0

Pastorul baptist scoțian Alan Donaldson a fost desemnat secretar general al Federației Baptiste Europene

Consiliul Federației Baptiste Europene (FBE) care se desfășoară în aceste zile în Olanda (22–25 septembrie, Amsterdam) l-a desemnat pe pastorul scoțian Alan Donaldson, fost director general al Uniunii Baptiste din Scoția, ca secretar general al FBE și pe Stefan Gisiger (Elveția) și Mateusz Wichary (Polonia) ca președinte și, respectiv, vicepreședinte ai federației.

Mateusz Wichary, Alan Donaldson și Stefan Gisiger

După câțiva ani de studii și activitate în managementul afacerilor, Alan Donaldson a absolvit London Bible College devenind evanghelist itinerant pentru copii. În această perioadă, el a fost numit de Asociația Evanghelistică Billy Graham ca manager de proiect al programului pentru copii de la Moscova, Rusia. După studii suplimentare la Colegiul Baptist din Scoția, a lucrat cu copiii și tinerii în Bisericile Baptiste Denny și Leven din Scoția. Apoi a preluat pastorația la Biserica Baptistă Leven și la Biserica Baptistă Dumfries, ambele biserici cunoscând o creștere semnificativă în timpul slujirii sale.

Din 2010 până în 2019, Alan Donaldson a ocupat funcția de director general al Uniunii Baptiste din Scoția, fiind concomitent un membru activ al Consiliului Federației Baptiste Europene. S-a remarcat prin organizarea cu succes în Scoția, în 2019, a reuniunii Consiliului FBE.

Recent, Alan Donaldson a obținut titlul de master în Teologie Aplicată la Colegiul Spurgeon. Este căsătorit cu Ruth și au împreună doi copii de vârste adulte. Alan este pasionat de tot ce are legătură cu sportul și cu activitățile sportiv-recreative.

Federația Baptistă Europeană a fost înființată în 1949, într-o Europă care se ridica din ruinele și dezastrele lăsate de cel de-Al Doilea Război Mondial. În timpul Războiului Rece, FBE a menținut contactul cu credincioșii din spatele Cortinei de Fier care au suferit pentru credința lor.

Multe biserici baptiste încă se confruntă cu dificultăți rezultate din sărăcie, război sau amenințări continue la adresa libertății lor religioase. Deși federația reunește o diversitate de culturi, limbi și tradiții, ea caută să rămână unită în identitatea baptistă, în zelul evanghelistic și în preocuparea pentru drepturile omului și pentru libertatea religioasă, împărtășind angajamentul de a juca un rol important, împreună cu alți creștini în cadrul societăților din Europa și Orientul Mijlociu, care să reflecte valorile Împărăției lui Dumnezeu.

În prezent, Federația Baptistă Europeană este compusă din 59 de grupări și organizații baptiste din 52 de țări ale Europei, din Orientul Apropiat și din fosta Uniune Sovietică, însumând circa 800 de mii de credincioși din 27 de mii de biserici și comunități locale.

Alan Donaldson îi succede în funcția de secretar general al Federației lui Anthony Peck (Anglia), al cărui mandat se încheie la sfârșitul lunii octombrie.

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.