0

EXPLICATII BIBLICE 10 IANUARIE

Calendar 2016Data: Săptămâna 4-10 Ianuarie 2016

Tema: ISUS: CALEA DIVINĂ PENTRU VIAȚA NOASTRĂ

Text:   Ioan 14:1-14

Verset de aur: Ioan 14:6

Ideea centrală: Trebuie să învățăm de la Isus cum să trăim, pentru că El este Calea unică ce duce spre destinația noastră finală și fericită în viață: Împărăția eternă a lui Dumnezeu.

 

Explicaţii contextuale și exegetice: Uneori, deși deținem multe informații legate de un anumit domeniu, nu reușim să le punem cap la cap pentru a da un curs practic ideilor acumulate (este ca în zicala cu teoria și practica!). De aceea avem nevoie de un fir călăuzitor, o cale de urmat, un traseu marcat pe care să pășim cu încredere că vom ajunge unde știm că ar trebui să ajungem. În viață este important ce știm dar și cum acționăm în virtutea a ceea ce știm (Ioan 12:49). De exemplu, apostolii Domnului au fost derutați și descurajați când Domnul Isus le-a spus că se duce la Tatăl să le pregătească „un loc” (v.2). Deși aveau informațiile: „știți unde Mă duc și știți și calea într-acolo” (v.4), totuși, ei nu știau cum să le pună cap la cap. Toma, derutat, exclamă: „Nu știm unde te duci”, „cum putem să știm calea într-acolo?”. Oricum, important este că Toma a adresat această întrebare cui trebuia! Isus, Învățătorul Suprem, i-a învățat care este Calea și cum se poate ajunge la Dumnezeu. Ce-ar fi fost dacă aceeași întrebare era adresată unor lideri religioși ai vremii aceleia?

 

În generația noastră, confuzia legată de drumul vieții noastre spre Împărăția lui Dumnezeu este, probabil, mai mare. Există opinii potrivit cărora căile spre Dumnezeu sunt precum cărările spre vârful unui munte: nu are importanță pe ce cărare mergi, important este că orice cale te duce spre vârf! Așa să fie oare? Haideți să învățăm de la Domnul Isus.

Observați în textul pentru studiu:

 

 1. Încurajarea oferită de Domnul Isus ucenicilor Săi aflați pe calea credinței (v.1-3).

Uneori apar descurajări, decepții sau deprimări în viață. Isus Însuși admite că pot să intervină astfel de momente în viața ucenicilor Săi, dar El i-a încurajat spunându-le: „Să nu vi se tulbure inima”, continuați să credeți în Dumnezeu (v.1). Ce ne poate ajuta să rămânem pe calea credinței? Nimeni nu o face mai bine decât Isus prin promisiunile Sale: „în casa Tatălui Meu sunt multe locașuri” (v.3). Vreau ca „acolo unde sunt Eu să fiți și voi„ (v.3). Promisiunile lui Hristos sunt și pentru noi cele mai bune încurajări pentru a nu obosi pe cale credinței.

 1. Compania oferită de Domnul Isus ucenicilor Săi aflați pe calea spre casa Tatălui Ceresc (v.3-4). Isus le-a comunicat ucenicilor Săi că merge înainte lor spre „locașurile” din „casa Tatălui” (v.2b-3a). Drumul credinței, pe care suntem chemați să umblăm, a fost parcurs mai întâi de Învățătorul nostru. Drumul vieții noastre spirituale este sigur și are un final fericit pentru că a fost parcurs mai întâi de Domnul: „Mă duc să vă pregătesc un loc” (v.2b). Iar, Mântuitorul nu ne așteaptă la capătul drumului pe care noi ne trudim singuri. Ci, dimpotrivă, Domnul ne însoțește așa cum le spune ucenicilor Săi: „Mă voi întoarce și vă voi lua cu Mine” (v.3). Ce companie selectă avem pe drumul credinței! Isus însuși ne însoțește, prin Duhul Sfânt, spre Casa Tatălui Ceresc. Cunoașteți vreun Ghid mai bun decât Acesta pentru viața noastră pământească și pentru cea eternă? Atunci, mergi pe calea credinței însoțit de Isus!
 2. Orientarea oferită de Domnul Isus ucenicilor Săi aflați la răscruce de drum (v.4-6). Deși apostolii cunoșteau calea lui Isus, totuși, ei sunt derutați: „cum putem să știm calea într-acolo?” (v.5). Domnul Isus le oferă ucenicilor Săi, aflați la această răscruce, o orientare senzațională: „Eu sunt Calea” (v.6)! Isus este „Calea” pentru că El este „Adevărul” și „Viața”. Drumul nostru spre Dumnezeul Invizibil este concretizat prin întruparea lui Hristos, prin care oamenii pot veni la Tatăl. Pe de altă parte, Isus clarifică și faptul că: „nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine” (v.6). Prin urmare, nu se poate ajunge la Dumnezeu pe mai multe căi, ci doar pe o singură Cale: Isus Hristos! Isus este singura Cale de acces spre Dumnezeu pentru că El este singurul care vine de la Dumnezeu Tatăl (Fapte 4:12; 1 Tim. 2:5; Ioan 1:1-2).
 3. Binecuvântările oferite de Domnul Isus celor ce merg pe Calea Sa (v.7-14).
 4. a) „cunoașterea” și „vederea” lui Dumnezeu Tatăl (v.7). Cunoașterea lui Dumnezeu este, de fapt, o identificare (împletire) a vieții noastre umane cu Viața lui Dumnezeu ce are ca efect viața veșnică (Ioan 17:3). Prin Hristos această binecuvântare începe acum și aici (în existența noastră terestră), și continuă în viața viitoare (v.7-9).
 5. b) experimentarea unității (părtășiei) dintre Isus și Tatăl (v.10-11). Prin credință, cei ce merg pe Calea Adevărului lui Isus, ajung într-o părtășie (unitate) selectă cu Fiul și cu Tatăl (v.10-11). Este ceea ce spunea Isus: „Dacă Mă iubește cineva…Noi vom veni la el și vom locui împreună cu el” (Ioan 14:23).
 6. c) înfăptuirea unor „lucrări” mărețe (v.12). Apostolii nu vor face în mod necesar minuni mai uimitoare decât Isus, ci influența lor va fi mai mare.
 7. d) răspuns la rugăciune (v.14). De reținut că răspunsul la rugăciune este oferit celor ce cer conform Voii Sale („în Numele Meu” – v.14) și spre Slava lui Dumnezeu („ca Tatăl să fie proslăvit„ – v.13). Ce binecuvântări speciale se află pe Calea noastră către Dumnezeu, prin Isus!

 

Aplicaţii:

 1. Decide să începi călătoria vieții tale pe Calea lui Isus. Nimeni altcineva nu știe mai bine ca El cum să ajungi în Împărăția lui Dumnezeu. Nimeni altcineva nu știe ce se află la capătul drumului, decât Isus, Cel ce a mers pe drumul acesta înaintea noastră și Cel ce a mers pe acest drum în sens invers (dinspre veșnicie spre noi, prin întrupare).
 2. Dacă ai început deja călătoria cu Isus, atunci reafirmă-ți dorința de a continua călătoria vieții tale pe Calea Domnului. Nici o altă cale nu duce spre fericire deplină în viață!
 3. Dacă traversezi perioade de descurajare în viață, caută promisiunile pe care le face Dumnezeu celor ce-L urmează pe Isus.
 4. Ajută-i și pe alții să afle Calea Domnului și încurajează-i să meargă pe ea.

 

Sugestii practice:

 1. Verifică-ți viața din perspectivă morală, spirituală, relațională, etc., și vezi dacă ești pe Calea Domnului. Cere-i lui Dumnezeu să te ajute să revii pe Calea Sa.
 2. Fă o listă cu cei din familia ta extinsă și cu cei din apropierea ta, care nu umblă pe Calea Domnului. Roagă-te zilnic pentru ei și invită-i să vină pe această Cale.
 3. Enumeră binecuvântările pe care le-ai primit umblând pe Calea Domnului.
 4. Fii vigilent (veghează) să nu te abați de la Calea lui Isus.

 

Întrebări pentru discuții:

 

 1. Cine te îndrumă pe drumul vieții tale morale, spirituale, profesionale, etc.?
 2. Ce garanție au cei ce nu merg pe Calea Domnului că vor ajunge în Împărăția eternă a lui Dumnezeu?
 3. Cum putem ști dacă mergem sau nu pe Calea Domnului?
 4. Ce ar trebui să facem pentru „fiii risipitori”, cei care au mers cândva pe Calea Domnului iar acum s-au îndepărtat de Dumnezeu?

 

Păstor Cornel Boingeanu, cornelboingeanu@gmail.com

Biserica Creștină Baptistă „Sfânta Treime”, București

 

 

 

 

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.