0

„Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a rostit ministrul Afacerilor Interne la încheierea conferinței de presă în care a anunțat noi măsuri și restricții pentru prevenirea și limitarea răspândirii COVID-19.

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a prezentat într-o conferință de presă, un nou set de măsuri, restricții și recomandări pentru a preveni și limita răspândirea virusului COVID-19 (Ordonanța militară nr. 2/2020). În cuvântul de încheiere, ministrul a rostit urarea-rugăciune: „Dumnezeu să binecuvânteze România!”.

Ordonanța suspendă temporar activitățile comerciale din mall-uri, cu excepția celor legate de produsele alimentare, veterinare, farmaceutice și a serviciilor de curățătorie. Este restricționată, de asemenea, circulația în spațiile publice în grupuri mai mari de 3 persoane. Este recomandată circulația publică a persoanelor doar pentru
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Pe timpul nopții (22.00–06.00) circulația persoanelor este interzisă în afara situațiilor menționate mai sus, începând din 23.03.2020, ora 22.00. La cererea personalului autorităților abilitate, persoanele care circulă în spații publice vor prezenta legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil, care să cuprindă, numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Articolul 7 al ordonanței vine cu precizări importante pentru cetățenii români aflați în izolare, autoizolare sau carantină:
(1) Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.
(2) Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.
(3) Măsurile dispuse potrivit alin. (1) și (2) nu exonerează persoanele de răspunderea contravențională sau penală.
(4) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ordonanța mai reglementează traficul cetățenilor străini și apatrizilor la frontierele României (art. 6) și obligativitatea identificării și luării în evidență de către organele administrației publice locale a persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor.

Articolul 9 aduce modificări și completări ordonanței militare anterioare (nr. 1/2020). Astfel, articolului 2 i se întroduc două noi alineate:
(2) Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.
(3) Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora”.

Citiți textul integral al ordonanței aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/224284

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.