King Street Pictures a lansat pe 25 octombrie 2019 versiunea restrânsă a filmului de aventuri fantastice cu subiect creștin Heavenquest: A Pilgrim’s Progress, reluând povestea celebrului roman alegoric Călătoria creștinului, al scriitorului englez John Bunyan, scris în 1678.

Considerată drept primul roman scris în limba engleză, Călătoria creștinului a fost tradusă în peste 200 de limbi și lista lor nu s-a închis încă. Putem vedea acum mult îndrăgita alegorie creștină repusă în valoare în ecranizarea Heavenquest: „Încă din vremea când o citeam celor doi fii mei, în urmă cu mulți ani, am considerat că  strălucită alegorie Călătoria creștinului necesită o actualizare, o nouă viziune, o nouă abordare – ceva relevant și proaspăt”, a mărturisit pentru The Christian Post regizorul filmului, Matt Bilen.

Este evident că nu John Bunyan a scris scenariul, dar putem presupune că l-ar considera o replică demnă a clasicului său roman din secolul al XVII-lea. Călătoria creștinului – pentru cei care încă n-au citit-o – urmărește un om, denumit Creștinul, în pelerinajul său care începe odată cu părăsirea Cetății Pierzării și continuă înspre eterna Cetate Celestă. Ea a oferit inspirație creștinilor, de-a lungul secolelor, în umblarea lor zilnică cu Dumnezeu, ceea ce încearcă să facă acum și Heavenquest.

În romanul lui Bunyan, Creștinul este însoțit în pelerinajul său de mai multe persoane, inclusiv de un bărbat numit Evanghelistul. În Heavenquest aflăm cum Evanghelistul – personajul numit în film „Vangel” – devine un slujitor devotat al Singurului cu Adevărat Rege. Inițial se îndoise de existența unui rege iubitor, susținând că nu-i decât o „poveste pentru oamenii creduli”, însă o cunoștință îi spune altceva: „Nordul este o splendoare. Este o revărsare a luminii, un loc miraculos”.

Vangel în drum spre Regatul de Nord, o călătorie plină de primejdii

În Heavenquest, Vangel călătorește din ticăloșia Regatului de Sud spre pașnicul Regat de Nord. Desigur, călătoria se va dovedi a nu fi deloc ușoară.

Realizat cu un buget minuscul, a cincisuta parte din bugetul unui film tipic de studio, Heavenquest a fost filmat în absența un scenariu complet și cu o echipă redusă numeric.

Producătorul executiv Darren Wilson avea să declare: „În ultimul deceniu în care am făcut documentare generoase, Matt Bilen a fost alături de mine la fiecare pas al acestui drum. N-a fost deloc o surpriză pentru mine să-l văd implicându-se în ceva atât de dificil ca Heavenquest, primul lui lungmetraj, de altfel”. „Pentru acest film, nu doar bugetul infinit mai mic decât al majorității documentarelor mele era problema, ci și faptul că a încălcat aproape toate regulile pe care le știu toți cineaștii începători: nu filmați noaptea, nu fotografiați în prea multe locații greu accesibile, nu filmați fără un scenariu, nu faceți un film fantastic care necesită efecte speciale… și lista ar putea continua. Dar cred că ceea ce vor vedea oamenii când vor viziona acest film este ceva ce izvorăște din miezul adevăratei pasiuni. Oamenii care încalcă regulile artistice sunt de obicei cei care sunt forțați de propriile idei să ofere publicului ceva unic. Cu siguranță, asta a făcut și Matt cu acest film.”

Secvențele promoționale ne dezvăluie o realizare cinematografică impresionantă, oferind în același timp spectatorului o poveste plină de acțiune.

„Îmi doream foarte mult să fac ceva diferit în zona filmelor cu subiect religios și am simțit cum Călătoria Creștinului îmi va permite să împing anumite limite și să încerc câteva lucruri noi. Da, era nevoie de reimaginare și de o adaptare pentru publicul contemporan mai pretențios, dar asta am încercat să fac. Povestea acestui film le are pe toate, dar am vrut să construim o lume în care să putem spune mai multe povești în viitor”, a spus Bilen.

Heavenquest reunește în distribuție o echipă internațională de actori cunoscuți. Alături de una dintre cele mai de succes vedete din Coreea de Sud, In-Pyo Cha, îi aflăm pe Karyme Lozano și Fernanda Romero din Mexic, pe Peta Sergeant din Australia, pe sud-coreeanul Ricky Kim și pe binecunoscutul actor creștin american Alan Powell, unul dintre capetele de afiș ale filmului.

Puteți urmări acest film pe internet, timp de 92 minute, la adresa: www.musichq.net/watch-movie/heavenquest-a-pilgrims-progress-59787

Puteți urmări versiunea redusă a filmului aici: https://www.youtube.com/watch?v=4ULOlo8gvF8

Mai multe informații despre film: HeavenquestFilm.com.