1

Multe biserici baptiste rurale din Europa suferă datorită exodului de membri

Bisericile din medial rural devin din ce in ce mai mici, iar cele din orașe mai mari. Acest fapt generează numeroase probleme. Cum pot fi ele rezolvate și cum pot bisericile rurale și urbane să își ducă la îndeplinire mandatul misionar? Aceasta a fost provocarea care a fost discutată la conferința misionară de lângă Arad la care au fost invitați lideri din cadrul Federației Europene Baptiste. Locația conferinței nu putea fi mai bine aleasă, după spusele liderului german, Michael Kisskalt (Berlin), care este și președinte al Departamentului pentru misiune și evanghelizare din cadrul Federației Europene Baptiste. Biserica locală, situată lângă un centru creștin a scăzut la șapte membri.

La conferință au participat douăzecișicinci de persoane din cinciprezece țări. Stuart Murray Williams, expertul britanic în dezvoltarea bisericilor din mediul urban și liderul inițiativei „Urban expression”, a prezentat modul de dezvoltare a bisericilor din zona metropolitană a Marii Britanii și a arătat importanța orașelor în biblie. El este convins că toți creștinii trebuie să aibă o atitudine deschisă și pozitivă cu privire la provocările din orașe unde diferite culturi și perspective asupra lumii intră în conflict.

Ian Bunce, Director cu misiunea în cadrul Uniunii Baptiste din Marea Britanie, a atras atenția asupra unei noi tendințe în urma căreia tot mai mulți oameni s-au mutat în localitățile limitrofe orașelor. Cu toate acestea o parte din ei n s-au împăcat cu stilul de viață de acolo. Într-un sat o persoană nu poate trăi ca anonim, lucru care într-un oraș este perfect posibil. „Oricine se mută la sat, trebuie să fie gata să trăiască precum sătenii”, spune Bunce. În urma acestui gen de discuții a devenit clar faptul că stilul de viață urban – coabitarea cu multe culturi și religii, individualismul și stilul de viață orientat spre consum – este o provocare pentru toate uniunile membre ale Federației Europene Baptiste. Luată ca întreg, mișcarea baptistă este prezentă mai mult în zonele rurale.

Tot în cadrul conferinței au fost analizate rapoartele privitoare la persecuțiile credincioșilor din Turkmenistan. De asemenea, un participant din Siria a vorbit despre violența și brutalitățile din Siria. Conform spuselor sale situația este mult prea complexă pentru a determina cine este vinovat. În același timp el a spus că în privința creșterii numărului de credincioși veștile sunt încurajatoare. El a precizat că în Siria sunt 10 biserici cu 600 de membri.

Următoarea conferință de misiune a Federației Europene Baptiste va avea loc pe 13 Iunie la Viena. Tema propusă este „Echiparea bisericii pentru provocarea interculturală și de misiune”.

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.