Isus Cristos este singura soluție pentru rezolvarea situației conflictuale dintre palestinieni si evreii din Israel. Aceasta este convingerea aderenților la mișcarea de reconciliere numită Musalaha. Mushalah este o mișcare în care creștinii palestinieni și evreii mesianici din țară se sprijină reciproc. Înainte de întâlnirea celor 140 de delegați de la Nazaret ai Federației Baptiste Europene, fondatorul și liderul organizației Musalah, Salim J. Munayer din Ierusalim, a făcut un apel la o teologie a împăcării bazându-se pe supoziția că reconcilierea este tema centrală a teologiei creștine. Porunca lui Isus de a ne iubi vrăjmașii împreună cu apelul apostolului Pavel de a trăi în pace cu semenii (Rom 12:18) rămân relevante până în ziua de azi. Creștinii palestinieni din Israel suferă o dublă discriminare. Esi suferă adesea din partea majorității evreilor și a musulmanilor atât din cauze rasiale cât și din cauze religioase.

„Cum poate un evreu blond care tocmai a emigrat din Rusia să îmi spună că bucata de pământ pe care locuiesc este a lui când el a fost proprietatea familiei mele de peste zece generații?”  Este foarte important să depășim barierele rasiale, diferențele culturale și diferendele religioase pentru a trăi în pace unii cu alții. Munayer a criticat perspectiva teologică ce susține că există o altă modalitate pentru mântuirea Israelului în afară de Isus Cristos dar și teologia eliberării promovată de palestinieni și care le oferă acestora din urmă dreptul de a reacționa. „Dacă teologia mea nu este o sursă de binecuvântare pentru potrivnicii mei, atunci am o problema.”

Conform lui Munayer nu există suport biblic pentru sprijinul necondiționat acordat statului Israel de mulți creștini din întreaga lume apuseană.

Lipsa de speranță duce la suicid

Pastorul Evan Thomas (Netanja), un evreu mesianic și președinte al bordului Musalaha a explicat că nepăsarea în ceea ce privește procesul de pace dintre evrei și palestinieni alături de lipsa de speranță este principala cauză pentru rata semnificativă de sinucideri între tinerii din Țara Sfântă. Circa 400 de persoane se sinucid în fiecare an, iar numărul este în creștere.

Și pentru acest motiv serviciile oferite de Musalah sunt importante. Conform cu ceea ce a spus Thomas circa 3000 de persoane beneficiază de numeroase avantaje, printre care ieșiri în deșert unde evreii și palestinienii învață că pot supraviețui doar dacă lucrează împreună. Mai sunt organizate de asemenea și tabere de tineret, întâlniri ale surorilor și acțiuni evanghelistice.  Mișcarea, înființată în 1990 a găsit sprijin la evreii educați dar și printre liderii musulmani. În Israel circa 15 000 de evrei mesianici și 10 000 de palestinieni evanghelici trăiesc în cadrul autorității palestiniene.

Trad. Ruben Ologeanu


Topics #autoritatea palestiniana #evrei #israel #musalah #palestinieni