1

Punerea in practica a dragostei lui Dumnezeu pentru lume

24 Januarie 2012, Klaus Rösler

Praga – Federația Europeană Baptistă încurajează cele peste 13 000 de biserici din cele 58 de uniuni care sunt membre ale federației să își ia în serios responsabilitatea socială. Douăzeci și opt de participanți din douăzeci de uniuni membre ale EBF s-au întâlnit între 11-14 ianuarie la Praga la International Baptist Theological Seminary pentru conferința „Biserica și responsabilitatea socială”.

În studiile și conferințele sale biblice, Otniel Bunaciu (București), Președintele Uniunii Baptiste din România a subliniat nevoia unei abordări holistice. Zidirea Împărăției lui Dumnezeu nu este doar o chestiune de ascultare a Marii Trimiteri dată de Isus Hristos, ci ține și de cea mai mare poruncă, aceea de a-l iubi pe aproapele nostru. El a provocat acele biserici care au ales doar să predice evanghelia, lăsând la o parte dragostea pentru aproape. Biblia este foarte clară în privința dorințelor lui Dumnezeu cu privire la aceste acțiuni. Creștinii nu trebuie să acționeze doar dintr-un sentiment al datoriei, ci ei trebuie să fie motivați, mai degrabă, de dragostea lui Dumnezeu pentru oameni. Conform spuselor lui Otniel Bunaciu, astfel de acțiuni sociale nu trebuie să fie privite ca mijloace de a câștiga noi membri, ci ele trebuie făcute datorită valorii lor intrinseci. Prin urmare, zidirea Împărăției lui Dumnezeu include o reflecție teologică continuă în biserici, predicarea evangheliei dar și acțiuni practice de demonstrare a dragostei pentru aproape.

Expertul în dezvoltare, Ruben Das, din partea agenției de misiune Canadian Baptist Ministries a oferit numeroase sfaturi practice pentru începerea proiectelor caritabile. Scopul nu este un proiect nou în sine, ci o schimbare pozitivă sustenabilă în ceea ce privește condițiile de viață ale celor care sunt ajutați: „Întâi de toate trebuie să descoperim unde zace problema. Pentru a face acest lucru putem face propriile noastre cercetări sau putem utiliza informațiile oferite de autoritățile locale.”

Participanții la conferință, care au împărtășit între ei informații despre proiecte sociale din țările lor de baștină, au fost impresionați de lucrările caritabile din Uniunea Baptistă Spaniolă. Ei au creat propria agenție de ajutorare care funcționează sub coordonarea Uniunii pentru a da un sprijin legal tuturor acestor proiecte.  Acest lucru face posibil, chiar și pentru bisericile mici să deschidă, de exemplu, o cantină de dimensiuni reduse în care să servească supă. Astfel de proiecte se bucură de o bună reputație la nivel local și mulți oameni intră în contact și care altfel nu ar avea tangențe cu biserica. În acest mod Uniunea Baptistă Spaniolă a fost aptă să ajute în situații catastrofale precum cutremurul din Haiti. de acum doi ani.

Directorul executiv Mihai Ciopașiu de la Proiectul Ruth a atras atenția că și proiectele de succes pot fi în pericol. El este implicat în proiecte de ajutorare a copiilor din familiile sărace, familii care primesc sprijin sub formă de educație, îngrijire și nutriție.  Cu cât proiectul este mai profesionist făcut, cu atât există riscul ca el să migreze din viața de zi cu zi a bisericii și să devină independent. De aceea Proiectul Ruth caută să întărească cooperarea cu bisericile locale din zona Bucureștiului.

Ruben O. 

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.