Oradea. Lucrările Congresului al 38-lea al Cultului Creștin Baptist din România – 26-27 mai 2023

26 mai 2023. La ora 16.00, în sala imensă de închinare a Bisericii Creștine Baptiste „Emanuel” din Oradea, cei aproape 650 de delegați sosiți au fost salutați cu „Bun venit!” de președintele încă în exercițiu al Uniunii Baptiste din România, pastorul Viorel Iuga și mai apoi de pastorul Onisim Mladin, președintele de zi al Congresului, care au invitat participanții la închinare și rugăciune. Din Biroul de Zi al Congresului, cel care va coordona lucrările acestuia, mai fac parte pastorii Vasile Paul, Daniel Maris, Alin Faur și Iosua Faur.

Corul Universității „Emanuel” Oradea

Adunarea a fost condusă în cântarea de laudă și închinare de Corul studenților Universității Emanuel Oradea dirijat de Emanuel Bălăceanu. Li s-au alăturat în cântare membrii grupului coral bărbătesc din Arad, condus de Nelu Moț. Au rostit cuvinte de îndemn și de cercetare pentru momentele de rugăciune pastorii Vasile Paul, Borzasi Pal, Alex Clapa și Marius Stroia.

Au fost transmise participanților și mesajele de salut scrise sau video adresate Congresului din partea Asociației Baptiste Române din SUA și Canada, a Federației Baptiste Europene și Alianței Baptiste Mondiale.

După o scurtă pauză, la ora 18.00, când s-a încheiat înscrierea delegaților și s-au reluat lucrările Congresului, numărul delegaților prezenți a ajuns la aproape o mie. După prezentarea mesajelor de salut din partea oficialităților (Secretariatul de Stat pentru culte, autorități centrale și locale), Congresul și-a continuat lucrările cu prezentarea rapoartelor Comitetului Executiv al Uniunii Baptiste, ale școlilor teologice baptiste și ale departamentelor de specialitate și de slujire ale Uniunii, urmate de dezbateri și de descărcarea de gestiune a echipei de conducere.

Programul festiv al Congresului a putut fi urmărit live sau poate fi revăzut folosind acest link (www.bbeo.ro) sau pe platforma de internet youtube.

27 mai 2023. La ora 9.00 se reiau lucrările celui de-al 38-lea Congres al Cultului Creștin Baptist din România cu un timp de laudă și închinare în rugăciune și cuvânt. Președintele de zi al Congresului, pastorul Onisim Mladin, prezintă un mesaj de cercetare și de zidire duhovnicească din Cuvânt în fața celor aproape o mie de delegați prezenți.

Ora 10.00. A început prezentarea candidaților pentru noul Comitet Executiv al Uniunii. Pentru funcția de președinte candidează pastorii Mihai Nicula, Satu Mare, și Sorin Bădrăgan, București. Pastorii Ioan Teofil Mihoc și Romică Iuga, candidează pentru funcția de secretar general, iar pentru funcțiile de vicepreședinți candidează pastorii Paul Negruț și Marius Birgean (educație biblică), Carmin Cornel Peleașe și Mircea Ursu (slujire pastorală), Ioan Cocîrțeu și Otniel Ioan Bunaciu (misiune). Pentru funcția de secretar general adjunct candidează pastorii Gelu Manoilă Dumitrașcu și Florin Iosub.

Ora 13.50. Cei aproape o mie de delegați au decis prin vot scris să aleagă pentru un mandat de 4 ani următorul Comitet Executiv al Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România:

• președinte: Sorin Bădrăgan

• secretar general: Ioan Teofil Mihoc

• vicepreședinte educație biblică: Paul Negruț

• vicepreședinte slujire pastorală: Carmin Corneliu Peleașe

• vicepreședinte misiune: Otniel Ioan Bunaciu

• secretar general adjunct: Gelu Manoilă Dumitrașcu

Din noul Comitet Executiv va face parte ca vicepreședinte, conform Statului Cultului Creștin Baptist din România, reprezentantul Convenției Bisericilor Baptiste Maghiare din România, pastorul Raina Ottó, desemnat de această structură organizatorică a Cultului Baptist.

A urmat rugăciunea de dedicare pentru noua echipă de conducere, prin care a fost invocată binecuvântarea lui Dumnezeu asupra celor nou aleși, dar și asupra tuturor bisericilor creștine baptiste din România.

Revista Crestinul Azi