0

Spurgeon, în timpul holerei din 1854: „M-am simțit îmbărbătat, împrospătat, îmbătat de nemurire.”

În anul 1854, holera care bântuia în Anglia atinsese și cartierul londonez în care slujea tânărul păstor Charles Haddon Spurgeon (1834–1892). Familiile și credincioșii bisericii nu conteneau să-l solicite pentru a le acorda asistență duhovnicească, pentru a-i încuraja pe muribunzi sau pe rudele celor decedați. Slujbele de înmormântare se țineau lanț.

Obosit și cu sufletul apăsat, Spurgeon se întorcea într-o seară către casă după încă un serviciu de înmormântare la care participase când, de la o fereastră a casei cizmarului de pe strada Dover, ceva i-a atras atenția. Nu era obișnuitul semn de carantină de care era plin orașul, ci un fragment din Psalmul 91: 

Pentru că zici: „Domnul este locul meu de adăpost”
și faci din Cel Preaînalt turnul tău de scăpare,
de aceea nicio nenorocire nu te va ajunge,
nicio urgie nu se va apropia de cortul tău.
(vv. 9–10)

Despre această întâmplare, Spurgeon avea să scrie mai târziu: „Efectul [acestor cuvinte] asupra inimii mele a fost instantaneu. Credința inimii mele și-a însușit textul ca și cum ar fi fost al ei. M-am simțit în siguranță, reîmprospătat, îmbătat de nemurire”.

(…) Vorbind în 1866, pe fondul unei noi epidemii de holeră care a lovit Anglia, Spurgeon a dat această sarcină păstorilor și tuturor creștinilor:

„Acum este, din nou, timpul slujirii; este vremea noastră, a celor care iubiți sufletul uman. Este posibil să vedeți oameni mai alarmați decât s-ar cuveni; și chiar dacă panica lor ar fi justificată, nu uitați că aveți ocazia să le faceți bine. Luați cu voi balsamul Galaadului; când rănile lor sângerează abundent, picurați-l acolo. Voi Îl știți pe Cel care a murit salvând; vorbiți-le despre El! Înălțați Crucea Lui în fața ochilor lor. Spuneți-le că Dumnezeu S-a făcut om pentru ca omul să fie înălțat la Dumnezeu. Povestiți-le despre Calvar și despre chinul Lui, și despre strigătele Lui, și despre sudoarea Lui de sânge. Spuneți-le despre Isus Cel atârnat pe cruce pentru mântuirea păcătoșilor. Spuneți-le că „există viață pentru orice ochi ațintit asupra Celui Răstignit”. Spuneți-le că Isus Hristos poate să-i mântuiască pe toți cei care vin la Dumnezeu prin El. Spuneți-le că El poate să-i salveze chiar și în al unsprezecelea ceas și să le spună ca tâlharului muribund: „azi vei fi cu Mine în Rai”.

(puteți citi întregul articol în ediția tipărită a revistei Creștinul azi)

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.