De la invazia rusă din Ucraina și până în prezent peste 2000 de refugiați ucraineni și-au găsit adăpost în județul Sibiu. Proiectul ProUcraina constituit în 2014, când au început primele ostilități în zona de est a Ucrainei, și care încă de atunci a acordat sprijin miilor de oameni aflați în dificultate, a fost reluat și amplificat odată cu invazia rusă din 24 februarie. „Membrii echipei ProUcraina s-au întânit de urgență pentru a veni în sprijinul celor din Ucraina și a face ceva concret pentru ei. ProUcraina are reprezentanți în Ucraina, unii chiar din zona de Est a Ucrainei, oameni care cunosc de la fața locului nevoile refugiaților. Sunt voluntari dedicați semenilor și cu jertfă au făcut și vor face lucrarea de sprijinire a refugiaților lor”, precizează un comunicat comun al Fundației ELPIS și al Uniunii Baptiste Române din Ucraina, semnat de președinții celor două entități, Vasile Pop (Dej-România) și Pavel Grișca (Ucraina).
Biserica Baptistă Sion din Sibiu găzduiește un centru educațional de zi, unde voluntarii vin să dea o mână de ajutor refugiaților și a pus la dispoziție Grădinița „Samariteanul” de pe strada Verzăriei 2 pentru copiii refugiați din Ucraina.
„În colaborare cu mai multe instituții și organizații, oameni cu suflet mare implicați activ și direct în susținerea refugiaților, am reușit deschiderea acestui centru educațional. Avem multe ONG-uri care se implică activ în sprijinirea refugiaților, Crucea Roșie ne ste un partener activ în toate proiectele noastre, instituțiile statului sunt parte activă a proiectelor derulate” a declarat pentru Mesagerul de Sibiu pastorul Sorin Cigher, coordonatorul proiectului ProUcraina.
La centrul educațional, refugiații ucraineni învață sau își perfecționează limba română, iar peste 20 de copii ucraineni frecventează gădinița, având educatoare din Harkov și Odesa, și ele refugiate din cauza războiului. Cursurile sunt gratuite, iar cei care au nevoie pot primi aici consiliere psihologică, dar și sfaturi de natură juridică.
„Suntem oameni și eu cred că avem o parte în noi, o parte pe care în momentele grele putem să o demostrăm. În România, la ora actuală, războiul a dovedit că există români cu inimă, cu suflet, și de fapt asta contează, că în momentele cele mai grele să arătăm ce avem în interiorul nostru”, mai spune pastorul Cigher unui reporter de la Știrile ProTV.
Puteți urmări AICI întreg reportajul Știrilor ProTV din 6 aprilie. Despre Fundația ELPIS, mai multe AICI.