0

EXPLICATII BIBLICE: 20 SEPTEMBRIE

rsz_calendara43Data:  20 septembrie 2015
Tema: Pilda polilor
Text:  Luca 19: 11-27
Verset de aur: Luca 19:26

 

Ideea centrală:

Impărăția lui Dumnezeu nu se realizează așa cum așteaptă unii deoarece natura Împărției este stabilită de Dumnezeu. Din acest motiv realizarea Împărăția este întâmpinată cu opoziție de cei care nu înțeleg. Dumnezeu încredințează slujitorilor să daruri si resurse cu scopul ca aceștia să le învestească și să aducă beneficii. Credincioșia în slujire implică și o dedicare în a pune la lucru ceea ce Dumnezeu a încredințat celor care îi slujesc pentru lărgi Împărăția.

Explicaţii contextuale și exegetice:

Textul precede intrarea Domnului Isus în Ierusalim. Mulți dintre cei care au participat la acel eveniment ar fi înțeles că Isus va fi noul lor rege. El le comunică prin această pildă că venirea sa nu este să ocupe un tron ci să câștige o Împărăție. Urmașilor săi le încredințează resurse pe care le pot folosi pentru ca atunci când se va întoarce ca să realizeze Împărăția să-i implice pe cei care au fost loiali în conducerea acesteia.

Pentru a introduce tema regală autorul remarcă faptul că întâmplarea are loc când erau aproape de Ierusalim desi acesta se află la 25 de km de Ierihon și este așezat pe un deal de aproximativ 600 m. Faptul că Isus este rege va fi recunoscut în Ierusalim care era cetatea regelui David și care se afla în acel moment sub ocupația romană cucerit fiind de Irod cel Mare.

Venirea Împărției lui Dumnezeu era o temă discutată deoarece evreii doreau eliberarea. În acest sens ei aveau și anumite așteptări față de modul în care această Împărăție urma să se realizeze. În discursul și acțiunile Sale Domnul Isus se distanțează Isus de aceste așteptări și luca înregistrează atitudinea Mântuitorului. Această atitudine a fost înțeleasă de unii interpreți că ar comunica înțelegerea că venirea Împărăției este întârziată dar vedem că de fapt Domnul Isus accentuează de fapt modul în care urmașii și slujitorii săi trebuie să se comporte având în vedere că Împărăția este pe cale să se realizeze.

Atenția se mută în continuare asupra modului în care slujitorii s-au achitat de datorie și au slujit stăpânul plecat să își ia împărăția. Deși fiecare a primit aceiași sumă de bani, cei trei care sunt prezentați că dau socoteală au rezultate diferite. Problema nu a fost în diferența dintre cât a câștigat primul sau al doilea ci în atitudinea celui de-al treilea care nu a învestit ceea ce a primit.

Vedem aici că la întoarcerea stăpânului acesta îi evaluează pe baza declarațiilor lor. Standardul nu este unul impus ci este rezultatul atitudinii și comportamentului celui care a primit darul.

Aplicații / considerente misiologice:

V11 ei credeau că Împărăția lui Dumnezeu are să se arate de îndată. Mulți își închipuie că știu cum și când are să se arate Împărăția lui Dumnezeu. Unii fac din aceasta o cauză politică, socială sau economică. Alții încearcă să prezică momentul împlinirii Împărăției. Domnul Isus ne spune că Împărăția sa nu este din lumea aceasta, este o împărăție care a fost inaugurată de el și va veni dar nu este treaba noastră să știm când.

V14 nu vrem ca omul acesta să împărățească peste noi. Oamenilor nu le place domnia lui Hristos si refuză să îl accepte.

V16 celui ce are i se va da. Atitudinea cu care ne implicăm în lucrarea Împărăției este importantă și va fi răsplătită.

Întrebări pentru discuții:

Cum înțelegem astăzi prezența Împărăției lui Dumnezeu în lume și împlinirea acesteia?

Cum descoperim darurile și încredințările pe care Dumnezeu ni le-a dat pentru a sluji cauza Evangheliei și a împărăției?

În ce mod putem să slujim în mod permanent punând astfel în lucru talantul pe care Dumnezeu ni l-a dat?

 

Prof. dr. Otniel Ioan Bunaciu

http://www.unibuc.ro/facultati/teologie-baptista/

 

 

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.