stare de liniște”. „Bineînțeles că sunt puțin emoționată pentru că nu am mai fost într-o astfel de situație până acum (…) Mă rog pentru înțelepciunea de a ști ce să răspund.” „Am încredere că încă trăim în democrație și respectăm Constituția și acordurile internaționale”, a mai spus ea și a adăugat: „Am încredere în Dumnezeu”. În același interviu a declarat și că sprijinul soțului și al copiilor ei a fost, de asemenea, hotărâtor: „M-au încurajat: «rămâi tare și nu te da bătută!»”.
În trecut, Päivi Räsänen semnalase pericolul autocenzurii creștinilor care cred că sunt în minoritate și, prin urmare, se tem să vorbească despre convingerile lor. „Vreau să-i încurajez că acum este momentul să vorbească. Acum este timpul ca creștinii să vorbească despre adevărurile Bibliei. Pentru că cu cât vom tăcea mai mult, cu atât se va îngusta spațiul pentru libertatea de exprimare și libertatea religioasă”.
Câștigarea cazului ar fi „un pas foarte important”, crede doamna Räsänen, „nu doar în Finlanda, ci și în Europa și în alte țări din lume, pentru că foarte mulți oameni din străinătate urmăresc acest caz”. Reversul situației, adică dacă va fi condamnată, va avea drept „consecința cea mai gravă nu o amendă sau poate închisoare, ci instaurarea cenzurii”. Alte cărți, scrieri, predici care exprimă convingeri creștine similare despre ființa umană și sexualitate „ar putea fi interzise”, se teme politicianul. „Consecințele ar fi grave pentru toată societatea finlandeză, nu numai pentru mine sau pentru creștini, ci pentru toți oamenii”.
Să ne unim, dar, cu creștinii finlandezi în a o susține în rugăciune pe Päivi Räsänen, convinși că Dumnezeu poate zădărnici și nărui orice plan uman împotrivitor adevărului.