Tema generală a lunii Aprilie este: Mandatul misionar al bisericii
Data: 13.04.2014
Tema: Lucrarea misionară este vizibilă
Text: Matei 5:13-16, 21:1-16
Verset de aur: Matei 5:13-14
Ideea centrală:
Domnul Isus atrage atenția asupra faptului că între cuvintele și faptele unui credincios trebuie să existe o corespondență. Proclamarea fără fapte, la fel ca faptele fără proclamare, nu aduc beneficii Împărăției.
Explicaţii contextuale și exegetice:
Matei 3:13-16
Afirmația directă a Mântuitorului pune pe umerii credinciosului două responsabilități foarte mari în ceea ce privește relația dintre proclamarea verbală a Evangheliei și proclamarea prin fapte a aceluiași mesaj. Prima este expresia „voi sunteți sarea pământului” este un compliment ce introduce imediat un avertisment greu de trecut cu vederea: „dacă sarea își pierde gustul…”. Influența pe care trebuie să o exercite cetățenii Împărăției are în primul rând o dimensiune internă, mai puțin vizibilă, dar foarte ușor perceptibilă în societate. Capacitatea de a opri degradarea, de a da gust, de a fi diferită față de mediul în care este, de a curăța sunt doar câteva dintre caracteristicile evidente ale sării. Toate aceste beneficii sunt valide atâta timp cât sarea rămâne sare.
Expresia folosită în textul nostru a suscitat, de-a lungul timpului numeroase întrebări legate de posibilitatea ca sarea să își piardă gustul. Cum se poate ca sarea să își piardă gustul? este întrebarea care își cere în mod justificat un răspuns. Cercetătorii Noului Testament ne oferă explicații valide cu privire la faptul că sarea își poate pierde gustul. Din punct de vedere chimic sarea este un produs foarte stabil. Doar că sarea extrasă în vremea Domnului Isus din zona Mării Moarte nu era o sare cu un grad ridicat de puritate. De cele mai multe ori, datorită faptului că în componența ei intrau și alte substanțe, ea devenea alcalină sau își pierdea puterea de a săra. Cel mai probabil despre această sare vorbește Mântuitorul nostru. Drept urmare, ea era aruncată sau folosită în cel mai bun caz ca îngrășământ.
Cea de-a doua afirmație făcută de Domnul Isus în același context, și implicit responsabilitate, este „voi sunteți lumina lumii”. Spre deosebire de sare care lucrează pe tăcute, perseverent, lumina este evidentă, contrastantă, vizibilă în cele mai întunecate contexte. Dacă sarea își face simțită prezența în mod tăcut, lumina este foarte vizibilă, ea nu poate fi ignorată. Totodată, lumina arată lumii și celor care se află în apropierea ei realitatea imediată. Asocierea sare – lumină în această ordine nu pare a fi întâmplătoare. Pentru a fi lumină, credinciosul trebuie să fie mai întâi sare. Oamenii îi recunosc pe copiii lui Dumnezeu, nu după proclamare, ci mai degrabă după fapte. Mântuitorul Însuși spune că vor fi oameni care, la nivel declarativ, se vor numi creștini, însă simpla declarație a acestui fapt nu asigură accesul în Împărăția Sa (Matei 7:21-23).
Aplicaţii / Considerente practice:
Sarea este un produs chimic foarte stabil. Nici sarea și nici lumina nu pot fi înlocuite cu nimic. Această pereche este indispensabilă pentru nevoile fizice ale umanității. Nimic nu poate resaliniza sarea și nimic nu poate înlocui lumina. Două caracteristici inimitabile. Chemarea nu este să devenim sărați, ci să rămânem sărați.
Nu trebuie să uităm niciodată că noi suntem „lumina lumii” în sens derivativ. Noi reflectăm lumina. Isus Hristos este Lumina lumii (Ioan 8:12, 9:5, 12:35, 36, 46, II Corinteni 4:6, a se vedea si Ioan 1:7-9). Credincioșii nu sunt lumini prin ei înșiși ci prin Domnul (Efeseni 5:8).
Lucrarea misionară este vizibilă, făcută în lumina salvării astfel încât cei pierduți să fie găsiți, cei găsiți să fie întăriți, iar Dumnezeu să fie glorificat.
De asemenea, cronologic vorbind, suntem chemați să fim întâi sare, apoi lumini. Inversarea rolurilor nu este nici benefică și nici de impact pentru societate.
Întrebări pentru discuţii:
1. Credeți că este importantă ordinea în care Domnul Isus folosește metafora sării și a luminii?
2. Ce înseamnă că suntem chemați să fim sare, nu să devenim sare?
3. Care este sursa luminii creștine? Cine este lumina lumii?
4. Cine este glorificat când oamenii văd faptele noastre bune?
Păstor Ruben Ologeanu, Biserica Creștină Baptistă Filadelfia, București.
Coordonator al echipei de redactare a Calendarului de Studiu 2014