0

Explicații biblice 5 iulie

Data: 5 iulie 2020

Secțiunea a III-a; Lecția I

Tema: Nădejdea celui credincios în fața discreditărilor

Text: Psalmul 120

Verset cheie: Psalmul 120.1-2

Ideea centrală: În situații de defăimare avem nevoie de ajutorul Domnului pentru a rămâne perseverenți în credință și dornici să căutăm pacea.

Scopul lecției: Să devenim mai puternici în situații de persecuție fiind ancorați în Domnul și motivați să urmărim pacea.


Explicații contextuale și exegetice:

Acest prim psalm din seria de 15 psalmi ai treptelor (120–134) este o rugăciune cu două niveluri de înțelegere: un psalm personal dar și o cântare de grup pentru pelerinii care se suiau la Ierusalim, la Templu. Este posibil ca „treptele” să se refere la urcușul spre Ierusalim, la treptele Templului, sau la ridicarea treptată a vocii în cântare, ori chiar la ridicarea spirituală a credincioșilor, pentru că primul psalm, 120, este o plângere, iar ultimul, 134,  este un psalm al laudei.

Psalmul 120 este un psalm de plângere și cuprinde rugăciunea unui om la strâmtoare care se simte înconjurat de vrăjmași cu vorbe înșelătoare și dorințe de război. Israeliții puteau să-l rostească având în gând atât soarta poporului evreu, cât și situația lor personală. A fost și este citit pentru încurajare, atât de cei care trăiau în Ierusalim, cât și de cei care locuiau departe, în diaspora. În ce privește Biserica, noi vedem în el rugăciunea creștinului care se află în mijlocul dușmanilor care îl acuză și îl amenință. Alteori poate să fie un psalm potrivit pentru Biserica aflată într-o lume violentă în care dorește să aducă pacea, dar unde este întâmpinată cu minciună, corupție, violență, conflict și persecuție.

Psalmistul strigă către Domnul dintr-o situație foarte grea, de mare strâmtoare, dar știe că Domnul îl ascultă. Credinciosul a ajuns victima bârfei înșelătoare și a minciunilor (vezi și Psalmul 109:2, 3). Minciunile și defăimarea care pot ucide reputația bună a cuiva sunt o imensă nedreptate (Exod 20:16). În Noul Testament, Domnul Isus atrage atenția că vorbele rele ucigătoare cuiva vor fi judecate cu asprimea cu care vor fi tratate crimele (Matei 5:21, 22). Vorbele rele pot veni la fel de bine din partea unor indivizi sau a unor instituții, din partea unei alte religii sau confesiuni creștine sau chiar din partea unui stat nedrept. Domnul va judeca însă aspru pe oamenii cu limbă înșelătoare și mincinoasă. 

Situația este cu atât mai gravă cu cât, deși trăiau în Israel, poate chiar în Ierusalim, orașul sfânt, răutățile barbarilor din nord-est, din îndepărtatul Meșec, și ale celor din apropiere, barbarii din Chedar, din vecinătatea sudică a Israelului, se regăsesc după același tipar și în mijlocul poporului său. Oamenii sunt la fel de răutăcioși, oriunde te-ai afla, oriunde ai trăi. Corturile răutății sunt lângă noi, asta spune, de fapt, Psalmul 120. Este ca și cum am trăi în mijlocul păgânilor. Așa cum citim în versetul 6, este extrem de dificil să fii în mijlocul unor oameni mereu gata de conflict, de confruntare, de abuz, gata să se certe, să amenințe și să fie violenți. Numai un sprijin direct de la Domnul te poate ajuta să faci față, să reziști.

În această situație pacea ar trebui să fie mesajul nostru și efortul nostru permanent. Dar cum să facem? Este adevărat că exact atunci când vorbim pașnic sau avem intenții pașnice, cei recalcitranți, răutăcioși, își dau arama pe față căutând o nouă ocazie să se manifeste dușmănos. Ce este de făcut? Trebuie să păstrăm în viața noastră pacea lui Dumnezeu și să acționăm pe baza ei. Pacea cu Dumnezeu este importantă. Viața noastră trebuie să fie umplută de pacea lui Dumnezeu. Isus este pacea noastră și aici psalmul devine mesianic, pentru că ultimul verset ar putea fi tradus: „Eu (sunt pentru) pace, dar imediat ce vorbesc eu, ei sunt pentru război”. Acestea sunt declarații care se potrivesc perfect Mântuitorului nostru.

Aplicaţii: 

Poți ajunge în viață în situații în care ești înconjurat de un grup abuziv de oameni mincinoși. Asta se numește o tagmă, o gașcă sau o asociere de tip mafiot. Atunci vei vedea că orice acțiune și orice vorbă îți sunt interpretate în mod tendențios și ești acuzat pe nedrept, cu nimicuri exagerate, ca să fii pus deoparte, scos din joc, să nu mai fii frecventabil, iar ceilalți să te ocolească. Uneori, aceste scheme le reușesc celor răi și te întrebi de ce Dumnezeu
le permite. 

Totuși, psalmul ne spune că nu suntem complet fără speranță într-o asemenea situație. Trebuie să continuăm să facem binele și să fim corecți. Noi nu ne reprezentăm pe noi singuri, ci și pe Dumnezeu, în mijlocul lumii. Nu trebuie să apelăm la aceleași mijloace de răutate ca ei, altfel răutatea lor ne-a învins deja și am adoptat-o și noi. Trebuie să ne încredem în Domnul și în paza lui, să nu dăm ocazii de noi acuzații și să fim atenți. Trebuie să ne păzim buna mărturie. Uneori, va trebui să ne ferim de întâlniri distructive sau să ieșim din schemele de activitate care în mod repetat ne supun abuzului. Psihologii spun că evitarea situațiilor nocive și a persoanelor nocive, cât se poate, este un bun mijloc de protecție. 

Dar, în toate acestea, trebuie să știm că Dumnezeu ne iubește, să știm că așa se manifestă esența păcatului omenesc, și că Dumnezeu este cel ce ne dă putere să rezistăm. O seamă de cărți din Biblie ne pot fi de mare folos, cum sunt cartea Psalmilor, cartea profetului Ieremia, precum și Plângerile lui Ieremia, cartea lui Daniel și cartea lui Iov. 

Sugestii practice:

Dacă citești Psalmul 120 și nu te afli într-o asemenea situație în care ești amenințat și vorbit de rău, roagă-te pentru cei care poate trec prin așa ceva. Când cunoști astfel de persoane, dă-le un telefon de încurajare, scrie-le un mesaj sau o rugăciune scurtă, un verset din Scriptură, stai de vorbă cu ei și  încurajează-i. Valorează enorm. 

Dacă tu însuți treci printr-o astfel situație, lasă-te întărit de cuvintele Psalmului 120. Roagă-te. Să știi că Dumnezeu îi va judeca pe cei răi. Gândește-te că pentru mulți ești un exemplu și ei te vor urma în tăcere și vor fi atenți la ceea ce faci, pentru că le este și lor de folos. Caută pacea prin toate mijloacele serioase pe care le cunoști. Citește Ioan 14:27, unde Isus e pacea noastră și ne dă pacea Lui, și Col. 3:15. 

Dacă conflictele despre care vorbim apar în Biserică, adu-ți aminte de Efes. 4:3 și Gal. 5:22, care ne îndeamnă să ne dăm toate silințele să strângem laolaltă Biserica prin pace și dragoste, evitând conflictele distructive. 

Întrebări pentru discuții:

• Putem spune că natura păcatului cuprinde răzvrătirea față de Dumnezeu, dar și dușmănia unii față de alții, ca oameni? De ce?

• S-a împlinit Psalmul 120 și în viața Domnului Isus?

• Ai experimentat situații ca acelea descrise în Psalmul 120? Ce ai făcut? Ai dat o mărturie bună?

• Ai putea să încurajezi pe cineva cu aceste cuvinte din Psalmul 120?


autor: Octavian D. Baban, pastor, Biserica Baptistă „Sfânta Treime”, București. (e-mail: obinfonet@gmail.com)


Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.