0

EXPLICAȚII BIBLICE 10 IULIE

Calendar 2016Data: 4-10 iulie 2016

Tema: FII DISCIPLINAT CA ISUS ÎN POST, RUGĂCIUNE ŞI CITIREA SCRIPTURII

Text: Luca 4:14-22

Verset de aur: Luca 4:16

Ideea centrală: În timpul lucrării Sale mesianice, Domnul Isus a demonstrat că a fost disciplinat în post, rugăciune şi Cuvânt. Astfel ne-a lăsat un exemplu demn de urmat pentru toți ucenicii Săi.

 

Explicaţii contextuale şi exegetice

Pasajul pe care îl studiem descrie perioada imediată de după botez din viaţa Domnului Isus. Din faptul că toate evangheliile sinoptice surprind acest moment înţelegem importanţa lui. De fapt seriozitatea cu care este abordat începutul unei lucrări asigură reuşita continuării şi finalizării ei.

Disciplina este fundamentală pentru o persoană care vrea sa fie eficientă şi să lase urme demne de urmat pentru alţii. Domnul Isus a fost o astfel de persoană, având la baza vieţii Sale pe pământ o viață disciplinată, constantă și autentică.

Capacitatea cuiva de a fi disciplinat este testată de multe ori prin lucruri mici și mai puțin vizibile, cum ar fi postul, rugăciunea si studierea Cuvântul. Toate aceste discipline sunt ascunse, ca rădăcina unui pom, de aceea nu sunt nici populare nici accentuate în viaţa multor creștini. Disciplina este importantă dar dificilă pentru că este împotriva firii noastre şi Satan luptă ca orice creştin să nu le implementeze în viaţa spirituală. Trăim vremuri când mentalitatea unui atlet care se disciplinează și depune eforturi susținute pentru a obține un rezultat dorit este înlocuită cu mentalitatea unui client care trebuie să fie servit ireproșabil și ale cărui nevoi trebuie împlinite imediat de alții În text descoperim câteva adevăruri de care trebuie să ţinem seamă pentru a urma modelul Domnului Isus.

  1. Disciplinat în post v. 1, 14

Domnul Isus a fost Dumnezeu, dar lucrarea a făcut-o ca om (altfel nu ar fi un model pentru noi), de aceea raportarea Lui la Duhul Sfânt era esențială. La începutul perioadei de 40 de zile de post se spune că Domnul Isus era: „plin de Duhul Sfânt (v.1), ca la finalul ei să scrie că era „plin de puterea Duhului” (v.14). Observați diferența?

Prezența Duhului Sfânt este bună, dar insuficientă. Dacă suntem disciplinați raportarea noastră constantă la Duhul lui Dumnezeu dezvoltă în noi puterea. Viața spirituală sporadică, superficială este sterilă și neputincioasă.

  1. Disciplinat în rugăciune    

Domnul Isus nu a postit permanent, dar a fost permanent în legătură cu Tatăl. Sunt câteva obiceiuri pe care le avea Domnul Isus și pe care ucenicii le-au observat. Unul era tocmai rugăciunea: După ce a ieşit afară, S-a dus, ca de obicei, pe Muntele Măslinilor. Ucenicii Lui au mers după El. (Luca 22:39) Ar fi interesant un studiu în care să vedem comparativ în câte versete ni se spune că Domnul Isus s-a rugat față de câte versete conțin porunca de a ne ruga.

Rugăciunea este unul din domeniile în care ar trebui să fim mult mai disciplinați, pentru că nu este ușoară. Rugăciunea este o muncă istovitoare, cu roade dulci. În perioada petrecută de Domnul în pustie este cert faptul că El a unit postul cu comunicarea directă cu Dumnezeu Tatăl. Ispitirile din partea Celui rău erau întreruperi în conversația dulce dintre Domnul Isus și Tatăl.

  1. Disciplina în cunoașterea Scripturii v. 15-22

A venit în Nazaret, unde fusese crescut; şi, după obiceiul Său, în ziua Sabatului a intrat în sinagogă. S-a sculat să citească (Luca 4:16). Acest verset arată un alt obicei al Domnului Isus. Acela de a fi cât mai mult în Scriptură.

În vremea Domnului Isus accesul la sulurile sfinte era un lux pe care oamenii săraci nu și-l permiteau. În schimb, la sinagogă aveau ocazia să li se citească. Disciplina Domnului Isus făcea predictibilă prezența Lui la sinagogă în fiecare zi de Sabat.

Cu toate acestea fiecare familie avea o tradiție de memorare a Legii în mod natural în activitățile familiale. Domnul Isus la doisprezece ani știa, ca om, Scripturile astfel că a purtat o discuție spirituală la un nivel care a uimit pe învățătorii Legii din Ierusalim.

Cunoașterea Scripturii implică mai mult decât auzirea sau citirea ei. Scriptura trebuie studiată pentru a fi înțeleasă corect. În cazul ispitirii Domnului Isus, Satana a folosit texte din Scriptură ca suport pentru capcanele întinse Domnului. Bineînțeles, textele erau greșit interpretate și aplicate. Domnul Isus însă, a folosit corect Scriptura pentru că o cunoștea, și o cunoștea pentru că a studiat-o!

Pentru a cunoaşte bine Scriptura este necesar să avem următoarele preocupări zilnice:

  1. a) Acumularea Cuvântului Ps 119:11

– prin citirea Cuvântului acasă şi la Casa Domnului.

– prin memorarea Cuvântului.

  1. b) Înţelegerea corectă a Cuvântului care vine în urma:

– iluminării Duhului Sfânt

– cugetării personale (Ps. 1:2; Iosua 1:8)

– studiului aprofundat (Ezra 7:10)

– ascultării predicării Cuvântului v.21

Cunoaşterea Scripturilor, deci, necesită disciplină personală ca a Domnului Isus.

Aplicaţii:

  • Citește Scriptura și găsește exemple de oameni care au fost disciplinați în rugăciune, post și Cuvânt;
  • Citeşte Isaia 58; Mt.6:16-18 și asigură-te că postești după Scriptură;
  • Fă-ți o listă de rugăciune și notează răspunsul primit;
  • Asigură-te că ai un plan de citire a Scripturii, iar dacă ai rămas în urmă, recuperează;
  • Începe să studiezi Scriptura pe cărți; începe cu cele mai scurte din Noul testament ca să nu te descurajezi cu o carte prea lungă la început.
  • Caută un grup mic, sau cere păstorului tău să te ajute să găsești un grup de credincioși cu care să creșteți împreună. Darea de socoteală te ajută să susții ritmul.

 

 

Sugestii practice:

Înaintea oricărui început din viaţa ta (şcoală, loc de muncă, familie, viaţa de credinţă, o slujire, etc.) fă-ţi timp pentru rugăciune şi post.

Caută cât mai repede în biserică fraţii care au aceste discipline şi alătură-te lor.

Foloseşte Cuvântul Scripturii când Satana te ispiteşte prin diverse metode.

Orice disciplină este grea de implementat, dar fii perseverent şi vei reuşi

 

         Întrebări pentru discuţii:

Într-o lume a îmbuibărilor cât de relevantă mai este învăţătura despre post?

Câte tipuri de post descoperim în Scriptură?

Cât de des ar trebui sa fie postul în viaţa credinciosului?

Cum comentezi afirmaţia „numărul real al unei bisericii locale este dat de cei prezenţi la timpul de rugăciune”? Faci parte din acest număr?

Cum este timpul de rugăciune în viaţa ta? în Casa Domnului pe care o frecventezi? Plictisitor, obositor sau plăcut, plin de viaţă, dinamic.

Cunoști principiile de interpretate corectă a Scripturii?

 

Păstor Daniel Fişteag, danielfisteag@yahoo.com

Biserica Creştină Baptistă, Băile Herculane

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.