Explicații studiu biblic 28 aprilie

Tema: Când ni se pare că Dumnezeu este de neînțeles
(Intrarea Domnului în Ierusalim)

Text biblic: Ioan 12:12–36

Verset cheie: Iov 37:5

Ideea centrală: Chiar și când nu înțelegem acțiunile lui Dumnezeu, ele lucrează împreună ca să împlinească planul Său desăvârșit.

Scopul lecției: Să învățăm să ne încredem în Domnul chiar și atunci când nu înțelegem toate lucrurile.


Ioan 12:16: Ucenicii Lui n-au înțeles aceste lucruri de la început… Domnul Isus devenise deja o persoană foarte cunoscută în Israel prin toate minunile și semnele pe care le făcuse și o bună parte din cei ce Îl urmau își puneau nădejdea că El este Mesia cel promis, Eliberatorul poporului ales. Totuși așa cum vom vedea, măcar că El era într-adevăr Mesia, Cel promis umblând în mijlocul lor, totuși El avea să acționeze contrar așteptărilor evreilor, iar aceștia nu puteau înțelege asta. El era Mesia venit să moară pentru păcatele poporului, iar ei se așteptau ca El să fie eliberatorul militar și politic al celor asupriți de romani. Așteptările ireale pot provoca mari confuzii în inima celor credincioși.

Așteptări

Probabil și vouă vi s-a întâmplat să mergeți să vizitați un loc despre care ați auzit lucruri deosebit de frumoase, cum ar fi o destinație turistică faimoasă în care v-ați dorit să ajungeți și de la care aveați așteptări extraordinare, și când ați ajuns acolo ați rămas dezamăgit total. Poate că peisajul nu era chiar așa cum ți l-ai imaginat sau cazarea lăsa de dorit, poate că timpul petrecut acolo în loc să îți încarce bateriile parcă te-a epuizat.

Însă e foarte posibil să ți se fi întâmplat și reversul acestei experiențe. Și anume să ajungi și în locuri despre care poate nu ai auzit multe și mai puțin popularizat și să fii impresionat peste așteptări, să fii atât de încântat ca și cum ai fi descoperit o comoară, să îți rămână locul acela întipărit în minte. 

Ceva asemănător pare să se fi întâmplat și în inimile evreilor față de Domnul Isus Hristos.

Care erau așteptările evreilor cu privire la Mesia?

Pornind de la profețiile vechi testamentare imaginea completă a lui Mesia era una care cuprindea atât o latură a unui lider cuceritor-biruitor dar și slujitor care avea să sufere cu smerenie (vezi profețiile lui Isaia). Se pare însă că în vremea Domnului Isus așteptările evreilor cu privire la Mesia s-au focalizat pe portretul biruitorului, excluzând ideea smereniei sau a suferinței. Inițial, unele dintre așteptările lor păreau să se potrivească cu activitatea Lui. Isus a fost un făcător de minuni, care deținea autoritate asupra demonilor, bolilor și chiar asupra morții. Isus a fost un învățător al înțelepciunii și predicator cu putere extraordinară. Isus s-a concentrat asupra națiunii Israel și părea să ofere un viitor mai bun. Poporul l-a proclamat ca Mesia atunci când a intrat în Ierusalim (Matei 21:1–11; Marcu 11:1–11; Ioan 12:12–19), dar acest lucru a fost de scurtă durată. Doar o mică grupare de adepți L-au recunoscut cu adevărat ca Mesia. Chiar și ei se așteptau la un rege cuceritor care să-i învingă pe romani, de aceea au fost șocați când Isus a fost răstignit, ajungând în cele din urmă să se teamă pentru propriile lor vieți (Ioan 20:19).

Cu toate că El dezamăgește așteptările (omenești) ale evreilor, El nu dezamăgește așteptările Tatălui. El rămâne credincios în a împlini voia divină a lui Dumnezeu cu privire la plata păcatelor omenirii. Ceea ce au pierdut oamenii din vedere (nevoia unei jertfe desăvârșite pentru vinovăție), era tocmai lucrul pe care Domnul Isus îl realiza prin zdrobirea și suferința Lui, neînțelese de oameni și nici chiar de ucenici până la o vreme: Ucenicii Lui n-au înțeles aceste lucruri de la început, dar, după ce a fost proslăvit Isus, și-au adus aminte că aceste lucruri erau scrise despre El şi că ei le împliniseră cu privire la El.

Deși la intrarea Sa în Ierusalim nu face niciun fel de demers pentru a prelua puterea politică sau administrativă a acelor vremi (și în felul acesta îi dezamăgește pe evrei, în special pe liderii religioși), totuși el rămâne Regele Regilor descoperind deocamdată doar partea spirituală împărăției Sale.

El este un rege care întrece orice așteptări. Ziua care pentru unii a fost de neînțeles, rămâne pentru cei ce cred în El ziua în care ne aducem aminte de măreția Lui:

Vedem măreția Sa în câteva detalii importante:

1. El este măreț prin natura Sa

El este Fiul Lui Dumnezeu – Prinț al cerului. Împărat al împăraților.

Ioan 18:35–37 Împărăția Mea nu este din lumea această, a răspuns Isus. Dacă ar fi Împărăția Mea din lumea această, slujitorii Mei s-ar fi luptat că să nu fiu dat în mâinile iudeilor, dar, acum, Împărăția Mea nu este de aici. „Atunci, un Împărat tot ești!” I-a zis Pilat. „Da”, a răspuns Isus. „Eu sunt Împărat. Eu pentru această M-am născut și am venit în lume, că să mărturisesc despre adevăr. Oricine este din adevăr ascultă glasul Meu.” Pilat I-a zis: „Ce este adevărul?”

Împăratul nostru nu este de sorginte omenească, ci divină – un Împărat care își are scaunul de domnie în cer are toată autoritatea Tatălui Ceresc.

2. El este măreț prin autoritatea Sa 

El planifică, poruncește toate detaliile acestui eveniment și pune toate lucrurile în mișcare. De fapt dacă suntem atenți la ceea ce se întâmplă în ziua intrării în Ierusalim, auzim ecourile acestui eveniment din profețiile Vechiului Testament care vorbeau ilustrativ despre acest eveniment cere și se întâmplă (Daniel, Zaharia, Psalmii…). Toate lucrurile se întâmplă așa cum le-a hotărât Dumnezeu mai dinainte. Nimic nu este accident, totul ascultă de planul Lui. Chiar și atunci când nu înțeleg planul lui Dumnezeu, el este sub controlul deplin al Tatălui Ceresc!

Hristos este împăratul care nu vrea să fie Domn doar în felul și în locul în care ne dorim noi, ci peste întreaga noastră viață! 

Ce fel de Rege ai tu?

3. El este măreț în închinare

În timp ce Domnul Isus se apropie de Ierusalim, mulțimile care Îl urmaseră și văzuseră minunile din ultimele zile (vezi v. 17) Îl aclamau și cei mai mulți din norod își așterneau hainele pe drum; alții tăiau ramuri din copaci și le presărau pe drum. Noroadele care mergeau înaintea lui Isus şi cele ce veneau în urmă strigau: „Osana, Fiul lui David! Binecuvântat este Cel ce vine în Numele Domnului! Osana în cerurile preaînalte!“ (Matei 21:7–8). 

Cu toate că lauda această este de scurtă durată, transformându-se curând într-un strigăt de condamnare, Împăratul nostru a câștigat o mântuire pentru care toate veacurile îi cânta Osana, atât aici pe pământ cât mai ales în cerurile veșnice. Apocalipsa 1:5–7: A Lui, care ne iubește, care ne-a spălat de păcatele noastre cu sângele Sau. și a făcut din noi o împărăție și preoți pentru Dumnezeu, Tatăl Sau: a Lui să fie slavă și puterea în vecii vecilor! Amin. Iată că El vine pe nori. Și orice ochi Îl va vedea; și cei ce L-au străpuns. Și toate semințiile pământului se vor boci din pricina Lui! Da, Amin.

4. El este măreț prin mila Sa

Împăratul nostru este măreț, în deplină autoritate și merită toată închinarea. Totuși, El nu este lipsit de compasiune. Dimpotrivă! Atunci când Se apropie de Ierusalim și vede starea spirituală a cetății și indiferența față de mântuirea oferită, Domnul își exprimă durerea prin lacrimile Sale și oferă o avertizare prin proorocia Sa. 

(Luca 19:41–44) Când S-a apropiat de cetate și a văzut-o, Isus a plâns pentru ea și a zis: „Dacă ai fi cunoscut și tu, măcar în această zi, lucrurile care puteau să-ți dea pacea! Dar acum, ele sunt ascunse de ochii tăi. Vor veni peste tine zile, când vrăjmașii tăi te vor înconjura cu șanțuri, te vor împresura și te vor strânge din toate părțile: te vor face una cu pământul, pe tine și pe copiii tăi din mijlocul tău; și nu vor lasă în tine piatră pe piatră, pentru că n-ai cunoscut vremea când ai fost cercetată.”

5. El este măreț prin Planul Său de mântuire

Un împărat este cu atât mai mare cu cât domnește peste mai multe teritorii și peste mai mulți oameni. În ziua intrării în Ierusalim, Domnul Isus i-a dezamăgit pe evrei prin faptul că nu a pus mâna pe puterea militară și nu preluat conducerea. Cu toate acestea, El avea să aducă o victorie și mai mare. Așezându-se sub sabia mâniei lui Dumnezeu și plătind înaintea Tatălui plata păcatelor noastre, El a zdrobit nu jugul roman pentru eliberarea politică și socială a evreilor, ci jugul păcatului, dăruind eliberarea tuturor celor care cred în El.

Salvarea câștigată de El este mai mare decât salvarea pe care o putea aștepta sau prevedea poporul evreu la vremea aceea. Tocmai de aici vedem măreția Împăratului nostru.

6. El este măreț prin judecata Sa

Împăratul adevărat are și dreptul să judece. Domnul Hristos este cu adevărat un judecător drept. El nu este nici influențabil sau coruptibil și nici limitat în înțelegere. El este judecătorul desăvârșit care cunoaște toate lucrurile, dar mai presus de toate, El este și plin de compasiune (așa cum am văzut anterior). Judecata Lui este una dramatică, anunțând distrugerea cetății din pricina nepăsării și necredinței. Totuși momentul aplicării sentinței este așezat în viitor tocmai pentru a oferi măcar în al doisprezecelea ceas un răgaz de pocăință și întoarcere la Dumnezeu. Judecata lui Dumnezeu nu vine niciodată fără avertisment și de foarte multe ori judecata însăși este ultima chemare la pocăință și îndreptare tocmai pentru a scăpa de consecințele nedorite ale condamnării.

Evreii au înțeles greșit alegerile și planul Domnului Isus. Au fost motivați de limitările și de așteptările lor, pe de o parte, iar pe de altă parte, de inimile lor îngreunate de păcat. Cu toate acestea, planul Domnului Isus a fost făcut desăvârșit prin credincioșia Domnului Isus, care mai târziu a fost înțeleasă de ucenicii Săi și de toți acei urmași care au crezut în El până astăzi.

Ce ar trebui să faci când nu înțelegi planul lui Dumnezeu?

  • Ai încredere în Dumnezeu și în Cuvântul lui Dumnezeu. Chiar dacă nu cunoști și nu înțelegi toate detaliile, asta nu înseamnă că Dumnezeu nu știe ce face.
  • Mărturisește-ți lui Dumnezeu limitările, frustrările, neînțelege­rile. El știe toate lucrurile, inclusiv frământările tale. Mărturisește‑I‑le și cere-I ajutorul.
  • Ai răbdare. Ceea ce astăzi s-ar putea să fie neclar sau chiar nepotrivit, mâine va fi mai clar. La început, nici ucenicii nu știau ce să creadă, dar după învierea Domnului lucrurile au primit o altă dimensiune. Privește la planul lui Dumnezeu în ansamblu, nu doar la detaliul de astăzi!
  • Citește Cuvântul lui Dumnezeu cu credință. Chiar dacă nu înțelegi modul în care viața ta se va alinia planului lui Dumnezeu, cere-I lui Dumnezeu puterea de a împlini acest cuvânt în fiecare zi

Deși Dumnezeu nu ne este dator cu explicații pentru tot ceea ce face, Îi mulțumim pentru că a ales să ne vorbească prin Fiul în Sfintele Scripturi. Cu toate că nu deținem toate detaliile planului Său cu privire la viețile noastre, avem încredere că El este în controlul tuturor lucrurilor și că planul Său este desăvârșit.


autor: Sorin Ignat, păstor, Biserica Creștină Baptistă din Curtici, jud. Arad; e-mail: signat7@gmail.com


Revista Crestinul Azi