In urma cu 2000 de ani, Natanael l-a intrebat pe Filip:”Poate iesi ceva bun din Nazareth?” Raspunsul lui Filip a fost:”Vino si vezi!” Din Nazareth, o localitate cu reputatie negativa la acea vreme, a iesit Cel mai important personaj al acestei planete-Isus Hristos, Mantuitorul nostru.

La 2000 de ani dupa acest dialog, liderii baptistilor europeni se intalnesc la Nazareth, locul unde si-a petrecut cei mai muti ani din viata Fiul lui Dumnezeu, pentru a vedea ce a facut Duhul Sfant prin miscarea baptista in ultimii 100 de ani.

Prima Biserica Baptista din Israel a luat fiinta in anul 1911 in Nazareth prin intermediul unui palestinian, Shukri Mosa.Astazi Nazarethul este nu doar cel mai mare oras palestinian din Israel, dar si orasul cu cea mai mare concentratie de crestini.

Baptistii din Israel, aproximativ 3000, se aduna in 20 de biserici, dar nu sunt recunoscuti ca religie.In ciuda acestui fapt miscarea baptista continua sa creasca si sa aiba un impact pozitiv in societate.

Scoala Baptista din Nazareth a luat fiinta in 1935 si este considerata una din cele mai bune din tara.Din 2007 baptistii au inceput si un seminar teologic in Tara Sfanta.

In prima zi,cu ocazia sedintei Consiliului s-au prezentat rapoartele de activitate(presedinte, secretar general,departamentul de misiune si evanghelism,departamentul de teologie si educatie, departamentul de relatii externe,departamentul de copii si tineret, Seminarul Teologic Baptist International, departamentul financiar).

Dupa amiaza delegatii Uniunilor vor vizita „Nazareth Village” si alte locuri cu semnificatie biblica.

Vineri la lucrarile Consiliului va participa grupul „Musalaha”, un grup ce a initiat reconcilierea intre everii mesianici si crestinii evanghelici palestinieni.
De asemenea vor fi organizate seminarii cu urmatoarele teme:”Misiunea in context islamic”, „Biserica si societatea in Estul si Vestul Europei”, ” Integrarea si migrarea comunitatilor”.

Cu prilejul sedintei va fi prezentat noul presedinte al Federatiei Europene Baptiste, pastorul german Hans Guderian si va fi nominalizat viitorul vicepresedinte.Cele mai mari sanse de nominalizare le are presedintele Uniunii Baptiste din Romania, Dr. Otniel Ioan Bunaciu.
Seara se va incheia cu o ;partasie la Scoala Baptista din Nazareth.

Lucrarile Consiliului vor continua si sambata, iar duminica delegatii vor vizita bisericile baptiste din Israel.

Ionel Tutac

Topics #Federatia Europeana Baptista #israel #nazaret