0

EXPLICATII BIBLICE: 30 Noiembrie

Calendar A4-3_Page_1Data:  30 Noiembrie 2014

Tema: Misiunea pentru străinii veniți din alte țări

Text:  Fapte 8:26-40, 3 Ioan 4-8

Verset de aur: 3 Ioan  5  Prea iubitule, tu lucrezi cu credincioşie în tot ce faci pentru fraţi; şi pentru străini totodată.

Ideea centrală: Lucrarea de misiune a bisericii față de stărinii  veniți la noi în țară

 

Explicații contextuale și exegetice:

 

Uneori Dumnezeu îi aduce pe cei nemântuiți aproape de noi, în țara noastră, iar alteori Dumnezeu ne trimite la ei. Cartea Faptele Apostolilor arată că indiferent că noi suntem trimiși ca misionari sau că Dumnezeu îi aduce pe cei nemântuiți la noi, pentru ca aceștia să audă Evanghelia condiția este să fie oameni care răspund chemării și călăuzirii lui Dumnezeu. Străinul pe care Dumnezeu îl aduce la Ierusalim este din ceea ce știm astăzi este din Etiopia. Cercetătorii cred că locuința lui era în Nubia antică, situat la sud de Egipt. Din moment ce el a fost un eunuc el nu ar putea deveni pe deplin un prozelit evreu (Deuteronom 23:. 1), dar acest fapt nu l-a împiedicat să dorească să se închine la Ierusalim și să fie un om temător de Dumnezeu. Preocuparea pentru viața spirituală l-a făcut să călătorească peste 320 de kilometri până la Ierusalim pentru a se închina lui Dumnezeu (8:27). Pe drumul de întoarcere de la Ierusalim el citea din cartea proorocului Isaia, fapt care poate duce la interpretarea că el a fost marcat de închinarea de la Templu, iar prin citirea din Isaia el continua închinarea lui, fie, după cum interpretează cei mai mulți, el nu a fost satisfăcut de închinarea de la  Ierusalim. Primele versete din acest pasaj (8:26-30) este o prezentare a contextului în care are loc convertirea, cu accent pe mijloacele pe care Dumnezeu le folosește în  convetirea unui om, iar în versetele 31-39 ne sunt oferite detalii despre acest proces al convertirii. Mijloacele pe care Dumnezeu le-a folosit în procesul convertirii famenului, și le folosește și astăzi, sunt: oamenii, Duhul Sfânt și Cuvântul. Omanii, slujitori consacrați, dar și înteaga adunare (vezi F.A. 8:4-5), sunt direcționați de Duhul Sfânt spre persoanele cărora să le explice Cuvântul. Prin intermediul celor trei întrebări puse de famen lui Filip avem delimitați pașii parcurși de etiopian în procesul convertirii. Mai întâi, el a avut nevoie să înțeleagă Cuvântul (8:31-33). El nu a fost interesat de tradițiile poporului evreu, ci de descrierea pe care Isaia o face Domnului Isus în suferință. Cel de-al doilea element este întâlnirea cu Domnului Isus pe paginile Cuvântului (8:34-35). Domnul Isus reprezinta elementul central  al mesajului Revelației scrise și trebuie să fie centrul propovăduirii. Cel de-al treilea element în acest proces al convertirii este decizia de a aplica Cuvântul lui Dumnezeu, adică răspunsul prin credință la mesajul auzit (8:36-38). Rezultatul convertirii este bucuria.

 

În cea de-a treia epistola a lui Ioan acesta scrie unui membru a unei biserici locale care a fost asaltat de diferite probleme. Ioan în scrisoarea lui vorbește despre trei oameni: Gaiu (v. 1-8), Diotref (9-10), Dimitrie (11-12). Gaiu a fost un frate pentru care Pavel poate să mulțumească lui Dumnezeu pentru că el umblă în adevăr (v.3-4), slujește cu credincioșie (v.5) și trăiește în dragoste (v.6-7). Aceste calități se arată în ospitalitatea de care Gaiu a dat dovada.  Credincioșia lui nu era îndreptată doar pentru frați, ci și față de străini (v.5)

 

Aplicații / considerente misiologice:

Dumnezeu se folosește pentru proclamarea Evangheliei de oameni și nu îngeri. Nu îngerii trebuie să facă evanghelizare, ci cei credincioși.

Duhul Sfânt pregătește inimile păcătoșilor care trebuie să audă Evanghelia, dar și direcționează pe evangheliști spre persoanele pregătite de el.

Chiar dacă străinii convertiți nu reprezentă un potențial imediat pentru biserica locală datorită mobilității de care dau dovadă, biserica este chemată să îi evanghelizeze pe străini.

 

Întrebări pentru discuții:

Ce face biserica dumneavoastră în a duce Evanghelia pentru străini care locuiesc în localitatea unde este biserica dumneavoastră?

Cum folosiți Cuvântului lui Dumnezeu în evanghelizare?

Daniel Fodorean, danielfodorean@gmail.com

Membru al echipei de redactare a Calendarului de Studiu 2014

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.