0

EXPLICATII BIBLICE: 26 IANUARIE

Zemanta Related Posts ThumbnailData: 26 Ianuarie

Tema: Misiunea în puterea Duhului Sfânt

Text: Matei 28: 18-20; Ioan 20:21-22

Verset de aur: Matei 28:18b -19 “Toată puterea Mi-a fost dată în cer și pe pământ. Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.”

Ideea centrală: Marea Trimitere este realizată sub autoritatea Duhului Sfânt

 Explicaţii contextuale și exegetice:

Autoritatea noastră vine de la Duhul Sfânt şi nu din abilităţile şi experienţa noastră în slujirea misionară (Matei 28:18).

Suntem trimişi în misiune cu prezenţa şiputerea Duhului Sfânt. “Cum Tatăl M-a trimis pe Mine, aşa vă trimit şi eu pe voi.” Mai apoi, Domnul Isus a suflat Duh Sfânt peste ucenici. Aceasta demonstrează importanţa prezenţei Duhului în viaţa celor care sunt trimişi de Dumnezeu în lume pentru a spune adevărul (Ioan 20:21-22).

Puterea Duhului Sfânt peste întreg pământul este exprimată de Domnul Isus cu scopul de a ne încuraja în lucrare. Noi prezentăm adevărul mântuitor, având autoritatea prezenţei Duhului Sfânt. Nu suntem lăsaţi singuri şi în puterea noastră, ci El este întotdeauna cu noi (Matei 28:18-20).

Prezenţa Duhului Sfânt în lucrarea de slujire misionară oferă îndrazneala necesară unei mărturisiri de impact (Fapte 4:29).

Aplicații / considerente misiologice:

Nu noi suntem cei care folosim Duhul Sfânt pentru lucrarea noastra, ci El ne foloseşte pe noi pentru misiunea Lui. Dacă avem smerenie, sfinţenie şi unitate, Duhul Sfânt are cadrul potrivit să ne folosească în lucrarea Lui. De aceea, dorim să nu întristăm pe Duhul Sfânt, ci să rămânem sub autoritarea Lui (Efes 4:30)

Expresia “duceţi-vă” din Matei 28:19, în original este “în timp ce mergeţi.” Astfel că, accentul cade pe facerea de ucenici şi învăţarea acestora. Fiecare avem astfel, responsabilitatea de a face ucenici şi mai apoi să-i învăţăm să păzească tot ce a poruncit El, inclusiv să facă şi ei ucenici la rândul lor. Deci, este nevoie să punem în practică ce am învăţat, fără să aşteptăm până la terminarea unui seminar teologic sau a altei şcoli.

Duhul Sfânt ne poate folosi pe fiecare dintre noi la stadiul la care ne-a adus până în acest moment. Ce am învăţat putem deja să oferim şi altora pentru că El este cu noi. Lucrarea o facem în puterea Duhului Sfânt şi sub călăuzirea Lui.

Întrebări pentru discuții:

Cat de mult spunem altora din ceea ce deja ştim din Cuvântul lui Dumnezeu?

Daca Duhul Sfânt este cu noi, ce ne împiedică să fim mai activi în mărturisirea noastră zilnică?

Este cumva nevoie să ne reanalizăm relaţia cu Dumnezeu pentru a beneficia de puterea şi prezenţa Duhului Sfânt în noi?

Ce am putea face în mod practic pentru lucrarea de misiune în următoarea săptămână?

 Alexandru Vlasin, misiunebaptista@gmail.com

Membru al echipei de redactare a Calendarului de Studiu 2014

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.