0

Explicații biblice 27 iunie

Tema: SINGURĂTATEA. Apostolul Pavel

Text biblic: 2 Timotei 4:9–22

Verset cheie: Isaia 41:10

Ideea centrală: Credinciosul trebuie să identifice care sunt cauzele singurătății și să găsească soluții, prețuind relațiile din jur, recunoscând prezența lui Dumnezeu în viața lui și întărindu‑se în Cuvântul lui Dumnezeu.

Scopul lecției: Să ne ajute să identificăm cauzele singurătății și să găsim soluții pentru problemele pe care le aduce.


Singurătatea nu este deloc plăcută. Ea îi poate afecta pe toți. Ea nu ține cont de coeficientul de inteligență, de câți oameni ai în jurul tău, de cât de credincios sau necredincios ești sau de scara socială pe care te afli. De multe ori cei care sunt în frunte sunt cei mai singuri. Singurătatea face mai multe ravagii decât ne‑am putea imagina. 

Singurătatea îi afectează pe oameni la nivel mondial. Numărul celor care locuiesc singuri este mai ridicat ca niciodată. Dialogul dintre oameni a scăzut foarte mult, iar numărul prietenilor de asemenea. Urbanizarea a slăbit legăturile cu familia, iar tehnologia și petrecerea timpului pe dispozitivele mobile i‑a însingurat și mai mult pe oameni. Lucrurile au ajuns atât de departe încât în Marea Britanie, în 2018, s‑a înființat Ministerul Singurătății.

Cu singurătatea te poți confrunta chiar dacă ești apostolul Pavel. Aflat la finalul lucrării și al vieții, ne spune textul pe care‑l avem pentru acest studiu, Pavel îi scrie ucenicului său Timotei, rugându‑l să vină la Roma unde era întemnițat. În acele momente Pavel se simțea singur. El, care a fost mereu înconjurat de creștini, care mereu a avut o echipă numeroasă alături, care a plantat atâtea biserici, acum era doar cu Luca. Acestea sunt, probabil, ultimele cuvinte ale apostolului care ne‑au rămas scrise. 

1. Cauzele singurătății

a. Singurătatea poate apărea din cauza despărțirii de prietenii apropiați

Apostolul Pavel a fost un om de echipă. Deși a fost foarte capabil, niciodată nu a fost un lucrător singuratic. Mereu a căutat să aibă în jurul său credincioși competenți, cu care să poată să facă lucrarea. A fi în echipa lui Pavel nu era ușor, deoarece lucrarea presupunea multe dificultăți. De multe ori Pavel era criticat aspru, atacat verbal și fizic, alungat și închis din cauza credinței sale. Aceeași soartă o aveau și cei din echipa lui. 

În acel moment Pavel simțea din plin lipsa prietenilor. Dima, unul dintre colaboratorii lui Pavel, plecase în lume. Atras de plăcerile lumii părăsise echipa și omul care îl propulsase în slujire. 

Ai pierdut vreodată un prieten din cauza convingerilor tale religioase? Uneori vom pierde prieteni, deoarece vom vedea lucrurile diferit în ce privește viața spirituală. Unii se vor supăra pe noi, pentru că ținem mai mult la principiile noastre decât la relația cu ei, care ne‑ar atrage în compromis și păcat. 

Crescens a fost trimit în Galatia, într‑o zonă deloc ușoară pentru slujire. Probabil că era un om capabil să facă față problemelor din acea zonă. Tit fusese trimis în Dalmatia. El era omul folosit de Pavel ca să pună în rânduială lucrurile, după ce planta o biserică. Cei doi, Crescens și Tit, erau lucrători deosebiți, care au lăsat un gol mare prin plecarea lor în alte zone de lucrare.

b. Singurătatea poate veni din cauza unor factori externi

Uneori sentimentul singurătății are cauze externe, fizice, care‑l amplifică. Apostolul Pavel aștepta iarna, iar gândul că s‑ar putea să treacă peste iarnă singur îl neliniștea. În versetul 21, Pavel îl îndeamnă pe Timotei să vină la el înainte de iarnă. El dorea ca în acele împrejurări, în contextul dificultăților pe care le aduce iarna, bunul lui prieten Timotei să‑i fie aproape. Între toți credincioșii cu care a lucrat Pavel, nu era nimeni care să‑l întreacă în ce privește înțelegerea lucrării sale. 

Uneori anumite schimbări exterioare, împrejurări care țin de anotimpuri, de vremuri, pot să amplifice sentimentul singurătății. Bătrânii povestesc că în perioada iernii, mai ales cei care se luptă cu insomniile, nopțile par foarte lungi, iar timpul trece așa de greu.

Care sunt anumiți factori din exterior care îți pot provoca sentimentul de singurătate?

c. Singurătatea poate veni din cauza unor amintiri dureroase

În versetul 14 Pavel își amintește de Alexandru căldărarul, care i‑a făcut mult rău. Peste tot unde a fost, din cauza credinței sale Pavel a stârnit și împotrivire. A deranjat multe interese, iar acest lucru i‑a ridicat împotrivitori. Din cauza aceasta probabil unii plecau de lângă el. Fiind doar cu Luca în vremea aceea, amintirea lui Alexandru căldărarul i‑a amplificat și mai mult acel sentiment de singurătate. 

Poate anumite experiențe conflictuale din trecut ne‑au făcut să ne retragem și să nu mai avem de‑a face cu oamenii. 

Într‑un moment în care Pavel trebuia să se apere în fața autorităților care‑l judecau, toți l‑au părăsit. Credincioși care altă dată l‑au sprijinit, acum au plecat de lângă Pavel din pricina situației în care se afla. 

Ai fost vreodată lăsat sigur de frații tăi într‑un moment greu, când aveai mare nevoie de ajutorul lor? Ai fost ispitit să‑l lași singur pe fratele tău când i‑a fost lui greu?

2. Provocările singurătății

a. Singurătatea ar trebui să ne determine să‑i apreciem pe cei de lângă noi

Pavel era foarte recunoscător că, în asemenea împrejurări dificile, doctorul Luca era cu el. Cât de bine i‑a prins ajutorul unui medic în acele condiții! De asemenea, acel moment a fost potrivit pentru refacerea unei legături mai vechi din vremea de început a lucrării lui, care se rupsese brusc. Pavel îl roagă pe Timotei să‑l ia cu el și pe Marcu, care atunci când Pavel a plecat în prima călătorie misionară s‑a înrolat și el, dar din cauza greutăților pe la mijlocul misiunii s‑a întors. Acest lucru l‑a afectat foarte tare pe Pavel, care a hotărât să nu‑i mai dea atunci o a doua șansă, deși el dorea să facă parte din echipa celei de‑a doua călătorii misionare a lui Pavel. Pavel nu dorea în echipă oameni care puteau fi vulnerabili, așa că Marcu nu l‑a mai însoțit. 

Anii au trecut și, sub influența lui Barnaba și a lui Petru, Marcu s‑a maturizat, devenind un slujitor de nădejde. În situația aceea, Pavel a reflectat la persoana lui Marcu și l‑a socotit potrivit lângă el pentru acele momente. 

Uneori singurătatea ne poate deschide ochii să legăm prietenii vechi pe care le‑am uitat sau să le reparăm pe altele stricate din trecut.

Care ar fi oamenii de la lângă tine pentru care ești mulțumitor lui Dumnezeu că fac parte din viața ta?

b. Singurătatea ar trebui să ne determine să apreciem ajutorul lui Dumnezeu

Când Alexandru căldărarul i‑a făcut mult rău, Pavel nu s‑a răzbunat, ci s‑a sprijinit pe ajutorul lui Dumnezeu. El a lăsat răzbunarea în seama Domnului, știind că Domnul poate să‑l apere în astfel de împrejurări. 

Când ești singur și neajutorat, când nu mai ai niciun om pe care să te sprijini, poți vedea mai bine ajutorul pe care‑l poate da Dumnezeu. Uneori Dumnezeu ne ia prietenii din jur, toate punctele de sprijin, ca să învățăm să strigăm la El după ajutor. 

Ce ai făcut când n‑ai mai găsit niciun ajutor la prieteni? Care a fost reacția ta când toate ușile unde ai sperat că vei găsi răspuns s‑au închis?

3. Cum să rezolvăm problema singurătății

Asaltați de singurătate, unii se refugiază în muncă, alții în relații nesănătoase, relații extraconjugale, în băutură sau în consumul de droguri. 

Câteva remedii pentru a face față singurătății:

a. Rezolvăm problema singurătății investind timp în relația cu prietenii apropiați

Pavel nu s‑a închis în sine, ci a căutat să fie în compania oamenilor credincioși cu care putea să lucreze în continuare. S‑a bucurat de prezența doctorului Luca și l‑a rugat pe Timotei să vină cât mai repede la el. De asemenea, a dorit ca și Marcu să fie lângă el în acele momente. 

În singurătate, riscăm să ne comportăm ca profetul Ilie, care s‑a retras în peșteră crezând că doar el singur i-a rămas credincios lui Dumnezeu. Domnul Isus s‑a înconjurat mereu în momentele dificile cu prieteni apropiați. În Grădina Ghetsimani și‑a luat cu El trei dintre ucenici, cu care să poată înfrunta mai bine bătălia care urma. 

Cât de dispus ești să pui de‑o parte timp să petreci cu prietenii tăi adevărați în momente de singurătate?

b. Rezolvăm problema singurătății atunci când nu lăsăm ca aceasta să ne cuprindă mintea

Un moment greu pentru Pavel a fost atunci când nimeni nu i‑a venit în ajutor în fața judecătorului. Totuși, el n‑a pus la inimă acel moment: „să nu li se țină în socoteală lucrul acesta” (v. 16b). 

Când ești singur, riști să aduni în inimă resentimente și amintiri dureroase care accentuează și mai mult singurătatea. Există în viața ta evenimente din trecut care să‑ți stârnească durere în prezent?

c. Rezolvăm problema singurătății atunci când recunoaștem prezența lui Dumnezeu în viața noastră

În momentul în care Pavel a fost lăsat singur de frații lui, a putut vedea și mai bine prezența lui Dumnezeu care a stat lângă el. Ca să putem depăși singurătatea, noi trebuie să știm că Domnul este cu noi și nu ne părăsește niciodată. 

d. Rezolvăm problema singurătății atunci când ne întărim în Cuvântul lui Dumnezeu

Pavel nu a dorit doar prezența lui Timotei, ci l‑a rugat să‑i aducă și cărțile, mai ales pe cele din piele. Probabil că erau cărți din Vechiul Testament. La finalul vieții, după atâția ani de lucrare, după atâtea scrisori scrise către biserici, după atâtea biserici plantate, după atâția kilometri parcurși în misiune, Pavel dorește să se hrănească mai departe cu Cuvântul lui Dumnezeu. 

Singurătatea poate să fie un prilej bun de a ne deschide și de a ne apropia mai mult de Cuvântul lui Dumnezeu. În acele momente vom putea descoperi un prieten mai bun decât toți oamenii. Vom putea să ne apropiem de Dumnezeu într‑un mod în care, atunci când eram înconjurați de mulți oameni nu puteam. 

Concluzie:

Singurătatea poate aduce probleme nedorite în viața noastră. De aceea, Dumnezeu nu dorește ca noi să fim afectați de singurătate. În astfel de situații putem să prețuim mai mult pe cei pe care‑i avem lângă noi și putem să prețuim mai mult ajutorul pe care ni‑L dă Dumnezeu de fiecare dată. Nu este bine să ne lăsăm cuprinși de întristarea pe care o poate da singurătatea, ci să recunoaștem prezența lui Dumnezeu în viața noastră întărindu‑ne tot mai mult în Cuvântul Său.


autor: Cristian Vidican, pastor, Biserica Creștină Baptistă „Emanuel”, Hidișelul de Sus, Bihor


Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.