0

EXPLICATII BIBLICE: 14 FEBRUARIE

Calendar 2016Data: 8-14 Februarie 2015

Tema: Roagă-te ca Isus!

Text: Luca 11:1-13

Verset de aur: Luca 11:13

Ideea centrală: Domnul Isus Hrisos ne învaţă cum trebuie să ne rugăm în aşa fel încât să fim ascultaţi de Dumnezeu şi să experimentăm roadele binecuvântate ale rugăciunii.   

 

Explicaţii contextuale și exegetice:

Domnul Isus a fost Omul rugăciunii iar Evangheliile evidenţiază prioritatea rugăciunii în viaţa Domnului Isus. Deşi practicată de orice om religios şi este accesibilă oricui, rugăciunea nu se face oricum. Rugăciunea nu este apanajul oamenilor slabi ci al oamenilor lui Dumnezeu. Chiar ucenicii Domnului Isus îşi recunosc frustrarea şi lipsa împlinirii în domeniul rugăciunii; ei rămân fascinaţi de viaţa de rugăciune a Domnului Isus, au înţeles că şi în rugăciune au nevoie de îndrumare şi cu smerenie cer Domnului Isus să fie învăţaţi cum trebuie să se roage.

Rugăciunea este una dintre primele şi cele mai importante practici pe care un ucenic le învaţă de la Învăţătorul lui (după cum şi Ioan Botezătorul a făcut asta cu ucenicii săi).

 

Rugăciunea Tatăl nostru.

Rugăciunea Tatăl nostru ne spunue nu ce să ne rugăm, ci cum să o facem (Matei 6:9). Cu alte cuvinte rugăciunea nu este o poezie pe care o recităm „pe dinafară” ci o realitate interioară pe care o exprimăm cu încredere. Astfel rugăciunea Tatăl nostru este un model de relaţionare la Dumnezeu şi la cei din jur. Fiecare sintagmă din ea ne obligă la a fi şi a face ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi:

Tatăl nostru – eu trebuie să fiu copil al Lui;

Sfinţescă-se Numele Tău – eu trebuie să cinstesc persoana Domnului mai presus de orice;

Facă-se voia Ta – eu trebuie să mă supun 100% voinţei divine;

Vie împărăţia Ta – eu trebuie să fiu un cetăţean al acestei Împărăţii;

Precum în cer şi pe pământ – eu trebuie să fiu într-o comunitate (spunem tatăl nostru, nu tatăl meu) care trăieşte pe pământ cu valorile cerului. …

Iar pâinea, iertarea, protecţia divină le cerem „precum şi noi iertăm greşiţilor noştri”.

Observaţi, cele două mari porunci „să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu tot ce eşti şi pe aproapele tău ca pe tine” sunt cuprinse în rugăciunea Tatăl nostru. Dacă o comunitate se roagă în acest fel Tatăl nostru, nu doar recită Tatăl nostru, acolo este cerul pe pământ. De aceea vrea Dumnezeu să ne rugăm, pentru că rugăciunea corectă ne transformă pe noi!

 

Prietenul de la miezul nopţii.

Imaginaţi-vă o societate fără electricitate, telefonie şi magazine non-stop. Pâinile erau foarte mici, făcute în fiecare dimineaţă doar pentru necesarul de o zi al familiei. Ospitalitatea constituia un aspect important în cultura evreilor (Geneza 18:3-8; 19:2-3, 8; Judecători 19:20). Locuinţa evreilor era o singură încăpere împărţită în două. Părinţii şi copii locuiau împreună. Unii cercetători spun că până şi animalele erau aduse într-o parte a încăperii.

În acest context, vizita neprevăzută îl surprinde pe omul nostru nepregătit. Fiind pus într-o situaţie delicată omul caută ajutor. Scăparea lui a fost să cunoască un prieten despre care ştia sigur că avea cu ce să-l ajute şi că l-ar fi ajutat chiar şi la acea oră târzie din noapte.

Dumnezeu este mult mai accesibil și mult mai deschis să răspundă stăruințelor noastre în rugăciune. Niciodată Dumnezeu nu se va simţi deranjat de rugăciunile noastre.

 

Pilda unui tată rău.

Părinţii pământeşti în comparaţie cu Dumnezeu sunt răi. Totuşi, un tată rău nu doreşte să înşele aşteptările copilului său, de aceea nu-i va da altceva în locul a ceea ce a cerut (piatră în loc de pâine), nu-i va da ceva periculos (şarpe în loc de peşte) şi nici ceva dăunător (scorpie în loc de ou). Copii se pot plânge de părinţii lor pământeşti că nu pot să le ofere tot ceea ce vor ei, dar, de regulă, nu se pot plânge de faptul că părinții lor ar intenționa să le facă rău prin darul oferit. Dumnezeu Tatăl nu doar că vrea să dea copiilor Săi ce este mai bun, El şi poate. Iar Duhul Sfânt este Cel mai măreţ dar pe care vrea şi poate să-L dea copiilor Lui.

 

Aspecte teologice şi aplicaţii:

Deşi subiectul rugăciunii este unul foarte vast vom evidenţia doar şapte aspecte desprinse din învăţătura Domnului Isus despre rugăciune şi de care trebuie să ţinem cont în practicarea acesteia:

  1. Relaţia.

Doar copiii lui Dumnezeu pot aplica modelul cristic de rugăciune. (Luca 11.2, 5, 11-13)

  1. Cunoaşterea.

Doar printr-o cunoaștere corectă putem înălţa o rugăciune plăcută Domnului. (Luca 11.11-13; Matei 6.5-8; 1Împăraţi 18.26-29)

  1. Numele lui Cristos.

Domnul Isus este singurul motiv pentru care Tatăl ne ascultă. (Ioan 16.23-24)

  1. Conţinutul.

Glorificarea lui Dumnezeu, prioritatea voinţei Lui, dependenţa de El, nevrednicia umană şi vulnerabilitatea personală precum şi mijlocirea în favoarea semenilor sunt adesea neglijate în rugăciune. Ele ar trebui să caracterizeze rugăciunea. (Luca 11:2-4)

  1. Stăruinţa.

Uneori, chiar dacă sunt copil al lui Dumnezeu şi-L cunosc pe El, chiar dacă mă bazez pe meritul Domnului Isus şi conţinutul rugăciunii este plăcut Domnului, fără stăruinţă, rugăciunea nu primeşte răspuns.(Luca 11:5-13) Stăruinţa înseamnă să ne rugăm des, pentru multă vreme, până primim răspuns (Luca 18:2-5).

  1. Scopul.

Scopul rugăciunii nu este să se facă voia noastră ci voia lui Dumnezeu în viaţa noastră. (Luca 11:2; Matei 26:39)

  1. Duhul Sfânt.

Trebuie să-mi amintesc că cel mai măreţ Dar pe care Dumnezeu ar vrea şi ar putea să-L dea copiilor Lui este Duhul Sfânt, umplerea cu Duhul Sfânt.

Sugestii practice:

  1. Trăieşte ca fiu/ fiică a lui Dumnezeu şi vei îndrăzni să-I spui Tată!
  2. Studiază serios Cuvântul Tatălui!
  3. Rostește expresia „în Numele Domnului Isus” cu credinţă în puterea lui Dumnezeu!
  4. Cinsteşte, cu prioritate, Persoana şi Voia lui Dumnezeu în rugăciunile tale. Nu neglija nevoile semenilor. Cât despre tine, acordă spaţiu pocăinţei şi afirmării dependenţei tale de Dumnezeu!
  5. Roagă-te des până primeşti un răspuns, indiferent care ar fi acesta.
  6. Spune cu toată inima la finalul fiecărei rugăciuni-„facă-se nu voia mea ci a Ta”.
  7. Cere călăuzirea şi puterea Duhului Sfânt în toate alegerile şi faptele tale.

 

Întrebări pentru discuţii:

*Cum ai devenit copil al lui Dumnezeu? Ce te face să crezi că eşti fiul Lui?

*Daţi exemple din care să reiasă că o înţelegere greşită a lui Dumnezeu şi a voiei Sale ne face să înălţăm rugăciuni neplăcute Domnului?

*Ce înseamnă să ne rugăm „în Numele Domnului Isus” şi care sunt implicaţiile?

*Având în vedere modelul rugăciunii „Tatăl nostru”, ce aspecte lipsesc adesea din rugăciunile noastre?

*De ce trebuie să stăruim? Pentru ce motive n-am putea primi un răspuns imediat?

*Cum se explică faptul că Duhul Sfânt este cel mai măreţ Dar pe care Dumnezeu vrea să ni-L dea?

 

Identificarea celui care a scris lecţia:

 

Păstor Mihail Geabou, geaboumihail@yahoo.com

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.