0

EXPLICAȚII BIBLICE 15 APRILIE

Data: 15 aprilie 2018

Tema: Familia creștină – cadrul binecuvântării prin urmași

Text: Psalmul 127:1-5

Verset de aur: Geneza 1:28

Ideea centrală: Copiii sunt o binecuvântare din partea Domnului și nu un produs al întâmplării ori al ingeniozității tehnologice.

Scopul lecției: Scopul acestei lecții este să conștientizeze părinții de binecuvântarea pe care o au prin copii și să îi asigure de purtarea de grijă a lui Dumnezeu în procesul de creștere și formare a lor.

Introducere

Împreună cu porunca de a crește și a stăpâni pământul, dată primilor oameni în grădina Eden, Dumnezeu le-a poruncit și să se înmulțească. Înțeleptul Creator a creat omul parte bărbătească și parte femeiască, i-a pus împreună ca familie și a binecuvântat generațiile cu copiii în acest cadru și model.

1. Prezența copiilor în familie este întotdeauna o binecuvântare

Poporul lui Dumnezeu, din mijlocul căruia s-a născut și cântat acest psalm iar mai apoi transmis nouă, a prețuit mult nașterea copiilor în familii. Până acolo încât priveau familiile fără copii care fiind blestemate. În Vechiul Testament sunt multe exemple, ca Ana, care nefiind binecuvântată cu copii, cere insistent și cu inimă curată Domnului un copil, iar Domnul o binecuvântează cu mai mulți.

Trăim vremuri cumplite în care pe de-o parte avem familii care pot avea copii și, şi totuşi, milioane aleg să avorteze ori să abandoneze, punând copilul pe același nivel cu un lucru de care atunci când te saturi sau nu mai ai nevoie îl arunci pur și simplu, iar pe de cealaltă parte alții care sunt îngrozoți de-a dreptul să aibă copii de frica resurselor cu care-i vor crește.

În vechime, cea mai ticăloasă și blestemată practică la care chiar poporul evreu a ajuns să fie parte a fost jertfirea copiilor în cinstea zeului Moloh. 

Dumnezeu este Cel care crează viața și orice nou început, orice linie genealogică continuată prin naștere de copii este un motiv de bucurie și celebrare a victoriei vieții asupra morții. 

2. Deși copiii sunt încredințați părinților, Cel care poartă de grijă este Dumnezeu

Psalmul debutează cu o imagine fantastică a supremației lui Dumnezeu în purtarea de grijă față de căminul credinciosului atât în formare cât și în protecție. Omul se îngrijorează mult, uneori exagerat de mult amplificând nerealist puterea sa de a rezolva toate problemele. Din acestă îngrijorare se nasc temeri mai mari, preocuparea obsesivă asupra detaliilor, pierderea din vedere a imaginii de ansamblu, lipsa păcii, depresiile și multe alte anomalii. Ce e de făcut în acest caz? Tot Scriptura ne lămurește. Calul este pregătit pentru ziua bătăliei dar biruința este a Domnului. Ca părinți, facem tot ce ne stă în putință pentru copiii noștri, conștienți fiind însă că Cel care ne dă sănătate, putere și toate clelalte resurse este Domnul. Puterea noastră este mică atât pentru muncile de fiecare zi cât și în fața dușmanului feroce, diavolul, dar puterea Stăpânului nostru este o resursă nesecată de binecuvântare.

3. Adevărata moștenire este în caracter

Frământările părinților se învârt nu numai în jurul siguranței de zi cu zi ci și în dreptul moștenirii de care vor beneficia copiii. O capcană perfidă a celui rău este să lege mintea părinților de lucruri materiale. Sunt azi în lume și între noi nepermis de mulți părinți care aleargă de dimineața până seara, unii la mii de kilometri depărtare de copii pentru a le asigura un trai mai bun și o moștenire mai mare, lipsind astfel copiii în prezent de nevoie stringentă de apropiere părintească, iar pentru viitor de un mod sănătos nu doar de a cheltui ci și de a lucra ei înșiși. 

Când Domnul se uită înspre aceste lucruri și vorbește poporului Său, îndemnul este să povestească, să învețe și să transmită acele lucruri care formează un caracter plăcut în tinerele vlăstare, ținându-i aproape de Sursa tuturor binecuvântărilor, de Dumnezeu. Generațiile tinere au adus blestem asupra lor și asupra țării nu când nu au avut toate cele necesare, nu când nu au avut siguranța unui acoperiș ori cămara plină ci când- potrivit cu exemplul din Judecători capitolul 2, părinții lor au fost pre(a)ocupați cu ale războiului și s-a născut o generație de oameni care nu cunoșteau pe Domnul și nici ce a făcut El pentru părinții lor.

Aplicații 

1. Ia un timp special și mulțumește Domnului pentru copiii tăi. Sunt un dar din partea Lui.

2. Decide să păstrezi un echilibru sănătos între invstiția în lucruri și cea în caracter și apropierea de Domnul a copiilor tăi

3. Dacă nu ai copii, amintește-ți că sunt așa de mulți abandonați, poate Domnul te călăuzește spre unii din ei.

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.