SICHUAN (China) – Statele Unite și Uniunea Europeană cer guvernului chinez să-l elibereze pe pastorul Wang Yi, condamnat la nouă ani de închisoare, considerând că nu este vorba despre altceva decât despre un act flagrant de persecuție religioasă.

China l-a declarat vinovat pe pastorul Wang pentru „operațiuni comerciale ilegale” și pentru „incitare la subminarea puterii de stat”. Convingerea apărătorilor libertăților religioase este că avem doar un act de persecuție religioasă împotriva pastorului Bisericii Legământul Ploii Timpurii din Chengdu (Sichuan) și de intimidare a tuturor creștinilor neînregistrați oficial.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, și-a exprimat dezacordul în privința sentinței lui Wang considerând-o drept „înșelătorie”, acuzatul nebeneficiind de dreptul de a se apăra.

Secretarul de stat Mark Pompeo

„Solicităm eliberarea sa imediată și necondiționată”, a declarat Pompeo într-o declarație din 31 decembrie. „Acesta este încă un exemplu de intensificare a represiunii de către Beijing a creștinilor chinezi și a membrilor altor grupuri religioase. Continuăm să solicităm Beijingului să-și respecte angajamentele și promisiunile internaționale asumate în propria constituție pentru promovarea libertății religioase pentru toți indivizii, inclusiv pentru membrii minorităților etnice și religioase, precum și pentru cei care se închină în afara instituțiilor oficiale recunoscute de stat. „

Purtătorul de cuvânt pe probleme de politică și securitate internațională al Comisiei Europene, Peter Stano, a făcut un apel similar la 1 ianuarie.

Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Comisiei europene pe probleme de politică și securitate internațională

„Uniunea Europeană este îngrijorată de restricțiile privind libertatea religiei și a credinței în China și solicită eliberarea imediată a pastorului Wang Yi, care a fost judecat în secret și condamnat la 9 ani de închisoare pentru activitatea sa pașnică în apărarea libertății de conștiință”, a cerut oficial Peter Stano.

„Voi rezista chiar neajutorat”, ar fi replicat Wang într-un mesaj publicat pe Facebook, citat de organizația pentru apărarea libertății religioase Open Doors, la 30 decembrie. „Chiar dacă mi-am pierdut deja libertatea personală, sper ca Dumnezeu să mă folosească pentru a le spune celor care mi-au luat-o că există o autoritate mai mare decât autoritatea lor”, ar mai fi spus Wang, „și că există o libertate care nu poate fi luată, o libertate care umple Biserica lui Isus Hristos, Cel răstignit și înviat.”

„Isus este Hristosul, fiul Dumnezeului cel veșnic, Cel viu. A murit pentru păcătoși și a înviat pentru a ne aduce la viață și pe noi. El este regele meu și regele întregului pământ ieri, azi și pentru totdeauna”, a spus Wang pe Facebook. „Eu sunt slujitorul său și sunt închis din cauza asta. Voi rezista pașnic în fața celor care i se opun lui Dumnezeu și voi încălca cu bucurie toate legile care încalcă legile lui Dumnezeu.”

Pastorul Wang Yi și soția lui, Jiang Rong

China i-a retras, de asemenea, lui Wang drepturile sale politice timp de trei ani, și a stabilit un prejudiciu de 7 200 de dolari care trebuie recuperat de la cel condamnat, raportează New York Times.