0

Interviu cu Igor Bandura, Prim vice-președinte al Uniunii Baptiste din Ucraina despre efectele războiului

igor banduraRedacția: Din punctul dvs. de vedere sunt creștinii baptiști din Ucraina afectați de mișcările politice ce se desfășoară acum?

Igor Bandura: Da, cu siguranță sunt afectați în mare măsură. Războiul acesta nu este nici conflict politic și nici conflict civil între oamenii din partea estică a Ucrainei, ci este un adevărat război pe care Rusia l-a planificat și l-a început împotriva Ucrainei. Bisericile noastre au fost afectate  în mai multe aspecte. În primul rând amintesc bisericile care se află pe teritoriile unde războiul este în desfășurare. Acestea se află în situații groaznice deoarece oamenii care au început aceste conflicte cred că singurele biserici care trebuie să existe acolo sunt bisericile ortodoxe rusești. Din fericire, aceasta nu este și poziția oficială a bisericii ortodoxe din acea zonă, ea este împotriva acestei idei, dar totuși oamenii au această convingere că bisericile evanghelice nu ar trebui să existe acolo. Asta naște multă ură și creează multe probleme credincioșilor evanghelici, nu doar baptiștilor, ci și altor grupuri bisericești. Urmare acestei situații cel puțin șase biserici au fost luate. Universitatea Creștină din Donețk a fost rechiziționată de separatiști dintr-un motiv foarte simplu: aveau nevoie de ea. Așa că au ocupat clădirea, iar biserica și-a strâns lucrurile sale și a părăsit clădirea. O biserică a fost arsă complet. Cei din biserică s-au împrăștiat peste tot în Ucraina și acum încearcă să păstreze legătura unul cu altul prin intermediul internetului. Acesta este doar un aspect al problemei.

Un alt aspect ar fi că, din pricina războiului și a urii, mulți credincioși și-au părăsit casele. Au rămas foarte puțini și aceștia încearcă să se întâlnească și să fie bucuroși. Viața bisericii și slujirea a ajuns la un prag critic. În același timp, oamenii care au rămas acolo încearcă să fie foarte activi ajutând pe cei care au plecat și  pe alții. Ei organizează strângere de bani, hrană și alte bunuri care să fie de ajutor pentru că s-au produs multe dezastre. Nu este gaz, electricitate, mare parte din infrastructură a fost distrusă. Astfel, situația de acolo este una teribilă.

În ce privește celelalte biserici, și acestea au fost afectate atât în mod negativ, cât și pozitiv. În mod negativ în sensul că, atunci când în țara ta este război, asta aduce multă nesiguranță, teamă și probleme. Dintr-o anumită perspectivă ne-am limitat mare parte din slujirea noastră pentru că marea nevoie este de a colecta resurse și bani pentru a ajuta în această situație. Trebuie să ne limităm bugetul și să limităm banii pe care îi consumăm în lucrările misionare și alte activități ale bisericii, atât în interiorul, cât și în afara Ucrainei. Acum bisericile colectează bani și alte lucruri și le trimit acolo. Dar pentru biserici acest lucru este bun pentru că înainte nu ne rugam așa mult cum o facem acum și biserici de pretutindeni din Ucraina primesc refugiați. Aproape 7000 de oameni din Ucraina de Est s-au răspândit prin toată țara și dintre ei stau și în clădiri ale bisericii noaste, în centre de misiune, în tabere sau în cămine creștine.

Totodată, această situație a pus o mare povară pe biserici deoarece la început oamenii credeau că va fi ceva temporar, dar a trecut aproape o jumătate de an și încă nu zărim vreun final al acestui conflict. Iarna se apropie și oamenii și-au luat doar câteva documente și câteva lucruri ușoare atunci când și-au părăsit casa. Copiii ar trebui să meargă la școală și ar avea nevoie de haine groase. Sunt multe probleme și, desigur, bărbații nu își pot găsi un loc de muncă. Este o mare greutate financiară pentru acele familii și biserici care îi primesc. Noi, Uniunea Baptistă din Ucraina, am creat un centru de coordonare pentru a oferi sprijin. Aceasta este situația în care bisericile noastre se află în momentul actual. Este o ocazie bună de a împărtăși dragostea creștină, de a ne ruga, de a simți unitatea, de a sesiza nevoile și de a încerca să reacționăm la aceste nevoi. Dar în același timp, războiul este război și pentru Ucraina și pentru biserici este o perioadă destul de dificilă. De aceea am trimis scrisori în diferite țări, la Uniunile Baptiste de acolo, și le-am cerut să se roage pentru noi și să ne ajute. Ne bucurăm că oamenii au început să reacționeze și să ofere sprijin potrivit nevoilor care există.

Redacția: Ca parte din conducerea Uniunii Baptiste din Ucraina ce ne puteți spune despre relațiile dintre baptiștii ucraineni și cei ruși, sunt și acestea afectate de război?

Igor Bandura: Relațiile noastre sunt și ele afectate. Nu bisericile sau uniunile au început acest război, dar atunci când Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, bisericile au început să reacționeze prin a încerca să sprijine națiunea și poporul nostru. Noi nu am sprijinit grupările politice și nici nu am fost implicați în mișcările politice, dar am fost alături de poporul nostru, rugându-ne cu ei, aducând un cuvânt de încurajare, de iertare, de reconciliere, predicând Evanghelia și rugându-ne pentru ei. Când a început războiul, desigur că am fost împotriva lui și am încercat să spunem adevărul, desigur adevărul în dragoste, că Rusia era agresorul și că ea sprijină terorismul din Ucraina. Și-au trimis trupele, armamentul greu și oamenii și soldații noștri au fost uciși, ne-au amenințat independența, unitatea și viitorul nostru și trebuie să vorbim despre asta. Bisericile rusești s-au aflat în situații diferite. După cum înțelegem, nu există multă libertate religioasă în Rusia și nu pot fi așa deschiși în a-și împărtăși înțelegerile sau opiniile așa cum o putem face noi în Ucraina.

Pentru noi a fost ușor să înțelegem dacă ei doar își păstrau tăcerea, dar mulți oameni, chiar creștini, au început să critice creștinii ucraineni într-un mod foarte aspru, condamnându-ne. Unii chiar spuneau că este vina noastră că nu am luat de la bun început poziția spirituală corectă, iar pentru că am sprijinit Maidanul (n.r. Piața Independenței din Kiev) acum înfruntăm toate aceste consecințe. Mesajul a fost acesta: Baptiștii sunt vinovați pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina. Am fost uimiți de această orbire deoarece era clar pentru noi toți că Rusia și dl. Putin, cu aproximativ 10-15 ani în urmă, a început să exploreze ideea de a construi un mare imperiu, astfel, au început să lucreze în această direcție. Propaganda lor era puternică și bine răspândită, au spălat creierele multor oameni. Acesta era un lucru clar dacă vorbim despre esența problemei, responsabilul este Putin împreună cu politica sa, nu Ucraina.

Într-adevăr, am avut și încă avem multe probleme, acesta este și motivul pentru care oamenii se aflau la Maidan, să protesteze în mod pașnic împotriva corupției și împotriva tuturor acestor mișcări teribile din țara noastră, dar nu am primit sprijin din partea fraților noștri din Rusia. Într-o  întâlnire a Uniunii lor au făcut o declarație foarte critică la adresa Ucrainei, iar acest lucru nu a fost un act de dragoste între frați. Mulți oameni au fost frustrați de această declarație care a adus multe interpretări greșite, confuzie și chiar invidie.

La nivelul Uniunii Baptiste am încercat să privim spre viitor. Înțelegem problemele existente, dar lucrăm pentru rezolvarea acestora și continuăm să ne întâlnim cu reprezentanții Uniunii Baptiste din Rusia și să vorbim cu dragoste și umilință încercând să explicăm ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina. Dacă urmărești știrile rusești pentru o săptămână, vei ajunge să crezi că Ucraina este un loc teribil și că ucraineni sunt ca niște diavoli, dar dacă asculți martorii oculari sau vezi ce se întâmplă în mod real, îți vei schimba părerea. Se pare că acum frații noștri din Rusia au înțeles că au făcut o greșeală cu acea declarație și lucrează acum pentru a schimba situația. Încercăm să fim foarte răbdători și, după cum am spus, încercăm să ne concentrăm nu pe ce vedem acum, pentru că acum vedem tensiune, neînțelegere și unele probleme, dar privim spre viitor. Sperăm ca Dumnezeu să readucă treptat la normal relațiile noastre și Ucraina să continue să trimită misionari și să lucreze împreună cu frații noștri din Rusia.

Redacția: După cum știm există un parteneriat între baptiștii din Ucraina și cei din România, cum simțiți că se desfășoară acest parteneriat în momentul de față, a fost acesta afectat de război sau simțiți că românii sprijină frații din Ucraina?

Igor Bandura: Acest parteneriat nu a fost amenințat de războiul din Ucraina, ba mai mult, cred că bisericile din România se roagă și mai mult pentru noi dorind să ne încurajeze și să ne ajute, și asta este minunat. Ne bucurăm de prietenia și parteneriatul nostru. Păstrez constant legătura cu fratele Otniel Bunaciu, am devenit buni prieteni și ne-am întâlnit deja de multe ori. Ultima oară ne-am întâlnit la Odessa și am avut un timp minunat vorbind, împărtășind și încercând să ne sprijinim unul pe altul. Am avut un timp frumos și productiv și în aceste zile de întâlniri ale Consiliului EBF din București și plănuiesc să mă întorc pentru o Conferință de misiune ce va avea loc tot aici în București. De asemenea, păstrez o strânsă legătură și cu Alex Vlașin pentru a coordona și discuta eforturile noastre misionare atât din Ucraina cât și din afara ei. Avem o legătură bună și productivă și cu Viorel Iuga. Este o mare binecuvântare traducând cărțile sale în limba ucraineană, publicându-le și împărtășindu-le tinerilor și cuplurilor tinere. Desigur, putem face mult mai mult și există mult potențial în acest parteneriat și în prietenia noastră, dar abia am început de curând și cred că avem încă multe lucruri bune pentru viitor.

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.