2

Samuel Chibici a plecat ‘acasa’

Chibici Samuel s-a născut pe 29 aprilie 1926 în Ipotești și este fiul unuia dintre fondatorii Bisericii Baptiste din Ipotești, Grigore Chibici. Și-a petrecut copilăria în localitatea natală unde l-a slujit pe Dumnezeu și comunitatea baptistă locală. Botezul său a fost oficiat de un alt pionier al credinței baptiste din zonă, Silvestru Ungureanu pe 17 iunie 1945. După botez, a devenit un propovăduitor al Cuvântului și, pentru a se echipa adecvat, a decis să se încrie în prima promoție a nou înființatului Seminar Teologic Baptist ce își avea sediul, la vremea respectivă, la Buteni, în Arad. Samuel Chibici a fost unul dintre cei treizecișicinci seminariști care au urmat cursurile în primul an. Acest lucru se întâmpla în 1946.

În anul 1951, după finalizarea cursurilor teoretice, Samuel Chibici a fost desemnat să slujească bisericile baptiste din zona Sucevei. Întrucât era persoana cu cea mai înaltă pregătiore a fost ales ca Președinte al Comunității de Suceava, funcție pe care a îndeplinit-o ca voluntar. Este demn de menționat faptul că Samuel Chibici a fost cel mai tânăr președinte de comunitate.

Odată cu impunerea arondării bisericilor , Samuel Chibici a trebuit ca, pe lângă slujba de slujitor al Cuvântului să aibă o meserie. Astfel, a lucrat circa 14 ani ca magazioner la Casa agonomului din Scheia.

Începând cu anul 1976, Samuel Chibici a fost numit vicepreședinte al Comunității Baptiste de București care, la acea vreme, cuprindea și bisericile baptiste din zona Bucovinei. Din 1980 a lucrat în cadrul aceleiași comunități, însă ca Președinte.

Anii de după Revoluție i-a petrecut ca slujitor al Cuvântului acolo unde era nevoie de el. Cei care l-au cunoscut au, în ceea ce privește lucrarea spirituală pe care a desfășurat-o fratele Samuel Chibici, cuvinte elogioase: „este omul care duminică de duminică pleca în fiecare dimineață de la ora patru din Suceava spre locul în care slujea, Vicov unde ajungea la ora șase dimineața și aștepta începerea serviciului divin de la ora nouă.  A fost omul care a mers oriunde a fost chemat și nu a obiectat.” I. A.

Ultimii ani ai vieții i-a petrecut ca membru al Bisericii Baptiste Maranata din Suceava. Dumnezeu l-a chemat „acasă” în dimineața zilei de 23 ianuarie 2011, după aproape 85 de ani de viață.

Ioan Bunaciu, într-una din cărțile sale aflate în curs de apariție redă următoarea întâmplare din viața lui Samuel Chibici:

În 1926 Silvestru Ungureanu a venit la Ipotești să țină binecuvântarea copilului Chibici Samuel. A venit duminica pe la ora mesei, s-a dus la casa lui Chibici Grigore și de îndată, urmarit fiind, au sosit și jandarmii probabil pentru a-l reține până seara ca să nu poată face actul binecuvântarii pentru care venise la Ipotești. În discuția dintre tatăl lui Samuel și cu un glas domol cere voie jandarmului să aștepte până ce va lua masa musafirul și apoi va pleca. Jandarmul a consimțit să aștepte ca să ia masa musafirul și pe urmă să-l aducă la post. Se pune masa și Ungureanu începe să se roage pentru binecuvântarea bucatelor, a copilului Samuel pe care Dumnezeu l-a adus pe lume, să-i binecuvinteze pe toți din casă. Jandarmul a rămas impresionat de această rugăciune și după ce Ungureanu a zis amin la rugăciune, jandarmul i-a spus: „Bădie, eu nu vă mai duc la post, faceți-vă lucrul pentru care ați venit la Ipotești.” Așa s-a oficiat binecuvântarea micuțului Samuel și cu acordul jandarmului.

Ruben Ologeanu

Sursa foto: Boingeanu Beniamin

UPDATE:

Serviciul de priveghi si inmormantare vor fi prezentate live, pe http://www.maranatha.ro (Luni, 24 Ian – ora 18:00 si Marti, 25 Ian – ora 13:00 serviciul de inmormantare )

Revista Crestinul Azi

2 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.