0

EXPLICAȚII BIBLICE 13 MAI

Data: 13 mai 2018

Tema: Atacuri asupra familiei – Ispita imoralității

Text: Proverbe 6:20-35

Verset de aur: Proverbe 4:23 

Ideea centrală: Imoralitatea este un pericol real pentru integritatea fiecărei familii.

Scopul lecției: Să conștientizeze familiile (și pe cele în devenire) de pericolul real, subtil dar fatal al imoralității și să ofere câteva mijloace de apărare în acestuia.

Introducere

Între marile și multele pericole care pândesc integritatea și sănătatea familiei, foarte aproape de vârf stă pericolul imoralității. Imoralitatea este atitudinea unei persoane lipsită de principii morale, desfrânate, potrivit înțelegerii comune. Păcatul imoralității a face mai multe victime în rândul familiilor decât multe alte vicii considerate fruntașe. 

Fiecare păcat are o rădăcină, elemente care favorizează dezvoltarea și un cadru prielnic în care să rodească.

Imoralitatea este păcatul care a plecat de la omul simplu și a ajus să păteze și cele mai alese case regale, neținând cont de titluri, funcții, avere, faimă ori influență, mai mult chiar, fiind alimentat de acestea.

1. Omul nu se naște imoral, devine prin lipsa de înfrânare

După cum este adevărat că nu ne naștem imorali (ci cu înclinații spre diferite păcate) este la fel de adevărat că nu există persoană imună la acest păcat. Între metodele de pervertire dezvoltate de cel rău, această metodă amplifică dorința omului (bărbat sau femeie) de a avea ce nu i se cuvine ori ce este al aproapelui său. Porunca împotriva acestei libertăți a fost clar menționată în decalog dar și în rânduielile sociale fiind aspru pedepsită de Dumnezeu și de popor. Deși avem posibilități nenumărate de a ne trăi viața, opțiuni incredibil de variate, Domnul a trasat un cadru în care aceste opțiuni să ducă la o viață sănătoasă și binecuvântată. Aici apare capacitatea omului de a se restrânge din fața dorinței și a posibilității. Un așa numit principiu al restrângerii voluntare. Aceasta însemană că din rațiuni mai înalte decât simpla supraviețuire și urgența instinctului animalic, voi alege să refuz acele direcții ce îmi periclitează scopul și direcția.

Noul Testament aduce în atenția noastră una din roadele Duhului care este înfrânarea. Înțeleg din acest fapt că nu puterea mea este suficientă ori îndeajuns de cuprinzătoare și motivatoare pentru a face față ispitei ci lucrarea specială a Duhului lui Dumnezeu. 

2. Imoralitatea nu este niciodată un păcat singular

Chiar dacă am prelua felul unora de gândire și am ierarhiza păcatele, imoralitatea este înspre primele locuri în top, dar faptul și mai alarmant este că imoralitatea nu este un păcat singular. Cazul regelui David este unul extrem de cunoscut. Deși aparent păcatul imoralității sexuale cu Batșeba este taxat de Dumnezeu prin gura profetului, acolo a fost o înlănțuire de păcate. A fost minciună, complot, mândrie, crimă, poftirea nevestei aproapelui și altele mai subtile. Toate acestea păcate grave, condamnabile în mod categoric de justiția diviă și de cea umană. Există într-adevăr percepția potrivit căreia un păcat nu vine niciodată singur. Pentru că de cele mai multe ori acesta e premeditat iar odată săvârșit trebuie acoperit. Așadar, atunci când acest pericol al imoralității sexuale pândește familiile noastre, sunt și alte păcate care preced și care vin pe urmă, o lume de nelegiuiri.

3. Imoralitatea sexuală are consecințe nebănuite

Am spus mai devreme că nimeni nu se naște imoral dar că sunt suficienți factori care să crească acest lăstar în inimile noastre. Societatea în care trăim este îmbibată până la refuz de acest păcat și de invitații la plăcerile lui. Ca niciodată, de la cele mai fragede vârste copiii ne sunt expuși la imagini cu caracter sexual, la forme diverse de perversiuni sexuale ca pe când cresc ei să definească normalitatea în acest fel. Mai mult, modelele de televiziune, starurile de cinema, o bună parte din politicienii lumii sunt afectați de acest păcat și nu doar că îl recunosc dar îl și promovează la rang de virrtute. Scriptura menționează prin gura apostolilor diferite liste cu păcate ce vor ocupa cu siguranță locuri fruntașe în chin. Între ele, pe primele poziții găsim pe cei ce se complac în adulter, curvii și preacurvii, perversiuni sexuale și altele asemănătoare cu acestea. Consecințele imoralității nu sunt doar veșnice (deși acesta este lucrul cel mai de speriat) ci și imediate. Avem o rată tot mai crescută a divorțurilor din aceste cauze, copii nevinovați ce cresc fără unul sau ambii părinți pentru libertatea permisă în plăcerile de o clipă; crime și violență din gelozie, potențial irosit pentru momente de plăceri trecătoare. Cele mai cumplite boli care bântuie lumea și fac milioane de victime anual au ca punct de plecare perversiunile sexuale și păcate ale imoralității. Două cetăți din vechime au fost rase de pe fața pământului tocmai pentru că au ridicat păcatul imoralității la rang de virtute. Au schimbat ordinea lăsată de Dumnezeu- spune apostolul Pavel în Romani 1 și au fost lăsați în voia minții lor blestemate pentru a face lucruri neîngăduite și a avea parte de consecințe nebănuite.

4. Singura soluție în fața acestui pericol este dedicarea totală față de Dumnezeu

Scriptura nu lasă loc de naivitate, de neînțelegere a pericolului ce pândește familiile noastre, atenționându-ne în modul cel mai serios. Cartea Capitolul 6 din Proverbe amintește de sfaturile părinților ca fiind un mijloc de evitare a pericolului. Scriptura vorbește în Psalmul 119 despre înmagazinarea Cuvântului lui Dumnezeu în inima noastră pentru a ne feri de păcate înaintea Domnului. Potrivit principiului ceea ce adunăm determină ceea ce vom căuta, metoda sănătoasă de evitare a păcatului imoralității este căutarea Feței lui Dumnezeu și o relație strâns legată a familiei întregi cu mijloacele harului pe care Domnul ni le pune la dispoziție. Acest lucru nu va pune un glob de sticlă în jurul nostru alungând ispitele ci ne va pune la dispoziție motivații și puteri mereu proaspete pentru a birui ispitele.

Aplicații

1. Cât de des discutați ca familie despre acest pericol?

2. Care sunt măsurile pe care le luați pentru a evita păcatul imoralității?

3. În ce fel creați din casa voastră, în mod intenționat un mediu sănătos, departe de stricăciunile acestei lumi?

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.