0

Apelul Federatiei Baptiste Europene adresat baptistilor din Rusia si Ucraina

Federatia Baptista Europeana a invitat liderii baptisti din Rusia si Ucraina sa elaboreze un comunicat comun in vederea obtinerii pacii in ciuda diferentelor admise de ambele parti.

Apelul vine din partea Secretarului general al Federatiei Baptiste Europene si din partea Presedintelui Federatiei, Otniel Ioan Bunaciu ca raspuns la comunicatul dat de baptistii din Rusia ce a coincis cu vizita Secretarului de Stat John Kerry de saptamana trecuta. 

Desi baptistii din Rusia si Ucraina s-au mai intalnit pentru a discuta cu privire la modalitatile de a raspunde la conflictul politic, ei au exprimat opinii diferite cu privire la acest lucru.

Comunicatul rus il are ca author pe Vitaly Vlasenko, Directorul Departamentului de Relatii Externe al Uniunii Evanghelice a Crestinilor Baptisti din Rusia.

Destinata prietenilor in Hristos aflati „in special in America de Nord,” comunicatul vorbeste despre faptul ca baptistii rusi sunt „profund preocupati de evolutiile recente din Ucraina.”

In particular, comunicatul evidentiaza Freedom of Support Act adoptat in decembrie de Congresul american prin care a fost autorizata furnizarea de asistenta militara Ucrainei si implicit teama ca „stiinta diplomatiei si strategia castigarii inimilor si a mintilor au fost lasate deoparte.” Inimile si mintile pot fi castigate doar prin mijloace pasnice, iar NATO cat si Rusia sunt prea puternice pentru a fi infrante prin mijloace militare, continua comunicatul.

„Insistam ca in Occident si in Ucraina sa luptati alaturi de noi, baptistii din Rusia pentru stabilirea unui acord negociat,” a continuat Vlasenko. „Acest efort comun este mult mai important decat convingerile noastre persoanle cu privire la detalii politice.”

Comunicatul se incheie cu o invitatie adresata cititorilor de a spune credinciosilor baptisti rusi cum „pot fi mai eficienti in ceea ce priveste cooperarea pentru cauza pacii.”

Acest comunicat a fost initiat de Tony Peck si Otniel Bunaciu din partea Federatiei Baptiste Europene. Ei admit faptul ca toti membrii Federatiei impartasesc „dorinta intensa pentru pace, pentru un acord negociat in vederea incetarii violentei, a varsarii de sange si a expulzarii oamenilor din locuintele lor din estul Ucrainei” exprimata de baptistii rusi.

Ei au mentionat ca baptistii cred intr-o biserica ce are libertatea de a implini gandul lui Hristos fara interventia sau presiunea statului si au amintit de ocaziile cand baptistii rusi si cei ucrainieni au cautat sa implineasca acest fapt.

A mai fost subliniat modul in care baptistii rusi sunt „pe drept preocupati” cu privire la afirmatiile venite din parea Guvernmului Statelor Unite care par sa sugereze sprijin in cazul escaladarii militare a conflictului.

Scrisoarea Federatiei Europene Baptiste continua afirmand ca exista speranta ca baptistii rusi vor fi o vice profetica in aceasta situatie, „in special cu privire la inceputul razboiului si in relatie cu drama umana care are loc in estul Ucrainei in prezent.”

„Este foarte probabil ca noi, cei din Vest, sa nu apreciem in totalitate perspectiva rusa cu privire la evenimentele din Crimeea si din estul Ucrainei si avem nevoie sa ascultam mai atent si sa invatam mai mult.

In calitate de frati si surori baptiste trebuie sa ascultam preocuparile si strigatele care vin si din familia noastra baptista ucrainiana care sufere atat de mult alaturi de intreaga tara si care vad tara impartita si devastata de un razboi pe care nu il vor si nu l-au inceput.

Este de asemenea dureros sa vedem ca acest razboi este atat de usor si lipsit de orice critica sprijinit de evanghelicii din Rusia,” a afirmat scrisoarea.

Scrisoarea se incheie afirmand ca „Ar fi o marturie mult mai puternica a ceea ce este posibil cand Il recunoastem pe Hristos ca Domn daca liderii baptistilor rusi si ucrainieni ar elabora o declaratie comuna pentru pace, recunoasterea diferentelor si identificarea dincolo de acestea a modurilor de incurajare intre cele doua natiuni pentru gasirea pacii intre cele doua natiuni.

Ar fi prea mult sa credem ca acest lucru inca este posibil?”

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.