Deşi, oficial, libertatea religioasă a fost acceptata în Uzbekistan, la nivel practic această libertate este violată în mod constant. Grupurile religioase se plâng că legislaţia religioasă se află în contradicţie cu constituţia. Încercarea de a converti oameni de la o religie la alta este interzisă.

Se poate, totuşi, să existe o mică şansă de îmbunătăţire a aspectelor ce ţin de libertatea de închinare în această ţară din Asia Centrală, potrivit impresiei unei delegaţii colective din partea Alianţei Mondiale Baptiste (BWA) împreună cu Federaţia Europeană Baptistă (EBF), după ce aceştia au făcut o vizită în Uzbekistan în perioada 8-12 septembrie 2011.

Cei trei membri ai delegaţiei (Raimundo Barreto-Directorul Departamentului de Libertate şi Justiţie al BWA, Christer Daelander-împuternicitul EBF pentru libertatea religioasă şi Pavlo Unguryan-parlamentar ucrainian care conduce şi lucrarea cu tinerii) s-au întâlnit, alături de alţii, cu reprezentanţi ai comitetului de stat pe probleme religioase. Comitetului nu i s-a dat nici o listă de ofense oficiale împotriva libertăţii de închinare, în schimb acesta caută prin dialoguri să îndepărteze cât mai multe restricţii posibil în ce priveşte libertatea religioasă.

Behzod M.Kadyrov, liderul comitetului, a afirmat cu această ocazie că Guvernul doreşte o cooperare paşnică între religii şi că problemele nu au legătură cu baptiştii recunoscuţi de stat ci cu cei care nu sunt recunoscuţi. După cum a asigurat Kadyrov, comitetul său doreşte să ajute bisericile în demersul de a obţine recunoaşterea.

Kadyrov a mai afirmat că va ajuta Biserica Baptistă Nr.2 din Taşkent să localizeze literatura confiscată în luna aprilie în urma unei inspecţii. De asemenea, acesta a confirmat că baptiştii vor putea organiza în viitor o tabără pentru copii, dacă vor respecta regulamentele de igienă. În 2009, o tabără baptistă a fost închisă pentru că, prin supoziţie, ar fi încălcat aceste regulamente. De atunci, taberele de vacanţă au stagnat.

Cristina Bucur

Topics #asia centrala #baptist #baptisti #uzbekistan