Alianța Mondială Baptistă remarcă în contextul rezoluției împotriva antisemitismului emisă de Convenția American Baptist Churches contribuția baptiștilor din România împotriva manifestărilor antisemite care s-au desfășurat în urmă cu un an la postul național de televiziune. În acest context, International Ministries, felicită atitudinea baptiștilor români față de manifestările antisemite. American Baptist Churches are 5000 de biserici cu 1.2 milioane de membri.
Organizația afirmă atitudinea de susținere împotriva discriminării este în acord cu învățătura lui Isus. Credincioși baptiști sunt îndemnați să se sensibilizeze față de problemele legate de Holocaust și alte forme de genocid.
Aceeași organizație îndeamnă credincioșii baptiști să îi abordeze pe vecinii lor evrei pentru construirea unor relații de solidaritate și să inițieze acțiuni mutuale de confruntare a atitudinilor și a acțiunilor antisemite.
Documentul în limba engleză poate fi consultat AICI
La data de 9 octombrie 1941, a început deportarea forţată a populaţiei evreieşti din Basarabia şi Bucovina, în Transnistria.
Cu prilejul Zilei Holocaustului în România, se menţionează în HG, ”vor fi organizate acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde şi alte acţiuni cu tematică specifică”. Autorităţile administraţiei publice „vor acorda sprijin de specialitate pentru organizarea şi desfăşurarea manifestărilor ocazionate de acest eveniment”.
În 2009, la 8 octombrie, a fost inaugurat Memorialul Holocaustului din România, un ansamblu sculptural realizat de artistul Peter Jacobi, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, dar şi a numeroşi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti. Pe o suprafaţă de 2.894 mp din domeniul public al Capitalei au fost ridicate cinci construcţii: un Memorial, Steaua lui David, Via Dolorosa, Roata Ţiganilor şi Coloana. Iniţiativa realizării monumentului a aparţinut Ministerului Culturii şi Cultelor, ca urmare a recomandărilor Comisiei internaţionale pentru studierea Holocaustului din România şi a consultărilor cu reprezentanţi ai Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, ai Comisiei Wiesel şi ai supravieţuitorilor Holocaustului. Memorialul Victimelor Holocaustului din Romania se afla la intersecţia străzilor Anghel Saligny, Mihai Voda, Ion Brezoianu si Lipscani, din Bucureşti.
Sursa info si imagini AICI