Tema: Magii – încrezători în călăuzirea lui Dumnezeu
Text biblic: Matei 2:1–12
Verset cheie: Matei 2:2
Ideea centrală: Atunci când Îl căutăm pe Domnul Isus din toată inima, El se va lăsa găsit de noi și ne va scoate înainte oportunități prin care ne va ajuta să-L găsim.
Scopul lecției: Să ne ajute să ne încredem în călăuzirea lui Dumnezeu chiar și atunci când nu înțelegem toate lucrurile.
Dintotdeauna omul a fost în căutarea identității, a relevanței și a semnificației. Iar cei mai mulți cred că bunăstarea și puterea le vor oferi răspuns căutărilor lor. În textul din Matei capitolul 2 găsim un grup de oameni ce nu caută nici relevanță și nici semnificație, ci caută o persoană. Îl caută pe Împăratul. Ce motivație au avut aceștia? Avem puține informații despre ei, dar în schimb putem învăța câteva lucruri foarte importante pentru viața noastră de credință.
După ce S-a născut Isus în Betleemul din Iudeea, în zilele împăratului Irod, iată că au venit niște magi din răsărit la Ierusalim și au întrebat: „Unde este Împăratul de curând născut al iudeilor? Fiindcă I-am văzut steaua în răsărit și am venit să ne închinăm Lui.” (Matei 2:1-2)
Ne vom uita la această întrebare pe care au pus-o magii când au ajuns în fața lui Irod, care era regele iudeilor și care, tulburat de această întrebare, a adunat în jurul lui cărturarii și preoții care au pus și ei aceeași întrebare: Unde trebuia să Se nască Hristosul? Aceeași întrebare împarte oamenii în mai multe categorii, o singură întrebare, de aceea este important să fim foarte atenți la lucrurile aparent mărunte din viața noastră care pot să poarte o greutate spirituală mare. Felul cum oameni diferiți s-au raportat la această întrebare arată natura spirituală a fiecăruia dintre ei. Aș vrea să privim și să ne uităm pe rând ce arată această întrebare când este pusă în fața acestor persoane.
1. Arată ce interese are o persoană
Gândiți-vă la magi, ei au pus această întrebare, dar a pus și Irod această întrebare, au pus și cărturarii această întrebare, și în dreptul fiecăruia dintre ei întrebarea aceasta vine să arate ce interese are o persoană.
Haideți să ne uităm la Irod. Când a auzit Irod această întrebare, s-au văzut foarte bine care erau interesele lui și nu e greu de înțeles din cuvintele Scripturii că interesul lui Irod era legat de siguranța tronului său. Atât l-a interesat pe Irod, să știe că tronul lui este sigur, pentru că și așa el era așezat pe tronul care nu i se cuvenea, era așezat doar prin influența celor ce stăpâneau lumea din vremea aceea. El nu era un rege de drept al iudeilor, locul lui ar fi fost în altă parte și când Irod aude această întrebare, lasă să se vadă interesul lui major siguranța tronului, pentru că în realitate Irod a fost omul care, pentru siguranța tronului său, a ucis pe cei mai apropiați de lângă el, a ucis o mulțime de copiii din jurul Betleemului. Această întrebare aparent măruntă arată ce-l interesează pe Irod, siguranța tronului său și atât.
Aceeași întrebare este pusă și în dreptul cărturarilor și preoților vremii. Când s-au întâlnit aceștia cu întrebarea, interesul lor a fost altul, să demonstreze că ei sunt deștepți și singurul lor interes a fost să nu-l dezamăgească pe Irod, să arate ce știu ei. Singurul lor interes era să-i uimească pe cei din jur cu intelectul lor și cu ce știau ei. Interesul lor față de această întrebare este descoperit și se arată în mod clar că interesul lor este legat doar de dorința de a-și demonstra capacitatea intelectuală.
Aceeași întrebare pusă în dreptul magilor demonstrează cu totul un alt interes. Magii au avut ocazia acolo, departe în răsărit, să vadă ceva deosebit, o stea, și această stea a fost modul lui Dumnezeu de a vorbi magilor. Dumnezeu le-a vorbit și i-a călăuzit printr-o stea care nu era altceva decât un semn de la Dumnezeu.
Lecția de astăzi ne arată că ceea ce face diferența între magi, Irod și cărturari este această întrebare care dezvăluie interesele fiecăruia. Interesul lui Irod era să nu-și piardă tronul, interesul cărturarilor a fost să demonstreze că sunt deștepți, dar interesul magilor a fost să-l caute pe Domnul. Au venit de departe, un drum lung pe care l-au făcut, poate doi ani de călătorie și de dragul de a-L găsi pe Domnul Isus au lăsat țara lor, și-au lăsat familiile și au plecat să-L caute pe Domnul.
Care este interesul nostru în zi de sărbătoare? Să facem și noi ce-au făcut magii, să-L căutăm pe Domnul, să ne apropiem de El. Isaia spune în cap. 55: Căutați pe Domnul câtă vreme se poate găsi, chemați-L câtă vreme este aproape.
2. Arată ce valori are o persoană
Pentru Irod toate valorile erau legate de tron, tronul avea valoare, nu Irod. Este foarte interesant să știi că valoarea ți-e dată de ceva din exteriorul tău, să știi că ai valoare doar dacă ai tron. Valoarea noastră este dată de Creatorul nostru, și atunci când credem că avem valoare doar dacă deținem anumite lucruri și o anumită poziție ne înșelăm amarnic. Valorile lui Irod erau absolut toate legate de tron, fără tron el a înțeles că este nimic.
Uitați-vă la cărturari și la preoți, valorile lor erau altele, erau legate de reputația lor, erau legate de confortul lor. Nici măcar nu s-au străduit să zică: „Dacă magii au venit atâta drum, și dacă noi, deștepți cum suntem, știm din lege unde trebuia să Se nască Hristosul, de ce nu ne-am duce și noi să vedem?” Dar nu i-a interesat asta, pentru că valorile lor erau confortul și reputația, să aibă o imagine bună în fața Împăratului.
Uitați-vă la magi, de la ei avem multe de învățat, ei prețuiesc ce prețuiește Domnul. Ei și-au armonizat valorile lor cu ale lui Dumnezeu, pentru că singurul lucru pe care ei și l-au dorit a fost să intre într-o relație cu Cel trimis de Dumnezeu. Să stea față în față cu El era singura lor dorință, să stea față în față cu Domnul Isus. Ceea ce este interesant este că la un moment dat steaua li s-a arătat. Ei au plecat călăuziți de stea, au știut direcția în care să meargă, dar dintr-o dată steaua a dispărut și asta i-a făcut să meargă și să ajungă la palatul lui Irod. Ei și-au zis în sinea lor: „Sigur la palatul lui Irod, regele iudeilor, trebuie să aflăm relații despre Împăratul nou născut.” S-au dus acolo și chiar dacă steaua nu mai era, ei au continuat să-l caute pe cel născut, și-au dorit din toată inima să stea față în față cu El. A fost interesul lor major, aceasta era valoarea lor, au prețuit ce prețuiește Dumnezeu, l-au căutat pe Domnul Isus chiar și atunci când au pierdut indiciile.
Care sunt valorile noastre? Îl mai căutăm pe Domnul? Magii și-au dorit din toată inima să-l găsească pe Fiul lui Dumnezeu și să intre într-o relație cu El.
3. Arată ce religie are o persoană
De ce spun asta? Poate va zice cineva: dar ce religie avea Irod? Irod avea o religie și încă ce religie, felul cum a pus întrebarea către preoți și cărturari. El i-a chemat și le-a zis: Unde trebuia să Se nască Hristosul? Irod credea în Scripturi, credea într-un Dumnezeu care se implică în viața oamenilor pe pământ. Poate vom spune: „Un astfel de om care crede în Dumnezeu și care crede că Dumnezeu se implică în viața oamenilor trimițând din ceruri pe Hristos, un astfel de om poate să fie rău?”
Nu vreau să dezamăgesc pe nimeni, dar trebuie să spun că religia n-a făcut niciodată pe un om bun. Nu religia ne face buni, Cel ce ne face buni este Dumnezeu. Oamenii se înșală atunci când cred că o religie anume poate să ne facă mai buni decât ceilalți.
Religia lui Irod era bazată pe ceea ce era scris în Scriptură, credea ceea ce era scris acolo, credea că Dumnezeu vorbește prin Cuvânt, că se implică în viața oamenilor. Aceasta este o religie bazată doar pe informația din Scriptură. Ba mai mult, Irod avea și vocabular religios. El a zis magilor: să merg și eu să mă închin Lui. Și vocabularul lui suna bine, însă religia lui Irod l-a lăsat neschimbat, ba l-a făcut și mai rău, l-a făcut ucigaș al unor prunci, un om care cu șiretenie căuta să-L omoare și pe Domnul Isus. Când a văzut că nu-L poate identifica, a zis: „Îi omor pe toți.”
Se poate să te facă religia mai rău? Nu vedeți că în numele religiei se duc lupte? Nu religia ne face mai buni. Dacă vrem cu adevărat să fim buni, buni ne poate face Dumnezeu prin Duhul Sfânt. Uitați-vă la cărturari, aveau și ei religie, o religie care a fost provocată de întrebarea aceasta. Aveau și ei o religie bazată pe revelația lui Dumnezeu, o religie care te ajută să știi despre Dumnezeu multe lucruri, însă a fost o religie care nu i-a făcut să-L cunoască pe Dumnezeu. Știau multe despre Dumnezeu, dar nu-L cunoșteau pe Dumnezeu, n-au mers câțiva kilometri până la Betleem să-L caute pe Cel născut.
Dar vreau să priviți la magi, la religia lor, vom zice că sunt păgâni. Veneau dintr-o lume în care nu se aștepta nimeni să fie vreo revelație dumnezeiască, și totuși acolo Dumnezeu în dragostea Lui le-a arătat semnul. Cu dragoste le-a vorbit despre Cel ce avea să Se nască și religia lor a însemnat căutarea unei relații prin închinare cu Regele trimis de Dumnezeu. Religia lor n-a însemnat forme goale; religia lor a însemnat acțiune. Iacov vorbește despre religia curată și neîntinată, religia aceea care te motivează la fapte. Aceasta era religia magilor, care poate erau catalogați de Irod ca păgâni, dar care au fost puși în mișcare de revelația lui Dumnezeu.
Ce este frumos la magi este că ei nu s-au lăsat dezamăgiți de lipsa de credință a celor în care trebuia să fie credință. S-au ridicat din palatul lui Irod și s-au dus ca să-și împlinească scopul, să stea față în față cu Isus. Cu siguranță că și lor diavolul le-a întins capcane, ca și nouă, în căutarea lui Hristos, dar pe magi nimeni și nimic nu i-a împiedecat să-L găsească pe Domnul Isus.
Nu știu cine ne mai împiedică pe noi. Să dăm la o parte orice piedică și să privim țintă la Domnul Isus. O simplă întrebare demonstrează realități diferite. Să lăsăm ca aceste exemple, al lui Irod, al cărturarilor și al magilor să ne pună pe gânduri și să zicem: Doamne ajută-ne să ne raportăm la Tine în cele mai mici detalii ale vieții.
Concluzie
Întâlnirea cu Isus modifică nu numai prioritățile, ci modifică și valorile. Cei care-au fost înainte interesați de putere, bani și plăceri, acum sunt interesați în a-și sfinți viețile prin pocăință pentru a-și putea asigura veșnicia. Apostolul Pavel după ce s-a întâlnit cu Isus pe drumul Damascului le-a considerat pe toate acestea ca pe o pierdere față de prețul nespus de mare al cunoașterii lui Isus Domnul meu. Pentru El am pierdut toate și le socotesc ca un gunoi ca să câștig pe Hristos. Așa cum magii s-au întors în țara lor pe un alt drum, tot așa cei ce au parte de o întâlnire veritabilă cu Împăratul, își vor schimba direcția vieții lor, valorile și principiile, ce vor fi diametral opuse față de cele ale lui Irod.
Unde este Împăratul? Cei care-L caută în palatul lui Irod și se mulțumesc cu răspunsul acestuia vor rămâne acolo. Cei ce vor continua să caute, în mod sigur în felul acesta vor deschide poarta Duhului Sfânt care îi va conduce spre Isus cel umil, însă care le va schimba viața, le va da speranță și le va asigura viața veșnică în Împărăția Lui.
autor: Ovidiu Copocean, păstor, bisericile creștine baptiste din Cărbunari și Dognecea;
e‑mail: ovidiucopacean@yahoo.com