Povestea Corinei începe în toamna lui 1963, când, după o încrâncenată rezistență, a venit pe lume: mică, supărată și mereu singură. Singurul copil al părinților ei, foarte muncitori – deci foarte ocupați – , a tânjit toată copilăria și adolescența după prezența, iubirea, atenția și aprobarea lor.

După mai multe căutari și eșecuri, o cunoștință îi pune în mână o Biblie, iar viața ei intră într-un proces transformator. Cei din familie au fost reticenți, crezând chiar că și-a pierdut mințile, însă, după ce au luat contact cu Sfânta Scriptură au înțeles ceea ce se întâmplase. Încet, încet cei dragi au venit la Hristos, iar Corina, a decis să meargă ca misionar în Papua Noua Guinee. 

 

 

Cum ai înţeles chemarea Domnului pentru o astfel de misiune?

Credinţa vine în urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvântul lui Hristos. Mai sunt în jur de 2000 de grupuri etno-lingvistice în lume care sunt încă încătuşate în întuneric pentru că nu au Cuvântul lui Dumnezeu în limba lor. Asta înseamnă că pentru aproape 350 milioane de oameni Dumnezeu este un necunoscut. Pentru ei nu există speranţă, iar pentru unii dintre ei Dumnezeu este un vizitator “îmbrăcat” într- o cultură diferită; Isus rămâne “strain şi îndepărtat”, după cum descriu câţiva dintre aceştia. O treime de vorbitori din totalul limbilor lumii încă aşteaptă să audă vocea lui Dumnezeu. 

Părinţii mei se aflau în România când le-am trimis Biblia în limba română. După un an întreg de amânare, tatăl meu a deschis şi a citit Cuvântul lui Dumnezeu, cuvânt ce l-a străpuns în inimă. La vârsta de 70 ani, tata a fost eliberat de vină şi a fost adus la viaţă pentru veşnicie.

În acel moment Dumnezeu mi-a clarificat tot trecutul, educaţia mea, specializarea în filologie şi studii lingvistice, seminar teologic – planul Lui perfect; misiune şi traducerea Bibliei. Curând după predarea mea Domnului Isus Hristos, am participat la un banchet Wycliffe. A fost un moment decisiv pentru lucrarea de misiune. În timpul colectei, am realizat că nu luasem cu mine acte, bani. Am întrebat pe Domnul: “ce pot da eu, Doamne?”, iar Domnul mi-a dat gândul de a pune numele meu pe hârtia pe care am depus-o în colectă. Câteva luni mai târziu am primit un telefon de la Wycliffe care a demarat procesul practic de colaborare în această lucrare de misiune.

În noiembrie 2008, Wycliffe a publicat angajamentul de a depune toate eforturile pentru a începe o traducere a Bibliei în fiecare limbă în care este nevoie, până în 2025. Dacă Biserica ia în serios Marea Trimitere, ochii noştrii ar putea vedea întoarcerea Domnului Isus. Domnul Isus a spus că “Evanghelia aceasta a Împărăţiei va fi propovăduită în toată lumea, ca să slujească de mărturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfârşitul.”

EL ne-a spus: “Duceti-va şi faceţi ucenici din toate neamurile”. Copii lui Dumnezeu trebuie să înţeleagă că suntem martori ai unei lucrări enorme ale mâinii lui Dumnezeu, cu implicaţii eterne şi toţi suntem chemaţi şi trimişi la această lucrare; nu unul, nu un grup, ci toţi. Şi de ce nu ar vrea cineva să fie parte în această lucrare? Atât eu, cât şi Mara, am luat angajamentul de a ajuta propovăduirea Evangheliei Împărăţiei lui Dumnezeu oamenilor din Papua Noua Guinee. Iar modul de lucrare este demonstrat de Domnul Isus – nu este munca unei persoane, ci muncă de echipă. Încurajăm pe fiecare să afle chemarea – sau trimiterea – în mod personal.

Ce au spus fetele tale despre decizia aceasta?

Când am vorbit Georgianei prima oară despre chemarea Domnului la misiune globală, în 2004, ea era deja copilul Lui. A ascultat cu răbdare, după care a concluzionat: “mă bucur pentru tine şi Mara. Eu nu am auzit din partea Domnului, dar mă voi ruga pentru voi.” În octombrie 2005 Georgiana a plecat în Nepal pentru o lună, împreună cu fraţi şi surori din biserica ei. Domnul are gândurile şi planurile Lui. Aşa a pregătit inima Georgianei să se  alăture pe termen lung lucrării Domnului aici, în Papua Noua Guinee, cu dragoste şi milă pentru cei care încă nu Îl cunosc pe Mesia. Mara m-a însoţit la o săptămână misionară în vara anului 2004. De atunci a primit confirmarea de la Domnul că este deja misionară şi va sluji Lui toată viaţa ca ucenic, oriunde o va trimite. Mara este încurajată să facă totul fără crâcnire, ca membru al Bisericii comisionată, şi să propovăduiască Evanghelia lui Cristos până la „împlinirea întregului număr al neamurilor”.

Care a fost prima impresie când ai ajuns în locul de misiune?

Mara şi cu mine am ajuns după 46 ore de călătorie, pierzând o zi calendaristică pe drum datorită fusului orar. Bagajele noastre, însă, au ajuns după o săptămână. Şi aici am văzut mâna lui Dumnezeu lucrând cu har: celelalte familii de misionari din Ukarumpa, baza noastră misionară în Papua Noua Guinee, şi-au deschis inimile şi casele pentru noi, ne-au dat hainele lor, mâncarea lor şi s-au rugat pentru noi neîncetat. Am văzut dragostea lui Dumnezeu şi unitatea în Duhul Sfânt la lucru şi ne-am lăsat pătrunse.

Am sosit într-o zi de sâmbătă. Sfârşitul de săptămâna ne-a dat prilejul să cunoaştem foarte mulţi oameni, prea mulţi pentru a reuşi să reţinem numele şi să le asociem cu fizicul. Luni şi marţi (zilele 3 şi 4) le-am petrecut cu intense tururi ale centrului, vizitarea tuturor grupurilor de lucru şi muncă administrativă (predare documente de identitate, vizitarea şi inspectarea condiţiilor de cazare, completarea documentelor de condiţie locatară), calibrarea laptop-ului, instalarea şi formatarea programelor obligatorii de securitate, deschiderea unui cont cu poşta locală, înscrierea Marei la şcoală şi echivalarea studiilor în străinătate, împreună cu testarea Marei la două materii, vizitarea clinicii şi consultaţia iniţială pentru restul vaccinărilor, odihnă şi somn.

Miercuri (ziua 5) am început colaborarea cu unul din grupurile etno-lingvistice din zona Highlands, Agarabi, în înregistrarea audio a Noului Testament, care fusese dedicat în mai 2011.

Primele impresii vizuale au acelaşi efect şi astăzi, când privim meleagurile acestea şi oamenii aceştia – pare că Dumnezeu a adunat toată frumuseţea cunoscută nouă şi a aşezat-o aici.


Topics #corina paun #misionar #misiune #papua noua guinee #wycliffe