0

Baptiştii se pregătesc să ofere ajutor Kirghistanului

Washington (BWA) – Baptiştii au început să trimită sprijin Kirghistanului în urma recentei tulburări violente din această ţară central asiatică.

Conflictele dintre majoritatea uzbecă şi minoritatea kirghiză s-au înteţit în săptămânile recente dând naştere la lupte serioase. Au avut loc nenumărate decese şi vătămări, iar mai mult de 200 000 de persoane au fost mutate în alte locuri. Mulţi uzbeci au fugit spre graniţa cu Uzbekistanul.

Baptist World Aid, departamentul de asistenţă şi dezvoltare a Alianţei Mondiale Baptiste (BWA), a trimis o sumă iniţială de 5 000US$ ca urmare a apelului primit din partea baptiştilor din Rusia care oferă asistenţă celor afectaţi de violenţe.

Departamentul Freedom and Justice (F&J) din cadrul BWA monitorizează situaţia. „Alianţa Mondială Baptistă este profund afectată de rapoartele îngrijorătoare cu privire la conflictele din Kirghistan,” a spus Raimundo Berreto, directorul F&J. „Îndemnăm familiile baptiste de pretutindeni din lume să se roage pentru fraţii şi surorile noastre care se află în mijlocul violenţelor şi care au fost forţaţi să fugă în tabere de refugiaţi improvizate. Ne rugăm ca pacea şi ordinea să fie restaurate cât mai curând şi îndemnăm autorităţile naţionale şi organizaţiile internaţionale să facă tot ce le stă în putere pentru a asigura întoarcerea în siguranţă a refugiaţilor la căminele lor.”

„Cu toţii am fost întristaţi să aflăm despre conflictul violent care a izbucnit în sudul Republicii Kirghistan din Asia Centrală, mai ales atacurile îndreptate spre comunitatea etnică uzbecă,” a declarat Tony Peck, secretarul regional al BWA pentru Europa şi secretarul general pentru European Baptist Federation (EBF). „Facem apel la Uniunile membre ale EBF pentru un sprijin cât mai rapid,” a scris Peck.

EBF, una dintre cele şase corporaţii regionale ale BWA, include şi baptiştii din Asia Centrală.

Kirghistan este o fostă republică a Uniunii Sovietice, ea şi-a câştigat independenţa în 1991 în urma prăbuşirii statului Sovietic. Ţara cu 5.5 milioane de locuitori cuprinde aproximativ 70 de procente kirghizi, 14 procente uzbeci, 9 procente ruşi, şi aproximativ 7 procente alte grupuri etnice.

Cristina Bucur

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.