0

(Update) Raed Arafat (D.S.U) anunță noi restricții impuse pentru a limita răspândirea infecțiilor cu Covid-19: „În România se interzic până pe 31 martie activitățile culturale, religioase, științifice și de divertisment cu peste 100 de persoane.”

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat miercuri dimineață, la finalul ședinței de la sediul Ministerului de Interne, că au fost stabilite noi restricții pentru a limita răspândirea infecțiilor cu coronavirus. Conform unei hotărâri adoptate astăzi, 11 martie 2020, se restricționează toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, în spații închise, cu participarea a peste 100 de persoane, până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire a acestui termen.

„La biserici, 100 de persoane e maximumul pentru interior, în rest, dacă pot sta oamenii afară, în curte, să asculte slujba, e OK.” a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Printre măsurile de urgență luate de autoritățile statului în vederea stopării și prevenirii infecțiilor cu coronavirus se mai află:

  • închiderea grădinițelor, școlilor și liceelor și facultăților până pe 22 martie
  • suspendarea tuturor zborurilor înspre și dinspre Italia, țară aflată în carantină. Toate persoanele sosite din Italia vor intra în carantină instituționalizată. (update) Medicul Nelu Tătaru a anunțat că nordul Franței și zona Madridului au fost introduse pe lista „Zonelor Roșii” de risc, din cauza virusului. Regula carantinei instituționalizate se aplică și acelora care se întorc din zonele respective.

În România se aplică în prezent măsurile de prevenire presupuse de așa-numitul scenariu 2 de acțiune. Victor Costache, ministrul Sănătății a explicat ce înseamnă scenariul 2 în ansamblul general de măsuri privind prevenirea și combaterea răspândirii coronavirului.

„Scenariul 2 înseamnă încă răspândire sporadică a coronavirusului și rămânem încă departe de Italia, Germania, ca să nu mai vorbim de Coreea de Sud. Din cei 20 de pacienți internați, toate sunt forme ușoare ale bolii, nu există niciun pacient intubat. Avem constituită această baze de date interactivă cu tot ce înseamnă DSP și spitale județene. (…) Facem simulări și pentru scenariile 3 sau 4 pentru că este important să fim foarte bine pregătiți și să împiedicăm răspândirea coronavirusului”, a declarat ministrul.

Însă de la declarația ministrului Costache de acum câteva zile și până astăzi, numărul cazurilor confirmate de infectare cu COVID-19 a ajuns la 47. Cazul al 40-lea, anunțat pe 11 martie 2020, este cel al unui bărbat de 52 de ani din Constanța care declară că nu a avut contact cu o persoană infectată și nici nu a călătorit în această perioadă și arată faptul că ne aflăm în situația în care coronavirusul s-a autohtonizat, răspândirea lui nu mai este legată de persoane venite din exteriorul țării sau de cei depistați ca fiind în contact cu aceste persoane.

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.