Marti, dupa un armistitiu fragil, Kievul, capitala Ucrainei s-a confruntat cu cel mai periculos val de violente si ciocniri intre protestatari si politie din luna noiembrie incoace. Protestatarii furiosi care l-au acuzat pe presedinte de ignorarea cererilor au inceput sa scoata afara unitatile de politie din cladirea Guvernului, lucru care a dus la ciocniri. Demonstrantii au folosit pietre si bombe artizanale in timp ce politia a raspuns cu petarde.

Coloane uriase de fum cauzate de anvelopele si vehiculele incendiate precum si de grenadele lacrimogene invaluie orasul si amintesc de o zona de razboi in care se aud explozii si strigatul „Glorie Ucrainei!” Politia a incercat sa stinga focul utilizand doua tunuri cu apa, dar protestatarii au raspuns aruncand cu sticle incendiare si oprind camioanele politiei pornite spre incendiu. Se relateaza ca cel putin 25 de oameni au fost ucisi si sute dintre ei au fost raniti de amebele parti ca urmare a ciocnirilor violente si a luptelor din jurul cladirii Parlamentului.

Spre seara, politia i-a impins pe protestatari in Piata Independentei cunoscuta si sub numele de Maidan. Politia a anuntat in difuzoare ca se pregateste o operatiune anti-terorista si ii indeamna pe protestatari sa paraseasca piata. Dupa miezul noptii oameni din toata Ucraina au venit sa apere Maidanul care a devenit centrul protestelor. Oamenii au aruncat cu pietre, bate si sticle incendiare timp de 10 ore si au reusit astfel sa salveze insula lor de libertate. Autostrazile spre Kiev au fost blocate si astfel traficul din oras a fost paralizat.

Valul de proteste s-a raspnadit rapid in multe regiuni din Ucraina unde demonstrantii au preluat controlul asupra administratiilor regionale, a institutiilor legale si a altor cladiri municipale pe care le-au inconjurat cu baricade impresionante.

Sediul Uniunii Baptiste din Ucraina aflat in Kiev si bisericile din Kiev sunt folosite pe post de infirmerii pentru cei raniti si pentru cei bolnavi. Medicii crestini lucreaza in schimburi si ii ajuta pe cei aflati in nevoi. Temandu-se pentru vietile lor, protestatarii raniti refuza sa accepte sa mearga la spitalele care si asa nu mai au suficiente locuri, preferand sa caute ajutor in alta parte. Uniunea Baptista din Ucraina a decis ca in caz de necesitate si in situatia in care nu mai este loc nici in biserici sa deschida usile pentru consultatii si tratamente pentru pacienti. Noi vedem acest lucru ca pe o oportunitate de a marturisi dragostea fata de Isus si fata de aproapele nostru.

Ucraina se afla la un punct de rascurce si realizam ca doar Dumnezeu poate ori varsarea de sange in tara. Va indemnam sa inaltati rugaciuni inaintea Domnului in aceste momente cruciale pentru viitorul Ucrainei. Fie ca Dumnezeu sa ajute ambele parti sa opreasca escaladarea violentelor si sa gaseasca o solutie prin negociere si reconciliere.

Pavel Unguryan

Topics #maidan #Ucraina #uniunea baptista #violente