Evanghelistul Franklin Graham, fiul regretatului predicator și evangelist Billy Graham, plănuiește să vină în acest an în Marea Britanie, într-un turneu evanghelistic în mai multe orașe din Anglia și Scoția.  

Plănuit să atingă orașele Glasgow, Newcastle, Sheffield, Liverpool, Cardiff, Birmingham, Milton Keynes și chiar și Londra, turneul are încă datele de detaliu incerte, însă Franklin Graham este hotărât să nu renunțe: „Nu vin în Marea Britanie să discut politică”, declară evanghelistul pe Facebook, „vin să predic despre viața, despre moartea și despre îngroparea și Învierea lui Isus Hristos, singura cale de mântuire. Isus a spus: «Eu sunt Calea, Adevărul și Viața; nimeni nu vine la Tatăl decât prin mine»”

Mișcarea LGBTQ, a activiștilor pentru drepturile homosexualilor, și unele grupări radicale islamice se opun vehement acestui turneu evanghelistic, afirmând că Franklin Graham promovează ura împotriva homosexualilor și acuzându-l de opinii antiislamiste. Alți opozanți ai sosirii în Marea Britanie a evanghelistului Graham îl acuză de susținerea puternică acordată președintelui american Donald Trump. 

După ce ACC Liverpool, un centru de conferințe din Liverpool unde urma să aibă loc o întâlnire evanghelistică din acest turneu, a anulat contractul cu organizatorii și alte locații au reziliat sau sunt pe care să anuleze înțelegerile încheiate cu organizatorii Graham Tour, cum este numit turneul evanghelistic.

Ceea ce se întâmplă, a declarat pastorul Graham într-un interviu recent acordat postului de televiziune britanic Premier Christian News, „este o problemă de libertate religioasă și este, de asemenea, o problemă de libertatea cuvântului și a dreptului la opinie. Nu mă afectează doar pe mine. Există biserici care se întâlnesc în spații publice pentru slujbele religioase duminicale sau în școli și alte locuri asemănătoare. Dacă un grup mic de oameni poate forța anularea unor evenimente la care participă mii de creștini, cred că nu există dubii că se ridică o problemă foarte serioasă pentru viitor”. Și a mai adăugat: „Ne aflăm într-un moment crucial, deoarece este în discuție libera exprimare, iar libertatea de exprimare a opiniilor, să nu uităm, este a tuturor. Este una dintre cele mai valoroase libertăți ale noastre, așa că aș încuraja oamenii care vă urmăresc să lupte pentru acest drept și să vă protejeze dreptul la exprimare liberă și dreptul de a ne profesa crezul religios.

Billy Graham predicând în Londra, în Piața Trafalgar, în 1954

„Lumea s-a schimbat dramatic de când tatăl meu, Billy Graham, a fost ultima dată în Marea Britanie”, le scrie britanicilor într-un mesaj online Franklin Graham. „Frecventarea bisericilor e la un nivel scăzut, moralitatea e în regres, căsătoria este amenințată, secularismul și lipsa evlaviei sunt tot mai prezente pe toate palierele societății și, regretabil, chiar și în unele biserici. Cu toate că lumea arată altfel acum, soluția problemelor lumii noastre a rămas aceeași: credința în Dumnezeu și în Fiul Său, Isus Hristos. Este speranța de căpătâi dată de Evanghelie.”

Turneul urmează să înceapă în luna may, la Glasgow (Scoția) și să se încheie în octombrie la Londra. La Glasgow, după ce Bryan Kerr, un lider al Bisericii Scoției, susținător al căsătoriei între persoane de același sex, a lansat o petiție de respingere a sosirii lui Frankling Graham, Scottish Event Campus a anulat contractul pentru Glasgow Hydro, unde era programată reuniunea evanghelistică, La Newcastle, evanghelizarea se va desfășura la Utilita Arena, unde invitat este și cunoscutul cântăreț Michael W. Smith împreună cu formația Planetshakers, și nu sunt deocamdată probleme cu locația.

Newcastle, Utilita Arena

„Sper că acest turneu va aprinde în bisericile din Regatul Unit flacăra evanghelizării. […] Nu vă fie frică sau rușine, haideți să predicăm Evanghelia de la un capăt al acestei națiuni la celălalt, de la nord la sud, de la est la vest. Să vestim că Isus Hristos este Domnul, El este Regele regilor și Se va reîntoarce curând.”