0

EXPLICATII BIBLICE 27 MARTIE

Calendar 2016Data: Martie 21-27

Tema: Fii cumpătat ca Isus

Text: 2 Corinteni 8:1-15

Verset de aur: 2 Corinteni 8:9

Ideea centrală: Creştinul matur cumpătat creşte şi în dărnicie, nu doar în cunoaştere, şi se pune pe sine la dispoziţia lui Dumnezeu, cu recunoştinţă şi dragoste.

 

Explicaţii contextuale și exegetice

 

2 Corinteni este a doua scrisoare a lui Pavel către creştinii din Corint şi are două părţi principale, 2 Corinteni 1-10, despre legământul cel nou prin Hristos, despre slujba apostolilor, despre situaţiile dificile din Corint şi despre dărnicie şi relaţiile cu alte biserici, şi 2 Corinteni 10-13, unde este vorba mai ales despre autoritatea apostolică a lui Pavel şi apărarea sa în faţa detractorilor.

În 2 Corinteni 8-9, Pavel scrie în mod special despre dărnicia cu care corintenii trebuiau să vină în ajutorul credincioşilor din Iudeea, care treceau prin lipsuri mari, datorită prigoanei din ţară şi datorită foametei. În mod special, Pavel le dă ca exemplu dărnicia macedonenilor care i-au ajutat pe cei din Iudeea şi au dăruit cu generozitate şi cu bucurie, chiar dacă erau, şi ei, destul de săraci. În 8:3 se spune că macedonenii au dat de bunăvoie, conform puterii lor financiare, şi chiar peste puterile lor.

Îndemnul la dărnicie este un îndemn important pentru că, aşa cum spune 8:7, un creştin are nevoie să crească în dărnicie, după cum creşte şi în credinţă, în cunoaştere, în citirea şi înţelegerea Scripturii, în zel creştin. Printre secretele mari ale creşterii în dărnicie se află şi principiul că, mai întâi, trebuie să te dai pe tine însuţi Domnului, ca apoi să îi poţi ajuta şi pe fraţi, după voia lui Dumnezeu. Creşterea în generozitate este, în acelaşi timp, şi un test al curăţiei dragostei frăţeşti (8:8). Din dragoste jertfitoare Hristos însuşi a renunţat la bogăţiile cerului şi s-a făcut sărac (a trăit cu cumpătare), ca să devenim noi bogaţi (9). El a fost gata să lase gloria şi să se dea pe sine pentru noi.

În cadrul capitolului se poate observa şi invitaţia la cumpătare în viață (v.14) pentru a facilita dărnicia, conform cu exemplul manei în pustie, în timp ce Israel călătorea din Egipt spre Canaan, în cartea Exod (v.15). În dărnicie, astfel, nu este vorba despre o nouă inegalitate, ci despre un echilibru, despre un fel de cumpătare. Nu trebuie ca unii să sărăcească, iar alţii să se desfete în belşug, sau prin strâmtorarea unora, alţii să se simtă la larg. La fel ca atunci când poporul Israel era în pustiu şi aduna mana ca hrană, ideea este ca toţi să aibă suficient pentru a trăi, atât cei care au adunat mult, cât şi cei care au adunat puţin (Exod 16:16-18). Ca să faci aşa ceva, îţi trebuie voinţă pentru cumpătare şi discernământ cu privire la persoana pe care o ajuţi. Voinţă, acţiune şi spirit de echilibru în dragoste, iată câteva din calităţile mari ale creştinului cumpătat.

 

Aplicaţii:

 

Generozitatea creştină este un dar, un har al Domnului. Creştinul generos poate experimenta într-un mod aparte binecuvântarea lui Dumnezeu. Macedonenii amintiţi în epistolă (8:1-6), au experimentat acest har prin faptul că deşi erau săraci au putut face lucrări mari prin dărnicia lor rezultată din cumpătare. Bisericile de astăzi pot cunoaşte mari binecuvântări dacă, în mod colectiv, credincioşii îşi vor propune să ajute pe alţi fraţi în nevoie (sprijinirea unor familii în nevoie, a unor misionari, înfiinţări de noi biserici). Domnul îşi va ţine promisiunile şi le va da şi lor acest har, de a vedea cum resurse aparent mici, neîndestulătoare, pot fi binecuvântate să facă lucrări mari.
Dărnicia trebuie să fie molipsitoare şi este un semn al creşterii în maturitate (8:7-11). Pavel îi roagă pe corinteni să urmeze exemplul macedonean şi să îşi arate maturitatea şi curăţia dragostei prin dărnicie. De aceea, ca să fii darnic studiază despre dărnicie, regulile şi recomandările din cuvânt, consider-o o practică şi o dovadă a caracterului creştin matur şi priveşte la harul dăruirii de sine a lui Hristos.

De asemenea, Scriptura ne îndeamnă să observăm o primejdie, aceea a parţialităţii. Verifică ce lucrări ai început şi dacă nu cumva din dezamăgire sau neatenţie te-ai oprit la jumătate de drum. Corintenii s-au apucat să strângă ajutoare şi s-au oprit. Pavel le dă un sfat: anume, să termine ce au început, cu voinţă şi cu dăruire de sine (8:11).

Şi aici apare şi învăţătura despre cumpătare pentru exersarea dărniciei (8:12-15). Propune-ţi întotdeauna ţinte în consumul propriu, în conformitate cu puterea ta financiară. Evaluează ce ai, şi în conformitate cu mijloacele tale, decide să îi ajuţi pe alţii, pentru Împărăţia lui Dumnezeu. Aşa vei vedea rezultate bune, vei finaliza ce ţi-ai propus şi vei da ocazie lui Dumnezeu să binecuvinteze ceea ce ai ca să poţi, la rândul tău, ajuta şi mai mult, pe viitor.

 

Sugestii practice:

 

Fă o listă cu exemplele de dărnicie cele mai bune pe care le-ai întâlnit în Biblie. Fă şi o listă cu exemple de dărnicie din viaţa Bisericii despre care ai auzit sau ai citit, fie din istorie, fie din prezent, din ţară sau din străinătate. Care din ele ţi se par cele mai frumoase şi în ce fel ai putea să urmezi şi tu acele exemple?

Încearcă să străngi învăţătura Bibliei despre dărnicie şi să o urmăreşti într-un studiu biblic special. Ai găsit vreo carte sau studiu pe acest subiect?
Priveşte la exemplul lui Hristos. Ce crezi că putem învăţa de la el în ce priveşte dărnicia? Doar principii sau şi modele practice de generozitate?

Domnul Isus a apreciat gestul financiar al văduvei care a dat doi bănuţi. Cum a stabilit Domnul Isus valoarea dărniciei ei?

Fii echilibrat şi în evaluarea nevoilor tale. Ce înseamnă prisos pentru tine?

Ce aşteptări financiare ai? Fă o listă cu ce ai peste nivelul prezentat în 1 Timotei 6:8. Fii cumpătat cu tine ca să poţi fi generos cu alţii!

Fă un plan de dărnicie pentru tine, familia ta, propune unul pentru biserică, privind la resursele existente, evaluate atent. Alege obiective precise, măsurabile, pentru dărnicie şi roagă-te să le poţi atinge.

 

Întrebări pentru discuţii:

Ce exemple de dărnicie ai în viaţă?

Ce proiecte de dărnicie ai în prezent?

Ai fost vreodată dezamăgit în dărnicie?

Ai întrerupt vreun proiect pe parcurs?

Cre este nivelul minim al dărniciei?

Care sunt nevoile tale reale?

Ce economii poți să faci pentru a fi în stare să-i ajuți și pe alții?

Îi ceri călăuzirea şi binecuvântarea lui Dumnezeu la începutul fiecărui proiect de dărnicie? Cum se poate vedea dărnicia lui Dumnezeu faţă de noi în Isus?

 

Păstor dr. Octavian Baban

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.