Data: Săptămâna 28 Dec. 2015 – 3 Ian. 2016
Tema: ISUS: REVELAȚIA DIVINĂ PENTRU NOI
Text: Ioan 1:1-18
Verset de aur: Ioan 1:18
Ideea centrală: Trebuie să învățăm de la Isus cum să trăim, pentru că El este Sursa Supremă de informație și singurul Reper credibil pentru orientarea noastră în viață: în Hristos Dumnezeu ne-a descoperit Adevărul Absolut.
Explicaţii contextuale și exegetice:
Nimeni nu se naște învățat! De la naștere până la moarte învățăm continuu cum să trăim. Important este să ne asigurăm că sursele noastre de informație sunt autentice (nu ne înșeală). Trăim viața o singură dată! Nu putem lua viața de la început pentru a face eventuale corecții în modul în care am trăit în trecut. Isus Hristos ne spune: învățați de la Mine! (Matei 11:29). Evanghelistul Ioan ne oferă argumente covârșitoare pentru a considera pe Isus Hristos ca fiind Sursa Adevărului Absolut (Absolutul Absolut). Subliniați câteva dintre cuvintele cheie pe care le folosește Ioan în prologul Evangheliei sale pentru a ne ajuta să înțelegem în sensul cel mai deplin vestea bună despre Isus: „Cuvântul” (v.1), „viața” (v.4), „lumina” (v.5), „întunericul” (v.5), „martor” (v.7), „adevărata” (v.9), „lume” (v.9), „har” (v.14), „adevăr” (v.14), „singurul născut” (v.14), „slava” (v.14), „Tatăl” (v.14).
Observați în textul pentru studiu:
- Originea eternă a lui Isus. Isus a existat înainte de creație, fără să fi fost „creat”, de vreme ce „toate lucrurile au fost făcute prin El” (v.3). Astfel, Ioan ne invită să ne adăpăm de la Izvorul Adevărului care este „Cuvântul” ce era „la început” (v.1), din veșnicie. La izvor găsim apa în forma ei pură! Dacă vrem să sorbim Adevărul Pur atunci acesta este la Izvorul Cuvântului care este Isus. Remarcați faptul că Isus este prezentat ca fiind „Cuvântul (Logosul)” iar Nu „icoana” sau „imaginea”! Aceasta demonstrează importanța extraordinară pe care o așează Dumnezeu în revelația Sa scrisă și vorbită către noi. Dacă Dumnezeu ni S-a descoperit prin scrierea Scripturii, atunci înțelept ar fi pentru noi să căutăm sensul revelației divine în Cuvântul Întrupat și comunicat nouă prin vorbire și scriere.
- Relația eternă a lui Isus cu Dumnezeu Tatăl. Isus „Logosul” „era cu Dumnezeu”, într-o relație specială de comuniune eternă în Trinitatea Divină (v.1-2). Aceasta subliniază legătura specială a lui Isus cu Tatăl, precum și natura Sa divină: „Cuvântul era Dumnezeu”. Fiind o Persoană Divină de aceeași natură cu Tatăl și având o astfel de legătură specială cu Tatăl, fără îndoială, Isus, Cuvântul, merită toată atenția și interesul nostru pentru aflarea Adevărului Absolut. Isus este, indubitabil, cea mai bună sursă de cunoaștere a Adevărului.
- Isus este Creatorul a tot ce există în univers. De vreme ce „toate lucrurile au fost făcute prin El” (v.3), se înțelege că Isus știe cel mai bine cum funcționează toate aceste lucruri. Este ca și când am apela la firma producătoare a autoturismului pe care-l folosim, pentru eventuale informații legate de funcționare, iar nu la firme „de mâna a doua”!
- Isus este Izvorul vieții biologice (v.4) și a celei spirituale (v.12-13). La cine altcineva să apelezi pentru a afla cum „funcționează” viața umană dacă nu la Cel ce a generat viața, adică la Isus?
- Isus este Lumina vieții (v.4-11). Isus este Lumina ce facilitează cunoașterea adevărată ce ne ajută să credem în Dumnezeu (v.12-13). La fel ca Ioan, noi toți ar trebui să mărturisim acest Adevăr (v.6-8, 15).
- Isus este Revelația (Descoperirea) lui Dumnezeu (Cel Nevăzut) pentru noi (v.14-18). Această descoperire a lui Dumnezeu în Isus este: concretă -„Cuvântul S-a făcut trup și a locuit printre noi” (v.14); autentică – „o slavă întocmai ca slava singurului născut din Tatăl” (v.14); deplină – „adevărul a venit prin Isus” (v.17); unică – „nimeni n-a văzut vreodată pe Dumnezeu” înafară de Isus (v.18). De aceea Isus merită să fie ascultat, crezut și urmat de toți oamenii.
Aplicaţii:
- Fixează-ți întreaga preocupare a vieții tale pe cunoașterea lui Isus (Filipeni 3:10-11). La întrebarea: cum să trăim pentru a fi plăcuți lui Dumnezeu? Răspunsul divin este fără echivoc: trăiește ca Isus Hristos! (1 Ioan 2:6).
- Acceptă-l pe Isus ca Domn în viața ta! Nimănui nu-i pasă de tine mai mult decât Îi pasă lui Isus. Ascultă-L, crede-L și urmează-L întreaga ta viață!
- Filtrează toate informațiile pe care le primești din diferite alte surse, prin prisma Adevărului revelat în Hristos. Doar acesta este Adevărul Absolut.
- Mărturisește Adevărul despre Isus oriunde te-ai afla. De exemplu, o doamnă în vârstă m-a întrebat odată despre credința mea. A fost foarte dezamăgită când a aflat că eu nu cred în „moaște”, insistând asupra faptului că ea a fost ajutată foarte mult în viață de această formă de credință. Am întrebat-o dacă ea consideră că un Sfânt Viu ar putea să ne ajute mai mult decât unul mort! Replica a fost că ea nu știe nimic de vre-un Sfânt Viu care să fie așa de mare precum cei morți pe care-i venera. Am insistat să-i spun că, într-adevăr, există un Sfânt Viu care întrece în importanță orice alt sfânt din trecut. După ce am tot insistat să-și amintească despre acest Sfânt Mare și Viu, i-am spus că este vorba despre Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu (Sfântul Sfinților)! A fost uluitoare reacția acestei persoane când mi-a spus cu multă fascinație: într-adevăr, niciodată nu m-am gândit la Hristos în felul acesta!
- Încrede-te în Hristos pentru toate problemele, crizele sau situațiile grele din viața ta. El este singurul care te poate trece biruitor prin toate, inclusiv prin moarte.
Sugestii practice:
- Fă o listă cu atributele (trăsăturile de caracter) pe care le cunoști despre Isus (pregătește multe pagini!). Împărtășește-le și altora.
- Gândește-te la ce ai făcut astăzi (sau ieri). Încearcă acum să-ți imaginezi ce-ar fi făcut Isus în locul tău!
- Reflectă zilnic asupra Domnului Isus. Să nu treacă nici o zi fără să-L ai în atenție pe Isus! Gândește-te la Isus, adoră-L pe Isus, rostește-I Numele, cântă despre Isus și vorbește altora despre Isus.
- Citește zilnic Cuvântul lui Dumnezeu ca să afli mai multe informații despre Isus.
Întrebări pentru discuţii:
- Ce repere își fixează de obicei oamenii în viață? Ce modele urmează? Cât de sigure și credibile sunt acestea?
- Cât de mult îl cunosc oamenii din jurul tău pe Domnul Isus? Ce știu ei despre El?
- Care este reacția oamenilor din jurul tău când le vorbești despre Isus Hristos?
- Cât de important este să-L considerăm pe Isus ca centru al vieții noastre? De ce?
- Dacă-L înlocuim pe Isus cu alcineva sau cu altceva în viață, ce spune Scriptura că devin aceștia/acestea?
- Cum să ne saturăm viața de Cuvânt?
Păstor Cornel Boingeanu, cornelboingeanu@gmail.com
Biserica Creștină Baptistă „Sfânta Treime”, București