În sedința de astăzi a Guvernului României a fost adoptată Hotărârea nr. 30 privind propunerea unor măsuri necesar a fi aplicate pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În articolul 21 al anexei la această Hotărâre se precizează: „Se propune ca activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, să se poată desfășura cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministruliui Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne.”

Hotărârea sus amintită, care propune prelungirea cu încă 30 de zile a stării de alertă pe întreg teritoriul țării, urmează a fi supusă dezbaterii și aprobării Parlamentului României, lucru ce se va întâmpla în perioada imediat următoare.

Și PSD decisese, în ședința Comitetului Executiv Național, să includă într-o astfel de hotârăre o prevedere privitoare la reluarea slujbelor în interiorul lăcașelor de cult. Astfel că este de așteptat ca această măsură să fie votată urgent, fără prea multe dezbateri și obiecții, de plenul Parlamentului.

„Am luat decizia de a permite oficierea de slujbe și în interior. Noi nu am închis bisericile, ele au fost deschise. Nu s-a permis oficierea slujbelor, însă s-au permis diferite evenimente pentru botezuri, căsătorii, sigur, cu un număr limitat de persoane. Bisericile nu au fost închise, cei care au titrat că se redeschid bisericile nu au redat corect adevărul. Decizia este aceea de a permite oficierea slujbelor și în interior, fiind de dimensiuni variabile, va fi un număr redus de credincioși care vor putea asista la slujbă, de aceea se va face atât în interior cât și exterior. Aici vor trebui respectate reguli, purtatul măștii, dezinfectarea spațiilor comune”, a ținut să menționeze primul ministru, Ludovic Orban.