0

Explicații biblice 31 octombrie


Tema:
Mandatul de soție în familia creștină

Text biblic: Efeseni 5:22–24

Verset cheie: Efeseni 5:22

Ideea centrală: Supunerea față de soț nu este umilitoare și nici prea grea. Ea nu este singura sau cea mai mare poruncă dată soțiilor. La fel ca toate celelalte porunci, ea poate fi împlinită de orice soție născută din nou, care ajutată de Duhul Sfânt se inspiră din exemplul soțiilor sfinte și urmărește slava lui Dumnezeu mai mult decât binele personal.

Scopul lecției: Să înțelegem care este rolul pe care Stăpânul l-a re­zer­vat soțiilor atunci când a gândit familia, în așa fel încât prin familie să se vadă cu adevărat slava lui Dumnezeu.


Influența feministă și progresistă a degenerat lucrurile foarte mult. Soțiile au devenit tot mai pretențioase. Din dorința de afirmare sau de răzbunare unele soții nu mai țin cont de ceea ce le cere Dumnezeu. Pentru că binecuvântarea nu este oferită în orice condiții și pentru că în curând vom sta în fața dreptului Judecător, vă invit să privim în Manualul Stăpânului și să ne amintim Adevărul. 

Când privim la mandatul soției, la fel ca în cazul soțului, vom observa că el…

… începe mai târziu.

Odată ce a fost creată, Eva a trebuit să se raporteze în mod corect în primul rând la Creatorul ei. Apoi, va fi învățată cum să se raporteze la lumea creată și la lumea spirituală. Din momentul în care va fi dusă la soț, Eva va fi responsabilă și de modul în care se va comporta față de el.Aspectul acesta este mult mai bine evidențiat pe parcursul istoriei. Orice fată începe cu raportarea corectă la părinți, la lucrurile din jur, la alți oameni și la Dumnezeu. Ea va deveni responsabilă față de soțul ei doar în momentul în care va deveni soție. 

… este clar.

El a fost decis de Creatorul de la început.Eva nu a fost întrebată dacă dorește să facă ceva și ce anume i-ar plăcea. Conform cuvintelor din Geneza 2:18, Dumnezeu a decis rolul ei înainte să o creeze. Din perspectiva Întemeietorului familiei soția trebuia să își ajute bărbatul în împlinirea poruncilor lui Dumnezeu. Ne învățăm copiii aceste adevăruri? Fetele care doresc să întemeieze o familie sunt gata să își accepte rolul decis de Dumnezeu? 

… este același.

El nu s-a modificat pe parcurs.Indiferent cum se schimbă generațiile, oamenii, pretențiile, așteptările sau gândirea celor mulți, mandatul soției rămâne cel stabilit de Dumnezeu, nu de oameni. Aspectul acesta este explicat foarte bine de Mântuitorul, care vorbind despre viața de familie începe exact cu principiile începutului. 

… este independent.

El nu depinde de comportamentul celorlalți.Soțiilor creștine li se cere supunere în Cuvânt, indiferent cum sunt bărbații lor. Respectul lor trebuie să aibă în vedere Numele Domnului, Cuvântul lui Dumnezeu, imaginea Bisericii lui Hristos etc.Nici celorlalți cărora li se cere supunere (cetățenilor, robilor etc.) nu li se cere acest lucru în funcție de bunătatea și desăvârșirea celor care au autoritate. În afară de Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, toți cei care au autoritate sunt limitați și supuși greșelilor.De fapt, nici iubirea soților nu poate fi condiționată de comportamentul soțiilor. La fel ca supunerea soțiilor și iubirea lor au motivații mai înalte. 

… este nobil.

El nu este umilitor sau imposibil. Faptul că Domnul Isus S-a supus Tatălui în orice aspect al vieții, nu ne spune că El ar avea o valoare mai mică. El este Dumnezeu! Faptul că Tatăl este pretențios, nu ne spune că mandatul Domnului Isus a fost imposibil. În ascultare de Tatăl, Fiul a făcut tot ce trebuia să facă. Soția care își respectă soțul nu se umilește și nici nu încearcă imposibilul. O soție născută din nou, plină de Duhul Sfânt, va putea să își respecte soțul și să îl ajute în împlinirea cerințelor divine pentru el. 

… este definit.

El nu include schimbarea comparației.Apostolul Pavel le spune să fie supuse bărbatului așa cum sunt supuse Domnului. Ele nu au voie să schimbe aceasta. 

… este parte dintr-un complex. 

El nu se limitează la atitudinea față de bărbat. Soția creștină, cea care a fost salvată și sfințită, trebuie să fie atentă la atitudinea față de Dumnezeu, de frații de credință, de semeni, de copii și de bărbat. Ea trebuie să aibă o atitudine biblică față de cei apropiați și față de dușmani. Nu începeți cu supunerea față de bărbat. Fiți supuse Domnului Isus Hristos și ascultați de El în toate ocaziile.

Dacă ne-am uita doar la capitolul 5 din Efeseni, am ajunge ușor la concluzia că soțiile temătoare de Dumnezeu:

• Urmează exemplul Părintelui. (Efeseni 5:1)

• Trăiesc în iubire. (Efeseni 5:2) Urmează Modelul suprem. 

• Exclud impuritatea (Efeseni 5:3) din vorbire și din comportament.

• Rămân integre. (Efeseni 5:6) Se separă de tot ce este rău. 

• Umblă luminând. (Efeseni 5:8)

• Investesc în ce este plăcut. (Efeseni 5:10)

• Folosesc înțelepciunea. (Efeseni 5:15)

• Folosesc bine zilele rele. (Efeseni 5:1)

• Înțeleg voia Domnului. (Efeseni 5:17)

• Caută plinătatea Duhului Sfânt. (Efeseni 5:18)

• Vorbesc cu har. (Efeseni 5:19)

• Mulțumesc în mod permanent. (Efeseni 5:20)

Rugăminți pentru soții

Pentru că soțiilor nu este bine să le dai sfaturi și nu este înțelept să le interzici, îmi voi permite câteva rugăminți. 

1. Începeți cu supunerea față de Dumnezeu. Soția se poate supune ca Domnului numai după ce se supune Domnului. 

2. Considerați porunca aceasta la fel ca celelalte. Este a Aceluiași Dumnezeu. Nu este nici mai mare, nici mai mică. Nici mai importantă, nici mai lipsită de importanță. 

3. Fiți convinse că poate fi trăită cu demnitate. Supunerea în Domnul față de soț, nu vă va răpi nimic din ceea ce este frumos și divin. 

4. Inspirați-vă de la soțiile care au reușit. Au fost multe care au fost supuse soțului în voia Stăpânului. 

5. Cultivați o atitudine de mulțumire. Sunteți iubite, ocrotite și ajutate de Domnul în tot ce aveți nevoie. 

Întrebări pentru discuții:

1. Sunt mulțumite soțiile cu mandatul dat bărbaților?

2. Este mandatul lor mai greu decât al soților?

3. Vrea societatea să schimbe locul și rolul soțiilor în familie?

4. Mai este important rolul de mamă? 

5. Trebuie în mod obligatoriu să primim aprecierea semenilor sau ne putem mulțumi și cu aprecierea Creatorului? 

6. Cum înțelegeți porunca din Coloseni 3:18: Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri, cum se cuvine în Domnul?

7. Ce fel de bărbați aveau soțiile cărora le scrie Petru? Tot astfel, nevestelor, fiţi supuse şi voi bărbaţilor voştri; pentru ca, dacă unii nu ascultă Cuvântul, să fie câştigaţi fără cuvânt, prin purtarea nevestelor lor (1 Petru 3:1)


autor: Viorel Iuga, pastor; viugaoriunde@yahoo.com


Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.