Tema: Familia creștină – binecuvântarea alegerilor înțelepte
Text biblic: Geneza 13:1-18
Verset cheie: Geneza 12:1
Ideea centrală: Binecuvântarea căminului nostru depinde de trăirea noastră.
Scopul lecției: să ne motiveze să înțelegem că binecuvântările noastre depind de alegerile înțelepte pe care le facem. Dacă vom fi oameni ai credinței, atunci binecuvântarea este garantată.
Explicații contextuale și exegetice
Avram (încă nu avea numele schimbat în Avraam) a plecat din Egipt, după un episod rușinos pentru el și familia lui, către țara Canaan, locul unde s-a întâlnit cu Dumnezeu la început. Această lecție va studia alegerile lui Avram care au dus la binecuvântarea lui și a casei lui. Acelasi principiu este valabil și astăzi pentru noi.
1 Căutarea lui Dumnezeu aduce binecuvântare (Genesa 13:1-4)
Momentul căutării lui Dumnezeu apare după falimentul suferit în Egipt, lucru esențial în înțelegerea studiului despre binecuvântarea unei familii. Avram este exponentul celui care în urma înfrângerii proprii, în urma rușinii cauzate de fapta lui însuși, se ridică din propria cenușă și își îndreaptă picioarele spre locul în care s-a întâlnit cu Dumnezeu. Egiptul nu a adus nicio binecuvântare pentru Avram, însă faptul că L-a căutat pe Dumnezeu a fost crucial pentru binecuvântarea lui. Orice familie are etape diferite pe parcursul vieții, însă cele mai grele sunt cele în care apar evenimente care pătează cinstea familiei. Ușa harului este deschisă pentru orice om care se îndreaptă spre Dumnezeu căutându-L, mai ales după un faliment, indiferent de natura lui. Dacă un soț ar înțelege că binecuvântarea familiei depine de căutarea după Dumnezeu, întregul curs al familiei ar fi schimbat.
Avram se îndreaptă spre Canaan, țara de la miazăzi, în locul în care s-a întâlnit cu Dumnezeu, locul sfințit de el ca loc al închinării proprii, abandonat acum, dar refăcut ulterior. Binecuvântarea lui Avram a depins de întoarcerea lui la închinare, la modul de viață abandonat cât a trăit în Egipt. Totul pornește de la închinarea omului în fața lui Dumnezeu. Punctul focal al fiecărui creștin este închinarea. Diavolul când L-a ispitit pe Domnul Isus a făcut tot posibilul să Îl oprească de la închinare. Avram a știut că binecuvântarea lui depinde de închinarea pe care a avut-o. Un cămin în care nu mai este închinare către Dumnezeu este sortit falimentului, poftelor și conflictelor. Înțelept este partenerul care zidește un altar în familie. Căutarea lui Dumnezeu începe cu o închinare sănătoasă, cu recunoașterea falimentului, cu întoarcerea la valorile inițiale care te definesc drept creștin. Acest lucru a adus binecuvântare pentru Avram, va aduce și pentru tine.
2. Reconcilierea aduce binecuvântare (Genesa 13:5-13)
Atitudinea față de binecuvântare este un indicator al maturității creștine, e modul în care te raportezi la binecuvântare. Între păzitorii de vite a apărut o situație conflictuală, care a escaladat ulterior între Avram și Lot. Partea frumoasă a acestei narațiuni este intervenția lui Avram pentru soluționarea conflictului apărut. Chiar dacă Avram avea toate motivele să fie îndreptățit să ceară socoteală lui Lot în acest conflict, el renunță la dreptul lui de dragul păcii, pentru că „suntem frați”.
Trei elemente trebuie urmărite: întâi faptul că Avram nu a lăsat să continue acest conflict, ci ia atitudine în situația apărută. Inițiatorul reconcilierii este Avram, chiar dacă această soluționare a însemnat separare, dar măcar conflictul a dispărut. Sunt parteneri care în urma unui conflict, oribiți de mândrie, nu inițiază soluționarea unui conflict. Avram vine cu partea aceasta a insistenței, rugămintea pentru soluționare. El a fost determinat de faptul că sunt frați, iar între frați nu trebuie sa existe conflict. Un păstor obișnuia să meargă în vizitele pastorale, iar dintre întrebările puse era și una mai delicată: În familia voastră, care își cere primul iertare? Apoi continua: Vă spun eu: cel mai smerit! Oamenii nu sunt dispuși în a iniția reconcilierea datorită mândriei personale.
Al doilea element este renunțarea la privilegiile personale de dragul păcii. Chiar dacă Avram era îndreptățit să fie cel lezat, pentru că era mai bătrân, pentru că era patriarhul familiei și pentru că Lot s-a îmbogățit stând lângă el, acesta renunță de dragul păcii, pentru că sunt frați. O alegere care aduce binecuvântare în familie este aceea când urmărești liniștea căminului, renunțând la micile capricii. Este atât de greu de consiliat o familie format din parteneri imaturi, care se încăpățânează în firea lor, în loc să aibă maturitatea omului credinței, Avram, și să spună: De dragul păcii, pot renunța eu. Nu este vorba de doctrine majore, nici de lucruri importante, capitale, ci este vorba de acele lucruri pamantesti care ne fură pacea, cea mai dorită stare în familie, societate și lume.
Al treilea element este cel al mărturiei. Moise relatează că în țară erau prezenți Canaaniții și Fereziții, în versetul 7. Reconcilierea trebuie să aibă loc și de dragul mărturiei sfinte. Cearta dintre slujitori de vite afecta mărturia pe care Avram o avea, el care în fiecare dimineață era văzut la altar, știindu-se că era un om închinat lui Dumnezeu, renumele lui depășind granițele țării, conform evenimentelor din capitolul 12. Dacă o famile sau două persoane aflate în conflict, ar avea înțelepciunea reconcilierii atunci foarte multe mărturii creștine ar fi salvate. O mărturie pătată strică slujirea multor predicatori, dar o mărturie curată ajută slujirea oricărui predicator.
3. Ascultare de Dumnezeu aduce binecuvântare (Genesa 13:14-18)
Dumnezeu îi vorbește lui Avram după această separare amară, prin care Lot și-a arătat adevărata intenție: îmbogățirea. Cu siguranță că a fost un loc gol în tabăra lui Avram, însă această separare a fost necesară de dragul păcii și pentru ca Dumnezeu să rămână cu Avram în călătoria lui prin țară. În urma acestei separări, Dumnezeu îi vorbește. Avem nevoie să ne despărțim de influența lumească din viața noastră pentru ca să putem împlini voia lui Dumnezeu, iar ascultând vom avea binecuvântare în familie. Chiar dacă pentru Avram această separare a fost dureroasă, amară și dramatică, ulterior s-a dovedit a fi utilă și roditoare. Dumnezeu i-a vorbit, iar răsplata lui Avram a fost nu doar partea de câmpie mănoasă, ci Dumnezeu și toată țara. Ascultarea de Dumnezeu aduce binecuvântare, chiar dacă nu este încă de la început văzută această binecuvântare, timpul este cel mai bun indicator ca să vedem că ulterior suntem binecuvântați.
Poate că la început atât Lot cât și toată tabăra lui se uitau cu superioritate către tabăra lui Avram. Poate că aceasta din urmă se uita cu jind la tabăra care mergea către zona mănoasă a Sodomei, dar peste ani, cei din prima tabără ar fi dorit să fie din cea de-a doua, cea a lui Avram. Când mergi în ascultare de Dumnezeu nu vei pierde niciodată, ci totdeauna vei fi binecuvântat. O familie care ascultă de Domnul, chiar dacă la început pare că este în pierdere, ulterior va fi copleșită de binecuvântări, cea mai importantă fiind Dumnezeu Însuși.