Departamentul de Stat al Statelor Unite privind libertatea religioasă a invitat 23 de persoane să relateze experiențele dramatice prin care au trecut datorită credinței creștine. Dintre aceste persoane, Departamentul a selectat relatările a zece dintre ei pentru a le face publice.

Țările din care provin aceste persoane și numele lor sunt următoarele:

China – Ouyang Manping soție de pastor care a fost plasată sub control judiciar după o percheziție la biserică.

Cuba – Mario Félix Lleonart Barroso pastor la Biserica Baptistă Waldorf și plantator de biserici în comunitatea latino-americană din provincia Villa Clara și Havana. A fost hărțuit și arestat de nenumărate ori pentru activități religioase. În cele din urmă a ajuns împreună cu familia în Statele Unite.

Eritrea – Helen Berhane care a fost ținută captivă într-un container timp de trei ani de zile pentru credința ei. Acutlamente a scris o carte despre experiența ei.

Malaezia – soția pastorului Raymond Koh care a fost răpit de pe autostradă în 2017 și despre care nu se mai știe nimic de atunci. În anul 2011 pastorul a fost acuzat de prozelitism și a primit un colet cu două gloanțe și o scrisoare de amenințare.

Irak – Thabet Habib Yousif, preot catolic de rit haldeu de lângă Ninive care a rămas pe loc atunci când regiunea a fost cucerită de ISIS pentru a-i ajuta pe oameni să fugă în timp util. După ce orașul său a fost eliberat, a fost printre primii care s-au reîntors pentru a ajuta la reconstrucție.

Nigeria – „Estera” în vârstă de 20 de ani care a fost ținută prizonieră de către Boko Haram peste trei ani, timp în care a suferit și a fost martoră la numeroase abuzuri care i-au ucis pe unii dintre oamenii ținuți în captivitate. După eliberare, un doctor creștin a ajutat-o să ia din nou legătura cu familia sa.

Coreea de Nord – Ill Yong Joo un student de 23 de ani care a evadat la vârsta de 12 ani în Coreea de Sud unde a ascultat la posturile de radio creștine. Chiar și lucrul acesta era considerat în țara natală o infracțiune. Oricine este prins riscă să fie executat.

Sudan – Meriam Yahia Ibrahim acuzată de apostazie și infidelitate în 2014 poentru că s-a căsătorit cu un creștin. Ea a fost crescută de mama sa creștină și s-a identificat drept creștină, dar tatăl care și care a abandonat familia era musulman. A refuzat să renunța la credința creștină și a fost condamnată la moarte. În cele din urmă, după evadarea din detenție și din țară a asjuns în Statele Unite.

Turcia – Andrew Brunson pastor care timo de peste 20 de ani și-a profesat credința creștină a fost arestat și pus sub acuzare din 2016 până în 2018 fără ca guvernul turc să poată dovedi măcar o singură acuzație. În cele din urmă, s-a vorbit despre ‘creștinism’, fapt care a ridicat serioase semne de întrebare cu privire la libertățile religioase. A fost eliberat în cele din urmă în 2018 după câteva procese.

Vietnam – A Ga, pastor care coordonează 12 biserici asociate cu Montagnard. După numeroase încarcerări și peste 40 de interogari la poliție, inclusiv tortură, a fugit împreună cu familia în Tailanda în 2014.

Detalii suplimentare AICI