0

EXPLICAȚII BIBLICE 2 OCTOMBRIE

Calendar 2016Data: 02-06 Octombrie 2016

Tema: PLANUL MĂREȚ DE MISIUNE A LUI DUMNEZEU

Text:   Matei 28:16-20

Verset de aur: Matei 28:19-20

Ideea centrală: Misiunea aparține lui Dumenzeu. Ea cuprinde dragostea Lui pentru cei pierduți pentru lărgirea împărăție Sale. De aceea, El a făurit un plan măreț pentru biserica Lui, prin care mesajul adevărului eliberator să ajungă până la marginile pământului.

 

Explicaţii contextuale și exegetice:

 

Misiune este voia și planul lui Dumnezeu pentru biserica Sa. El a gândit un cadru în care aceasta are loc și, în același timp, tot El este sursa pricipală a misiunii. Lista de mai jos are ca suport pasajul citat și, nu are pretenția de a fi comprehensivă.

 

Sa urmărim împreună textul propus spre studiu cu scopul de a identifica cadrul în care are loc misiunea:

 • Misiunea are loc doar în urma unei ascultări depline de porunca Domnului Isus. În versetul 16 din text, vedem că ucenicii s-au dus acolo unde Domnul Isus le spusese mai dinainte, iar aici ei au putut să audă planul de misiune. Misiunea lui Dumnezeu se face atât în ascultare de legea Lui cât și primind invitația Lui de a face ucenici din toate națiunile.
 • Închinare. Autoritatea lui Isus în viața noastră produce o atitudine de închinare față de El (v:17). Recunoșterea Celui înviat conduce ucenicii la închinare cu reverență față de Mântuitorul lor. Misiunea este un act de închinarea și reunoaștere a planului de mântuire prin jertfa Lui pentru noi. Mai mult, renumitul teolog John Piper spunea ca acolo unde nu există închinare din partea oamenilor față de adevăratul Dumnezeu, acolo trebuie noi să ajunge cu evanghelia. Lipsa închinării în viața unui grup etnic sau a unei națiuni ar trebui să stârnească dorință de misiune în viața ucenicilor ce știu să-I aducă doar Lui închinarea lor.
 • Autoritate divină. Misiunea are loc doar prin autoritate divină, nu omenească (v:18). Oamenii pot să ajute alte persoane prin caritate și acțiuni umanitare dar rodul misiunii este formarea unei bisericii locale acolo unde nu a existat biserică până în acel moment. Mandatul bisericii este de a rămâne sub autoritatea divină și, cu ajutorul acesteia, să prezinte adevărul evangheliei speranței fiecărei persoane din această lume, în fiecare generație. Nici un om sau instituție nu poate pretinde că are autoritate divina ci doar Dumnezeul nostru, care ne trimite pentru El.
 • Facerea de ucenici. Traducerea corectă a expresiei „duceți-vă” este „în timp ce mergeți.” În versetul 19, accentul nu trebuie să cadă pe „duceți-vă,” deși unii simt chemarea de a se deplasa dintr-un loc în altul sau dintr-o țară în alta (vezi exempul patriarhului Avraam din Vechiul Testament sau al apostolului Pavel din Noul Testament). Accentul în acest verset este pe facerea de ucenici. Misiunea nu se limitează la a spune evanghelia doar ci, misionarul se asigură că lasă ucenici în urma lui. Acoperirea cu ucenici trebuie să fie globală. Ea nu se limiteaza doar la local ci trebuie răspândită până la marginile pământului. Misiunea este simultană, nu secvențială. Adică, în timp ce unii din biserica sunt implicați în facerea de ucenicii dintre cei care sunt vecinii bisericii locale, alții se duc în cartierele mărginașe ale orașului acelei biserici, alții (tot din aceași biserică) pornesc cu evanghelia spre sate și localități din țara lor unde nu a ajuns evanghelia iar alții (tot din aceași biserică) duc evanghelia până la marginile pământului. Toți aceștia lucrează simultan și nu au o abordare secvențială sperând să finalizeze evanghelizarea vecinilor bisericii ca să porneasca mai apoi spre alte cartiere în oraș, ca doar după acea să plece spre alte orașe iar, în final dacă mai există timp și energie spre marginile pământului. Ucenicilor li s-a spus direct de catre Mântuitorul că trebuie să facem ucenici din toate neamurile.
 • Împreună cu Dumnezeu. Misiunea are ca resursă principală prezența Lui Dumnezeu în viețile noastre, în familiile noastre și în bisericile noastre (v:20). Această prezență au avut-o ucenicii din toate timpurile și noi înca beneficiem de ea. Când resursele materiale și financiare sunt puține, El este lângă noi. Când dorința de implicare este mică, El este cu noi. Când descurajarea, îndoiala sau alte probleme sociale și politice își fac simțită prezența, El este puterea noastră. De aceea, ucenicii trebuie să invețe pe ucenicii nou formați să păzească tot ce El a poruncit, inclusiv de a merge și ei până la marginile pământului. Misiunea nu se încheie decât atunci când noua biserică formată ca urmare a lucrării de misiune își asumă mandatul de a face ucenici până la marginile pământului.

 

Aplicaţii:

 

Biserica lui Cristos este chemată să stea în ascultare pentru a face ucenici atât local cât și până la marginile pământului. Creativitatea noastră poate fi pusă în evidență prin faptul că vom găsi modalități diverse de a realiza acest lucru. De aceea, intenționalitatea misionară trebuie promovată în fiecare biserică pentru implicarea acesteia atât pe plan local cât și pe plan internațional.

 

Sugestii practice:

 

 • O biserica misionara poate să se roage sistematic și organizat pentru misionarii locali și internaționali;
 • Biserica locală poate stabilii modalități practice de implicare materială și financiară pentru lucrarea misionarilor;
 • E important ca toți membrii să fie încurajați la implicare directă în punctele de misiune locală și misiune internațională pe termen scurt, mediu și lung,
 • Pot fi invitați misionari să aducă mărturii de pe câmpul de lucrare;
 • Se pot organiza seri de misiune sau conferințe de misiune;
 • Fiecare biserică ar putea să își formeze o echipă de misiune locală și internațională ce poate sluji în acest sens.

 

Întrebări pentru discuţii:

 

Cum te gândești că ai putea să fi implicat în formarea de ucenici?

Dacă Duhul Sfânt este cu noi, ce ne împiedică să fim mai activi în mărturisirea noastră zilnică?

Este cumva nevoie să ne reanalizăm relaţia cu Dumnezeu pentru a beneficia de puterea şi prezenţa Duhului Sfânt în noi?

Ce am putea face în mod practic în următoarea săptămână atât ca biserică cât și pe plan individual pentru lucrarea de misiune?

 

Alexandru Vlașin, misiunebaptista@gmail.com

Departamentul de Misiune al UBR

Biserica Baptistă Filadelfia București

 

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.