Bucovina, veche provincie a Moldovei, până în 1918 parte a Imperiului austro-ungar, s-a bucurat de mărturia credinței baptiste încă de la finele secolului al XIX-lea, prin comunitățile baptiste germane care ființau în Frătăuții Vechi, în Pătrăuții de Jos, în zona Storojinețului și în Cernăuți, dar și înspre Prisaca Dornei, Câmpulung, Sadova, Fundu Moldovei, Țara Dornelor.
La începutul secolului XX, totuși, numărul baptiștilor germani era redus și într-o continuă scădere, cauzată mai ales de repatrierea coloniștilor. Însă în timpul primului război mondial și imediat după acesta, credința baptistă avea să-și găsească loc în sufletele românilor și rutenilor din regiune. Deceniile al II-lea și al III-lea ale secolului trecut marchează o răspândire accelerată a credinței baptiste între românii bucovineni, temperată doar de apariția unor curente carismatice și mileniste sosite din Ardeal sau din sudul Moldovei .
Dacă în 1918, Bucovina număra 9 biserici și misiuni baptiste române cu 42 de membri și 49 aparținători, la finele anului 1919 se înregistrau 19 biserici baptiste române, cu 101 membri botezați și cu încă tot atâția aparținători. În paralel, existau și 160 de credincioși baptiști botezați și aparținători ai celor 11 biserici și puncte de misiune baptistă germane rămase în din regiune.
În anul 1942, când sub dictatura lui Antonescu au fost interzise și închise bisericile baptiste, creștine după evanghelie și adventiste, existau în Bucovina 67 de biserici baptiste, cu 1 870 de membri și 2 700 de aparținători.
Cu toate acestea, în orașul Suceava, fostă capitală a Moldovei și așezare de prim rang a regiunii, prima biserică baptistă avea să prindă viață doar în 1972, până la acea dată credincioșii baptiști suceveni „navetând” la Ipotești, la 4–5 km sud de Suceava, unde credința baptistă s-a înfiripat în sufletele românilor și rutenilor de aici încă din 1925.
La început, biserica suceveană, care se aduna în casa pusă la dispoziție de familia fratelui Mihai Mitrofan – și el păstor în regiune –, a fost slujită pastoral de Orest Hapenciuc, alături de biserica-mamă din Ipotești, apoi vreme de mulți ani de Victor Bodnariuc, iar după pensionarea acestuia, în 1989, de Dan Boingeanu, absolvent al Institutului Teologic Baptist din București. În anumite perioade a fost ajutat în slujire de Florin Iosub, care actualmente slujește în Comunitatea de Timiș, și de Cătălin Croitor.
În prezent, Biserica Baptistă „Maranatha” numără peste 400 de suflete, având 320 de membri botezați și activi, alți 50 de membri plecați la muncă, la studii sau suferinzi și aproximativ 40 de copii și simpatizanți, are din 1996 o nouă casă de rugăciune în centrul municipiului și este slujită pastoral de Ionuț Amateesei și de Marius Bojoga.
Peisajul confesional baptist sucevean este completat de alte două biserici: „Betania”, înființată în 1989 în cartierul Burdujeni, având 145 de membri botezați și 53 de copii și adolescenți, păstor fiind Alexandru Clapa, și „Betleem”, situată în vestul orașului aflat în expansiune (cartierul Obcini), păstorită fiind de Cătălin Croitor și având aproximativ 100 de membri și aparținători și o casă de adunare în construcție, întrunirile bisericii desfășurându-se deocamdată la demisol.
În întreg județul Suceava există în prezent un număr de 37 de biserici și misiuni, având aproape 2 400 de membri botezați și cca. 800 de aparținători și simpatizanți.
Împreună cu celelalte confesiuni evanghelice, comunitatea baptistă suceveană se bucură de cele 24 de ore de emisie zilnică a postului de radio „Vocea Evangheliei”.
Este pentru prima dată când, în Suceava, mai bine zis, în această parte a României, este organizat și găzduit un eveniment baptist național de anvergura acestei Conferințe Naționale a bisericilor baptiste, ce urmează a se desfășura între 20 și 21 martie, anul acesta.
Locația evenimentului, Centrul Comunitar Emaus–Impact, se află pe artera rutieră care duce la Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava și leagă municipiul de capitala județului vecin, Botoșani. (vezi harta). Pentru cei care folosesc orientarea GPS, coordonatele sunt: 47°39’21″N 26°18’31″E.