În aceste zile de foc pentru România mi-a fost dat să aud multe opinii pro sau contra participării creștinului la proteste. Nu doresc să rănesc sentimentele și încredințarea nimănui, dar vreau să reamintesc că protestul pașnic al creștinului, la adresa autorităților, are suport biblic solid. Un creștin este cetățean a două împărății, una temporară și una eternă. Când s-a confruntat cu abuzuri din partea autorităților, Apostolul Pavel a spus: ,,Vă este îngăduit să bateți un cetățean roman?“ și ,,Cer să fiu judecat de Cezar!“. Creștinii sunt sarea pământului și lumina lumii, iar sarea pământului nu trebuie să rămână în solniță și nici lumina nu trebuie pusă sub oboroc.
Fără îndoială, cei mai mulți dintre creștini protestează când sunt călcați de cineva pe picior în tramvai sau în autobus. Sunt prea puțini cei care se mulțumesc doar să se roage pentru cei care le-au produs neplăceri. Daniel Brânzei afirma pe bună dreptate că:”Un creștin poate protesta când i se ia o chirie prea mare, când i se cere un preț prea mare la piață, când nu i se dă restul la magazin, etc. El este un cetățean ca oricare altul, nu un îngeraș cu aripioare diafane.”
De asemenea avem în Sfânta Scriptură situații concrete, când copiii lui Dumnezeu au protestat public împotriva nedreptății. Sugerez doar două exemple biblice de protest public la adresa autorităților. Primul este din Vechiul Testament și se găsește în Estera capitolul 4. Mardoheu, aflând despre planul de exterminare al evreilor, cheamă poporul la post și rugăciune, dar se îmbracă în sac (o formă de durere și protest) și se duce la poarta împăratului și țipă cât îl ține gura, deși era interzis. Și peste tot evreii i-au urmat exemplul.
Al doilea caz este din Noul Testament, iar protagonistul este Ioan Botezătorul. Crede cineva că atunci când Ioan l-a blamat pe Irod, i-a spus la ureche sau în șoaptă “Nu îți este ingăduit…”??? Cu siguranță i-a spus-o public, altfel doamna Irodiada nu ar fi fost atât de tare deranjata. Și parcă, Domnul Isus însuși zicea odată despre Irod “spuneți vulpii aceleia”. Trebuie să observ că atât Ioan Botezătorul, cât și Domnul Isus, nu aveau un discurs prea corect politic. Cred că nici expresia “morminte văruite” adresată liderilor lui Israel nu a fost prea elegantă.
Istoria ultimilor 2000 de ani prezintă multe exemple în care copiii lui Dumnezeu s-au ridicat, pașnic, împotriva nedreptatii și au luptat plătind cu viața, ca noi astăzi să avem libertatea să spunem ce vrem, inclusiv aberații. Îmi vin în minte doar trei nume, a unor lideri creștini care s-au împotrivit pe față abuzurilor autorităților și care au luptat prin mijloace pașnice, dar publice, pentru corectarea acestora: Roger Williams, William Wilberforce, Martin Luther King jr. Regret că nu-mi amintesc numele acelui pastor din Los Angeles care din amvonul bisericii, unde instalase un post de radio, a condus, în anii interbelici, lupta împotriva corupției autorităților care controlau tot orașul împreună cu Mafia.
Eu personal, nu îmi pun speranța în nici un partid politic, deși votez conform conștiinței mele. Îmi pun speranța întodeauna doar în Domnul Isus Cristos! Știu că unii din cei care critică protestele se tem doar să nu piardă pomenile promise de cei pe care i-au votat, dar generația aceasta nouă care protestează nu vrea pomeni de la nici un partid. Această generație vrea libertate, demnitate, muncă cinstită și fără hoți și infractori la conducere. Simplu și clar. Și am convingerea, bazată pe Sfânta Scriptură, că și Dumnezeu vrea asta.
Samy Tuțac
nimic din susținerea dumneavoastră nu are justificare biblică, potrivit cu învățătura lui Hristos, pentru că, atât Ioan Botezătorul, cât și mardoheu, au fost născuți sub lege în care aveai permisiunea să îți urăști vrăjmașii și să îi pedepsești pentru nedreptățile lor, dar noi avem ca tipar de învățătură tot ce ne-A spus Domnul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu care ne-A dat învățături pentru a trăi cu adevărat prin credinţa în Dumnezeu, și el ne-A învățat Categoric că, dacă vrăjmașul nostru ne face rău, să nu ne împotrivim și să cerem ajutorul lui Dumnezeu în orice caz de nedreptate din partea altora și nu să ieșim și să protestăm împotriva unuia sau a altuia.
Ne putem exprima înțelegerea cu privire la Realitatea lucrurilor, asupra corupţiei, să nu minţim, să spunem cum trebuie înţeleasă situaţia prin care trece un popor, dar personal consider După ceea ce am văzut în Scriptură, că nu trebuie să ne amestecăm în schimbarea vreunei forme de conducere, fie prin vot, fie prin proteste, pentru că scopul unui creștin, este împărăția cerurilor, a lui Dumnezeu, şi nu ne ocupăm cu alegerea unui reprezentant al vreunei grupări politice, deoarece ei nu se ghidează, nici în viaţa personală, nici în manifestarea autorităţii după învăţătura lui Hristos., nu ne putem compara cu Israel, care a fost ales ca naţiune de către Dumnezeu.
nu vedem vreunul dintre apostoli să se preocupe cu metode ale schimbărilor politice din imperiul roman sau din altă parte, ci îi învaţă pe toţi creştinii în parte să asculte de autorităţi, să nu facă răul, să-şi plătească contribuţiile regulat, să aibă respect pentru reprezentanţii dreptăţii, adică cei care pedepsesc răul în ţară, dacă văd nedreptăţi din partea autorităţilor înalte, să se roage, să nu depună efort pentru înlăturarea lor sau pentru pedepsirea lor.
Mai ales este un fapt corect că nimeni nu poate fi călăuzit de Dumnezeu pe cine să aleagă ca primar, ori preşedinte, deoarece asta vine din dorinţa personală a omului care are un favorit, dar pentru creştini acest lucru nu este îngăduit, deoarece noi trebuie să ne ocupăm de o trăire creştină autentică, de Împărăţia lui Dumnezeu.