0

Institutul Teologic Baptist din București în straie de sărbătoare: 100 de ani de educație teologică baptistă în România (1921–2021)

Educația teologică baptistă devenise o necesitate pentru comunitățile baptiste din teritoriile românești încă din anii ‘60 ai secolului al XIX‑lea. Când Gerhard Oncken (1800–1884) i‑a vizitat, în 1869, pe baptiștii din Cataloi, Dobrogea (administrată pe atunci de turci) și pe cei din București, a discutat despre nevoia instruirii teologice a unor tineri din bisericile care ființau de decenii în Principatele Unite. Astfel, cinci tineri au fost trimiși la studii teologice la Seminarul de la Hamburg coordonat pe atunci chiar de Oncken. 

Puțin înainte de Primul Război Mondial, în vestul Ardea­lului, tânărul baptist Radu Tașcă din Pecica (Arad) avea să urmeze cursurile Seminarului baptist de la Budapesta (1907–1911), devenind primul teolog baptist român. În același timp, în Regat, Biserica Baptistă Germană din București a trimis la studii, între 1909 și 1912, la Seminarul baptist din Hamburg pe tânărul Constantin Adorian. 

Cu toate că școala avea recunoaștere legală, împotrivirea jandarmilor din Buteni a făcut ca, după doar câteva săptă­mâni, primii nouă cursanți să se mute la Arad, în Biserica Pârneava, iar de aici să fie chemați la București, din pricina os­ti­lității poliției arădene. În Capitală, cursanții au fost găz­du­iți într‑un internat al Bisericii Baptiste Germane. 

Al doilea Congres baptist, desfășurat la Curtici în ianuarie 1922, avea să decidă, după discuții destul de aprige, ca sediul școlii teologice să rămână la București. 

Sosit în Capitală, ca reprezentant al Comitetului pentru misi­une externă al Convenției Baptiste de Sud din SUA, dr. Everet Gill a predat câteva cursuri elevilor școlii biblice baptiste și, foarte expeditiv, a organizat cumpărarea terenului de pe strada Berzei 29, unde funcționează și în prezent Institutul Teologic Baptist din București, continuatorul acestei prime școli teo­lo­gice baptiste de la noi. Peripețiile istoriei de 100 de ani a școlii teologice baptiste românești nu s‑au oprit aici. Faptul că, în pofida adversităților de tot soiul, în București funcționează astăzi un institut teologic de grad universitar este expresia și dovada Providenței însoțitoare, dar și a tenacității și dedicării cu care, de‑a lungul anilor, credincioșii și bisericile baptiste din România și din afara ei au crezut, s-au rugat, au jertfit și s‑au implicat în acest sens. 

Sediul Institutului Teologic Baptist din București și al Facultății de Teologice Baptistă din Universitatea București, de pe strada Berzei.

Periplul sărbătoresc prin comunitățile baptiste din vestul României de­dicat cente­narului învă­țământului teologic baptist româ­nesc a inclus evenimentul care a avut loc pe 4 mai la Timișoara, gazdă fiind comunitatea baptistă teritorială. Celebrarea s‑a desfășurat în clădirea Bisericii Baptiste nr. 2 din Timișoara în prezența pastorilor baptiști din comunitate. Pastorul Marius Birgean, președintele Comunității Baptiste, a făcut prezentarea invitaților și oficiile de gazdă. Printre invitați, pastorii Viorel Iuga, președintele Uniunii Baptiste, prof. dr. Otniel Ioan Bunaciu, decanul Facultății de Teologie Baptistă din Universitatea București și vicepreședinte al Uniunii Baptiste, conf. dr. Daniel Fodoreanu, decan al Institutului Teologic Baptist, Daniel Stoica și Vasile Bel, autorii lucrării „O istorie a Seminarului Baptist 1921-2021”, prof. dr. Marcel Măcelaru,  din partea Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, dr. Emil Bartoș, din partea Facultății de Teologie Baptistă, dr. Alex Neagoe, din partea Universității de Vest din Timișoara, Nelu Filip, președintele Comunității Penticostale Arad.

Conf. dr. Daniel Mariș, rectorul Institutului Teologic Baptist din București a încheiat seria mesajelor de salut, pre­le­ge­rilor și alocuțiunilor, expunând succint viziunea, misi­unea și perspectivele slujitoare ale instituției academice pe care o coordonează. „Ar fi nevoie de rugăciune pentru ca și prin activitatea Institutului Teologic Baptist Evanghelia să înainteze iar credința baptiștilor români să fie întărită.” „Provocarea cea mai mare pentru viitor este cea a excelenței în educația teologică, lucru pe care l-am încurajat și l-am preluat, într‑un fel, de la cei dinaintea noastră. Cred că excelența în educația teologică presupune, dincolo de excelența în programa de studiu, în corpul profesoral, în baza materială, formarea unei comunități deschise pentru învățare, în care cultura educațională să fie pe primul loc, un cadru în care să învățăm unii de la alții și să ne încurajăm în ceea ce înseamnă, dacă vreți, umblarea pe urmele Domnului Isus Hristos”, i-a declarat rectorul Institutului, pastorul Mariș, reporterului de radio de la postul Vocea Evangheliei Timișoara. Aceluiași post de radiu i-au făcut declarații și alți participanți de marcă la eveniment. „Îmi doresc o generație de slujitori pe care Dumnezeu să-i folosească mai mult și mai bine decât ne-a folosit pe noi. Când vorbim de calitatea slujitorilor, vorbim în primul rând de caracter și apoi vorbim de competență. Când vorbim de domeniul slujirii, trebuie să fim o mărturie, biserica trebuie să fie o mărtuirie. Cerem fiecărui credincios să fie o mărturie, cu atât mai mult slujitorilor. Ei trebuie să fie o mărturie și pentru societate, și pentru biserică. Deci caracterul nu este negociabil”, a declarat pastorul Viorel Iuga, președintele Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România. Iar decanul Facultății de Teologie Baptistă din Universitatea București, prof. dr. Otniel Bunaciu este de părere că „învățământul teologic necesar bisericilor este legat de viața bisericilor pe care le slujește. O creștere dinamică a bisericilor poate genera resurse umane și chiar viziune pentru învățământ, iar învățământul poate, mai apoi, sprijini această dinamică a bisericilor, însă întotdeauna învățământul este o expresie a vieții bisericilor.”

Puteți urmări întregul eveniment folosind LINK-ul.

De asemenea, puteți urmări un scurt material de prezentare a istoricului școlii teologice baptiste românești, dar și un sumar al evenimentelor care vor marca celebrarea centenarului acestei școli apăsând AICI.

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.