
Studenti ai Colegiului biblic
Pe 6 octombrie, în ultima mea zi la Omsk, în Siberia a căzut prima zăpada din această parte a Rusiei. Stratul alb și subțire de omăt a venit ca o surpriză deoarece în timpul celor câteva zile petrecute la Colegiul Biblic din Siberia de Vest, soarele a fost generos și vremea a fost călduroasă pentru această perioadă din an. În ziua anterioară mă întrebam chiar dacă vremea din Siberia este așa cum mi-am imaginat-o. Astăzi am realizat că descrierile pe care le-am citit despre severitatea celor 7 luni de iarnă nu sunt deloc o exagerare.
Orașul a avut un impact profund asupra lui Dostoievski care a fost trimis aici în anul 1850 la muncă silnică, drept pedeapsă pentru că ar fi conspirat împotriva țarului. Datorită poziției izolate, localitatea a servit ca destinație pentru deportare și strămutare uneori încurajată și alteori obligatorie. Printre cei deportați au fost și credincioși mai ales de orgine germană dar și din alte părți ale imperiului.
Astăzi orașul are o populație de 1,2 milioane de locuitori și este un centru pentru baptiștii din zonă. În Omsk sunt 17 biserici baptiste, iar în toată regiunea aproximativ 100 de adunări. La Colegiul Biblic din Siberia de Vest studiază aproximativ 100 de studenți în mai mult programe. Episcopul regiunii este fratele Josif Makarov care a venit aici acum 17 ani din Letonia și a fost Rectorul colegiului până anul trecut. După ce a fost ales Vicepreședinte cu misiunea al Uniunii Bisericilor Baptiste din Rusia la colegiu a fost ale Rector fratele Dmitriy Pronin.
Din discuțiile avute cu fratele Makarov am fost impresionat să văd entuziasmul pentru predicarea Evangheliei și pasiunea pentru misiune a credincioșilor din Rusia. Fratele mi-a împărtășit faptul că la întâlnirea misionară a baptiștilor din Rusia care a avut loc la Briansk anul trecut, au participat peste 5000 de credincioși. Uniunea Baptista din Rusia este membră a Federației Europene Baptiste și are aproximativ 80 000 de membri în peste 1800 de biserici.
Studenții pe care au participat la programul TCMI au venit din Rusia dar și din Uzbekistan si Kazakhstan. Pe lângă întălnirile cu studenții, duminică am predicat într-o biserică locală cu o atmosferă extrem de caldă și unde m-am bucurat de părtășia la Cina Domnului, luni am fost invitat să aduc un mesaj celor 100 de păstori cu ocazia întâlnirii lor lunare și marți am predicat la serviciu de capelă al Colegiului.
Baptiștii din Siberia transmit baptiștilor din România un salut călduros la începutul iernii. Voi împărtăși experiența avută cu colegii de la Facultatea de Teologie Baptistă din Universitatea din București și cu cei de la Institutul Teologic Baptist din București cu speranța că se va putea realiza o colaborare cu această instituție aflată într-o locație atât de strategică. Sper ca și în cadrul Departamentului de Misiune al Uniunii Baptiste din România să reușim să dezvoltăm o colaborare cu baptiștii din Rusia.
Otniel Ioan Bunaciu
Vicepreședinte, Departament Misiune, UBR.
Multumim,frate Oti. Bunul D-zeu sa-ti dea har ca sa fii o binecuvantare pentru altii.
Baptisti pentru baptisti si ceilalti credinciosi de nebagat in seama.Ma intreb oare cum se vor face serviciile de evanghelizare daca se nimeresc un baptist,un crestin dupa evanghelie si un penticostal? oare cand se va intelege ca exista o singura credinta si un singur botez si ca toti suntem frati?se pare ca niciodata…